Gry Hammer

«Helseprofeten fikk kreft» var overskriftene Gry Hammer fryktet

- Det er jo ikke sånn at fordi om jeg spiser sunt, så kan jeg ikke få alvorlige sykdommer. Vi er ikke maskiner.

ETERISKE OLJER: Gry Hammer har brukt eteriske oljer som et hjelpemiddel i hverdagen helt siden hun var 19 år - også da hun var kreftsyk var oljene med på sykehuset som en mental støtte. Nå har hun skrevet bok om hva det er med disse oljene som hun liker så godt. FOTO: Nadin Martinuzzi
ETERISKE OLJER: Gry Hammer har brukt eteriske oljer som et hjelpemiddel i hverdagen helt siden hun var 19 år - også da hun var kreftsyk var oljene med på sykehuset som en mental støtte. Nå har hun skrevet bok om hva det er med disse oljene som hun liker så godt. FOTO: Nadin Martinuzzi Vis mer
Publisert

Hun er kanskje aller mest kjent for sin fermenteringsiver. I flere kokebøker har hun skrevet om fermentert mat og underverkene det har gjort for hennes helse.

Nå er det oljene hun vil hylle. Eteriske oljer har samme virkning som når du får et smil fra en heit mann på gata. Det kan endre frekvensen i deg på et sekund, hevder matblogger Gry Hammer (45). Hun har brukt eteriske oljer i hverdagen helt siden hun var en 19 år gammel stressa, overambisiøs og nyutdannet journalist i NRK som skulle være flink dagen lang.

For Gry førte dette flinkhetspresset til kroppslige vondter og muskelknuter i nakken og mellom skuldrene. Etterhvert anbefalte en kollega henne å gå til aromaterapeut, som masserte godt og brukte eteriske oljer som en del av behandlingen. Det ble en vekker for Gry, der hun lå på massasjebenken, omringet av alskens lukter. Hvordan kunne en flytende olje få henne til å føle seg så mye bedre - så umiddelbart?

Dette måtte hun finne ut mer av.

- For første gang klarte jeg å trekke pusten langt ned i lungene. Det føltes som en helt ny verden for en hyperallergiker som meg. Jeg hadde jo overhodet ikke noe tro på sånne «svevende» ting egentlig, men da fikk jeg en sånn umiddelbar, god følelse i kroppen som åpnet opp og ga meg ro, sier hun.

Bruker dem som beskyttelse

Vi møter 45-åringen i forbindelse med hennes niende bokslipp, «Eteriske oljer». Men som helt uvitende og uforstående rundt den oljebaserte verden, kan man jo lure på hva oljene egentlig brukes til og hva de er gode for. Og hva er det egentlig?

Joda, eteriske oljer er en konsentrert essens av liv i en plante. Det kan trekkes ut fra de aller fleste blomstene, bladene, røttene og barken.

- Jeg bruker dem mye på offentlige steder, som på bussen eller i diverse møter. Grunnen til det er at jeg er så følsom for ubehagelig lukt, så jeg bruker eteriske oljer for å beskytte meg. Ta en dråpe under nesen på bussen for eksempel, så er stanken borte. Ellers har jeg også brukt det en del mot betennelsestilstander, som akne og urinveisinfeksjon, sier hun engasjert.

45-åringen trekker også frem at lukten av eteriske oljer kan være en måte å skape god energi i hjemmet på.

- Jeg opplever at hvis det ligger en litt irritabel stemning over familien i stua, så er det akkurat som det snur om jeg sper på med litt god og glad lukt. Jeg bruker heller ikke vanlig parfyme lenger, og kjøper nøytralt vaskepulver, slik at jeg kan ha noen dråper olje i med akkurat den duften jeg liker.

LES OGSÅ: Kristine har kuttet ned på såpebruken og lager nå sin egen tannkrem og deo

Endret kostholdet drastisk

I tillegg til å være forfatter, er Gry også for mange kjent som en anerkjent livsstilsblogger med fokus på sunn og næringsrik mat, samt at hun tidligere har jobbet mye som yogalærer. En typisk friskus det nærmest oser sunnhet av. Hun forteller likevel at hun ikke alltid har vært opptatt av å ta vare på helsa.

- Jeg har spist masse dritt i mitt liv. Da jeg var yngre levde jeg på rundstykker med potetgull inni, Tab Xtra, røyk og nudler. Sånn holdt jeg på i mange år. På denne tiden hadde jeg forøvrig ekstremt dårlig immunforsvar - gikk alltid å hanglet. Så tok jeg grep i midten av 20-årene, som skulle bli starten på et mye sunnere og bedre liv.

Gry begynte å eksperimentere med kostholdet, prøvde forskjellige innfallsvinkler, ble vegetarianer. For 12 år siden fant hun måten hun ville leve på - som vil si ekstremt rent og bærekraftig. «Guddommelig», som hun selv kaller det.

- Jeg har spist guddommelig i mange år nå. Jeg sørger for at alt jeg spiser er så rent som mulig, og at de dyrene og den fisken som blir en del av mitt kosthold har levd gode liv. Jeg rører ikke raske karbohydrater som pommes frites eller hveteboller, og ikke en eneste plasttyggis passerer mine lepper, sier Gry.

Hun legger til:

- Det har gjort meg godt. Jeg ble kvitt betennelsene mine og bihulene sluttet å dunke. Det har også gjort ungene mine vel. Etterhvert førte det til at jeg brukte mye tid på å formidle det jeg drev med, blant annet på bloggen.

OPPTATT AV HELSE: Gry er kanskje over gjennomsnittet opptatt av helse og kosthold - og spiser hver eneste dag som en «gudinne», som hun selv sier. Hun har testet mange forskjellige kostholdsmåter, og fant for noen år siden det levesettet som passer henne best. FOTO: Nadin Martinuzzi
OPPTATT AV HELSE: Gry er kanskje over gjennomsnittet opptatt av helse og kosthold - og spiser hver eneste dag som en «gudinne», som hun selv sier. Hun har testet mange forskjellige kostholdsmåter, og fant for noen år siden det levesettet som passer henne best. FOTO: Nadin Martinuzzi Vis mer

LES OGSÅ: De eneggede tvillingene Hanna og Metta fikk brystkreft samtidig

Fikk brystkreft

Med sterkere helse kom sterkere vilje og formidlingsbehov for Gry. Hun var en duracellkanin på denne tiden - kjørte kroppen altfor hardt hver eneste dag. Ga jernet. Ville helst få gjort så mye som mulig på kortest mulig tid.

I fjor kom brystkreftdiagnosen. «Helseprofeten som fikk kreft» var overskriftene Gry fryktet. Det tok derfor lang tid før hun følte seg komfortabel med å si det høyt til blant andre bloggfølgerne sine.

- Det var en helt surrealistisk beskjed, fordi kreft var noe jeg virkelig ikke trodde at jeg skulle få, selv om jeg åpenbart har hatt anlegg for det, siden det har vært mye kreft i familien.

Gry hadde med seg mannen sin på sykehuset denne dagen, og minnes at hun først fortalte om diagnosen til moren sin, senere samme dag til barna. «Mamma, skal du dø?», var reaksjonen fra datteren på ni år.

- Det var rart, og veldig alvorlig. Jeg husker at den eldste datteren min på 16 bare kastet seg opp i fanget mitt og holdt meg fast. «Nei, du har ikke kreft» sa hun konstant. Det var hennes reaksjon, som jeg ble både overrasket og litt rørt over.

Gry har fire barn på ni, 12, 14 og 16 år.

Kan også bli alvorlig syk

- Du nevner at du ikke ville knytte livsstilen din opp mot brystkreften. Kan du utdype det?

- Av og til kan man ikke gjøre så mye med helsa, og jeg ville ikke ha så mye fokus på det. På bloggen min ville jeg ha et friskhetsfokus, men samtidig handlet hele merkevaren min om å være åpen og ærlig, så jeg følte på at jeg måtte fortelle sannheten. Jeg brukte derfor ganske lang tid på å forfatte et innlegg som forklarte hva som hadde skjedd, hvilken behandling jeg gikk gjennom og hvordan det gikk med meg.

Gry er åpenbart engasjert når hun snakker om dette temaet, og bruker hendene jevnt for å understreke poengene sine.

- Det er jo ikke sånn at fordi om jeg spiser sunt, så kan jeg ikke få alvorlige sykdommer. Vi er ikke maskiner, og alt påvirker deg - helt fra barndommen. Bare det at jeg allerede gjennom tenårene gikk på utallige antibiotikakurer kan ha påvirket helsa mi på lang sikt. Jeg har som sagt også slitt med dårlig immunforsvar - det, i tillegg til en virketrang, har kanskje ført til sykdom, sånn jeg ser det. Jeg har også mye alvorlig sykdom i nær familie som det har vært masse stress og traumer knyttet til. Sånn er livet, og det er mye du bare må stå i.

Fjernet den ene puppen

Gry fikk kreftdiagnosen i slutten av april i fjor, og fjernet den ene puppen i første del av mai, påfølgende måned. Det gikk altså veldig fort før hun bestemte seg for at det var det hun ville gjøre.

- Hvis jeg skulle fulgt sykehusets opplegg, hadde jeg fått såkalt brystbevarende behandling med stråling, operasjon, rekonstruksjon av bryst og cellegift. Jeg takket heller nei til brystbevarende behandling og silikon - så nå går jeg rundt med én pupp og et smilefjes der det andre brystet var.

- Hva var årsaken til at du valgte det?

Gry ser seg rundt i rommet.

- Min kvinnelige identitetsfølelse ligger ikke i puppen min, men jeg skjønner kvinner som har et mer følelsesladet forhold til puppene sine enn det jeg har. Jeg har grått noen tårer av å stå foran speilet og se på det skakke operasjonsarret jeg også, det er ikke noe å by frem - men jeg er jo like fin nå. For meg var det ikke verdt å bryte ned kroppen for å beholde puppen.

Skjedd noen endringer

Hun beskriver det som en drittmåned, men nå er hun frisk - og kjenner på endringer i hvordan hun ser på ting etter at hun ble syk. Den største endringen i hverdagen er tempoet.

- Jeg lytter mer til kroppen og tar det roligere enn før. Det vet jeg ikke om jeg ville ha skjønt om disse svulstene ikke hadde kommet og kakket på døren min, så noe godt fikk jeg ut av det. I tillegg er jeg blitt mer ydmyk og har fått et større perspektiv på ting. Jeg har blant annet implementert mer kunst i livet mitt, spesielt skjønnlitteratur - det trenger jeg.

Skrevet bok om oljer

Eteriske oljer har hun fortsatt med.

- Fordi jeg har brukt eteriske oljer i så mange år, tenkte jeg å skrive en bok om dem. Jeg er langt i fra en ekspert, men i boka deler jeg erfaringene fra mitt liv, sier Gry.

- Hvis man blir nysgjerrig på å prøve eteriske oljer, hva anbefaler du å starte med?

- Jeg anbefaler å starte med en helt «vanlig» en, som du liker lukten av - og ikke begynn med for mange forskjellige på en gang. Gå på en helsekost som har et godt utvalg av oljer i grei kvalitet. Du kan fint velge en olje bare fordi den lukter godt. Kjøp et par, bli kjent med dem og forstå hvordan du kan bruke dem.

- Brukte du eteriske oljer under sykeperioden?

- Det gjorde jeg, mest emosjonelt. Det var godt å bruke det, siden det virket både angstdempende og gledesgivende. Jeg satte pris på den myke, gode pusten det ga meg, og hadde faktisk oljene mine med meg på sykehuset.

LES OGSÅ: Mia fikk en aggressiv type brystkreft. Etter 12 runder med cellegift vant hun over kreften

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer