Tromsø

Helgetur til Nordens Paris

Lar du deg friste av mat, shopping og havsafari? Dra til Tromsø!

Helgetur til Nordens Paris
Publisert
Sist oppdatert

Lyst på et bad i saltvannsstamp til havs i en gammel ombygd hvalskute, retter av sprellende fersk fisk og spennende shopping? Dra til Tromsø!

Tekst og foto: Marit Røttingsnes Westlie 

Da en tysk handelsmann besøkte byen rundt år 1900, ble han imponert over hvor moteriktige damene var. "Dette må være Nordens Paris!" uttalte han, og sånn ble begrepet skapt.

Kortreist mat
En attraksjon som må besøkes, er Aunegården (Sjøgata 29). Gården ble oppført som et pakkhus og provianteringsbygning rundt 1830 og  Roald Amundsen lastet opp til flere av sine ekspedisjoner her.

Aunegården i Tromsø, foto: Marit Røttingsnes Westlie
Aunegården i Tromsø, foto: Marit Røttingsnes Westlie Vis mer

Nå drives Aunegården som et brasseri med en cafédel og en restaurantdel. I restauranten er hovedvekten av maten som serveres lokal, og i cafeen er det kakene som spiller hovedrollen. Konditor Elin Solheim lager alle kakene fra ­bunnen av.

sitronpai, foto: Marit Røttingsnes Westlie
sitronpai, foto: Marit Røttingsnes Westlie Vis mer

Mange av de beste restaurantene i Tromsø har fokus på fisk. På Fiskekom­paniet (Killengreens gate) kan du spise førsteklasses fiskeretter mens du formelig sitter på ­bryggekanten. Og har dere lyst til å lage maten selv, kan dere ha egen kokk og ­matkurs på Skarven restaurant (Strand­torget 1).

Foto: Marit R. Westlie
Foto: Marit R. Westlie Vis mer

Spennende uteliv
Tromsø er kjent for sitt ­spennende natteliv. Start på  Skarven. I puben er det en uhøytidelig atmosfære og masse liv. Den gode gamle Tromsø-atmosfæren, får du på Ølhallen (Storgata 5-13). Kvinner fikk faktisk ikke innpass i hallen før på 1970-tallet.

Kunst- og kultureliten bruker å samle seg på Verdensteateret (Storgata 93B ). På ­fredager og lørdager kjører de opp stemningen med dj-er.

På vei tilbake til hotellet, stikk innom Skipsbroen bar på Rica Ishavshotell (Fredrik Langes gate 2). Baren er et godt sted å lete etter nordlyset.

På hvalsafari
- Nå skal skuldrene senkes og stemningen løftes, lover Per-Christian Lien, når vi kommer om bord på Vulkana, en ombygd hvalskute.  Med arkitekt Sami Rintales hjelp, framsto Vulkana i 2010 som et flytende spa med sauna, tyrkisk bad og en saltvannsstamp midt oppe på akterdekket. Ja, verten Per-Christian tilbyr sågar massasje for dem som måtte ­ønske å få knadd opp stive muskler og forknytte skuldre.

Vulkana i Tromsø, Foto: Marit R. Westlie
Vulkana i Tromsø, Foto: Marit R. Westlie Vis mer

Er dere en hel gjeng, kan dere ha skuta for dere selv en hel kveld, spise deilig treretters middag, fiske, bade i både varm stamp og kaldt hav og få massasje. Ja, vil dere virkelig føle sjølivet, kan dere til og med ta over­nattingen om bord.

Delikate saker
Midt i Storgata ligger en liten velfylt delikatessebutikk. Hos Helmersens delikatesse bugner det av godsaker i butikken til Marco Bait. Mens du går rundt og spekulerer på hva du har lyst til å kjøpe med deg hjem, kan innehaveren friste med byens beste kaffe og sjokolade.

Marci Bait, Helmersens delikatesse, foto: Marit R. Westlie
Marci Bait, Helmersens delikatesse, foto: Marit R. Westlie Vis mer

 

Rica Ishavshotell ligger særdeles sentralt helt nede ved vannskorpa, ca. 50 meter fra der Hurtigruten legger til kai. Hotellet kan skryte av at de i 2012 fikk tittelen «traveller’s choice» fra TripAdvisor. Her får du fine, delikate rom og skikkelig deilig frokost. Standard hotellrom ligger i pris­klassen mellom kr 1 000-1 800.

Vil du ha større plass, kan du leie hotel­leilighet på Viking Hotell. Her er det høy standard i nyrenoverte leiligheter, beliggende helt i sentrum. Leilighetene er med 1 til 4 soverom. Den største leiligheten har plass til 8 personer, og koster da fra kr 320 pr. person pr. natt. Du må leie minst 2 netter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer