Rolf

Helse i hver vanndråpe

Vann slukker ikke bare tørsten – det virker inn på både hud, fordøyelse og konsentrasjonsevne. Sørg for å få i deg nok!

Publisert

VI NÆRMER OSS sommeren, og med sol og varme vil også behovet for drikke øke. Væskebehovet er særlig stort i sommerhalvåret. Og vi fristes av reklame og stort tilbud av alle slags søte drikker, men la rent vann være din viktigste drikke – det er både sunnest og billigst!

Det er mange gode grunner til at mesteparten av kroppen vår består av nettopp vann, og ikke brus, kaffe eller alkohol. Hjernen inneholder ca. 85 prosent vann, blodet ca. 80 prosent, lungene 90 prosent, musklene ca. 75 prosent, og selv skjelettet består av ca. 22 prosent vann.

Vannet er så viktig for kroppen og helsen vår at kroppen gjør alt den kan for å spare på vannet. Når nyrene filtrerer blodet, dannes det ca. 18 liter vann i døgnet som kalles preurin. Dersom dette hadde blitt skyllet ut i urinen, hadde kroppen vår opplevd et akutt og dødelig væsketap. Heldigvis fungerer væskereguleringen så godt at bare 1–2 liter skylles ut i urinen. Men disse 1–2 liter må hele tiden erstattes for at kroppens væskebalanse skal være i orden.

Derfor anbefales det å drikke minst 6–8 glass vann daglig.

 

VÆSKEINNTAKET er så viktig at bare 1 prosent reduksjon i kroppens normale væskebehov kan redusere vår yteevne i hverdagen med hele ti prosent. Med 2–5 prosent reduksjon øker trøttheten, mange får hodepine, og fysisk og mental/kognitiv yteevne reduseres enda mer.

Mange går til legen for å finne årsaken til sin kroniske trøtthet og hodepine, men alle prøver er som regel normale. Verken legen eller pasienten tenker på at væskeunderskudd kan være hovedårsaken til disse plagene. Samtidig som mange drikker for lite vann, drikker de samtidig mye kaffe som virker vanndrivende. Da blir væsketapet og helseplagene enda større.

 

TEGN PÅ VÆSKETAP kan være hodepine og lett svimmelhet, mørke ringer under øynene og innsunkne øyne, tørre munnslimhinner, belegg på tungen og dårlig ånde, emosjonell trøtthet og humørsvingninger. Får du i deg for lite vann, kan det også gi tørr hud, forstoppelse i tarmen, lavt blodtrykk, økt hjertebank og puls og eventuelt muskelkramper.

 

-Dr. Luneng

 

 

Slukk tørsten med rent vann!

  • Velg rent vann som din tørsteslukker i sommer. Da vil du få oppleve alle helsefordelene dette kan gi deg – mer fysisk og mental energi, bedre fordøyelse, penere og strammere hud, økt utskillelse av slaggstoffer og toksiner fra kroppens organer og vev, bedre vektkontroll, bedre og friskere slimhinner, bedre muskelfunksjoner med mer.
  •  Drikker du mer rent vann, vil kroppen vise deg sin takknemlighet med bedre helse og trivsel gjennom en forhåpentligvis lang og deilig sommer.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer