Else Kåss Furuseth

- Helt innerst inne liker jeg ikke forandring, jeg er redd for å gjøre noe feil

Else Kåss Furuseth (36) er redd for forandring og vil helst aldri flytte.

REN KJÆRLIGHET: Stolen Else sitter i heter Cloud og er fra &Tradition (kr 29 500). Foran står et innrammet bryllupsbilde av Sonja og Harald som Else kjøpte på loppis da hun bodde i Trondheim. «Hvorfor? Jeg skjønner ikke spørsmålet. Hvordan kunne jeg la være? Det er et avisbilde som er rammet inn i gullramme. Rammen er verdt ti ganger så mye som bildet. Dette er ren kjærlighet!» Seilerbildet er en gave fra Elses bror. «Han gikk ut fra at jeg aldri kom til å få en mann i huset, så seileren er en slags vaktbikkje». Blondetoppen (kr 1000) og skjørtet (kr 1350) er fra Ganni.  Foto: Truls Qvale
REN KJÆRLIGHET: Stolen Else sitter i heter Cloud og er fra &Tradition (kr 29 500). Foran står et innrammet bryllupsbilde av Sonja og Harald som Else kjøpte på loppis da hun bodde i Trondheim. «Hvorfor? Jeg skjønner ikke spørsmålet. Hvordan kunne jeg la være? Det er et avisbilde som er rammet inn i gullramme. Rammen er verdt ti ganger så mye som bildet. Dette er ren kjærlighet!» Seilerbildet er en gave fra Elses bror. «Han gikk ut fra at jeg aldri kom til å få en mann i huset, så seileren er en slags vaktbikkje». Blondetoppen (kr 1000) og skjørtet (kr 1350) er fra Ganni. Foto: Truls Qvale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle vet at Norges kanskje aller morsomste dame egentlig er utdannet art director og kunne ha jobbet med design – om da ikke komikken hadde lokket så sterkt. Godt mulig har interiørbransjen gått glipp av noe stort. I leiligheten på Adamstuen i Oslo er det i hvert fall, ikke overraskende kanskje, både trendy, personlig og fullt av boblende liv og glede. Masse gamle møbler, fargerike detaljer, gull og glamour – samt et enormt bilde av Wenche Foss – er uredd satt sammen i en blanding du ikke finner maken til noe annet sted. 

– Dessverre faller jeg pladask for ting jeg tror at ingen andre vil ha. Egentlig har jeg mest lyst til å adoptere en hund, men en bananformet vase er lettere å ta vare på, sier Else Kåss Furuseth (36). 

LES OGSÅ: Plagget Sigrid Bonde Tusvik absolutt ikke vil ha på seg

- Minner er alltid på moten

I 2012 ble hun tildelt Wenche Foss’ ærespris. Noen år senere havnet det enorme bildet av skuespillerdivaen på stueveggen til Else. 

– Jeg kjøpte det på impuls sammen med Sigrid (Bonde Tusvik). Sigrid kjøpte et like stort bilde av kong Olav, men da truet mannen hennes med skilsmisse. Det var ingen som ble sinte for Wenche, det er både gleden og faren ved å bo alene.

Else kaller selv kaos for sin største utfordring. Hun er rett og slett glad i ting. Og i minner. Når vi spør om det kjæreste hun har, blir svaret en lang liste: Familiebildet fra 80-tallet, fotografert i mormors stue den gangen familien ennå var komplett, før moren og broren hennes døde. Det store bildet av Wenche Foss. En blåhvit porselensfisk med ubestemmelig funksjon. Hagenissen, plastflamingoen og maiskolben i porselen. 

– Om maksimalismen kommer på moten igjen, er det bare å ringe! Jeg trodde lenge feng shui var en matrett, sier hun.

Særlig rart er det i grunnen ikke at leiligheten til Else er stappfull av gamle ting og møbler. Hun har nemlig aldri fått seg til å takke nei til å arve noe. 

– Gammelt og nytt-moten er ikke et bevisst valg. Jeg kjøpte mye nytt før, men sluttet etter at jeg holdt på å få et illebefinnende på Ikea-bussen. Men minner er alltid på moten – i hjertet, i hvert fall. Og jeg tenker alltid at jeg skal få bruk for den bakebollen fra mormor. Selv om det verken får henne tilbake eller gjør meg mer interessert i bakst. Jeg er mest opptatt av å spise den.  

JUL ÅRET RUNDT: Lampen i taket er mormors gamle. «Det henger dessverre litt julepynt i den nå, og det har det gjort siden det var jul sist. Men nå har vi jo bikka seksmånedersregelen, så da er det bare å vente på neste jul.» Stolene er bestemors gamle. Bordet tilhører Elses pappa, men hun har fått lov til å låne det så lenge hun ikke maler det rosa. Else har på seg bukse (kr 1600) fra Cathrine Hammel, skjorte (kr 1000) fra Ganni og øredobber (kr 450) fra Cecilie Melli.  Foto: Truls Qvale
JUL ÅRET RUNDT: Lampen i taket er mormors gamle. «Det henger dessverre litt julepynt i den nå, og det har det gjort siden det var jul sist. Men nå har vi jo bikka seksmånedersregelen, så da er det bare å vente på neste jul.» Stolene er bestemors gamle. Bordet tilhører Elses pappa, men hun har fått lov til å låne det så lenge hun ikke maler det rosa. Else har på seg bukse (kr 1600) fra Cathrine Hammel, skjorte (kr 1000) fra Ganni og øredobber (kr 450) fra Cecilie Melli. Foto: Truls Qvale Vis mer

LES OGSÅ: De nye humordronningene tøyer grensene

Tredemølle i stua

Else er altså, ifølge seg selv, ikke noe stort ordensmenneske. Hun påstår at hun var oppe hele natten for å rydde før KK kom på besøk.

– Og likevel måtte fotografen støvsuge under sofaen før bildene ble tatt. KK vil vel lage saker som ikke er til avskrekkelse? Eller er dette en sånn «før»-sak? Uansett, støv er visst ennå ikke på moten, dessverre, resonnerer hun. 

- Er det noe du savner i leiligheten?

– En god stol. Arvegods mangler ofte den fotskammelen som er så deilig. En venn av meg har to oppvaskmaskiner. Det er et godt tips for å holde det ryddig, om man har plass og råd. I den ene er det rent, i den andre skittent. Da slipper man jo skap også! Det har jeg sett er veldig populært i blader, å ha helt rene flater og nesten ingen skap. Uten to oppvaskmaskiner er det en utopi for meg. Dessverre er det ikke særlig Miljøpartiet De Grønne-vennlig …

LES OGSÅ: Hjemme hos Camilla Pihl

I Elses stue står det, blant veldig mye annet, en ­trede­mølle. Den kjøpte hun fordi en venn sa det var smart og argumenterte med at «alle i Hollywood har det».

– Jeg gikk fem på, og ingen av dem han henviste til, bor nok i en treromsleilighet. Tredemølla er et mislykket prosjekt, både interiør- og helsemessig. Den står jo i stua, og brukes primært som klesstativ. Når jeg skal ha middagsgjester, må jeg legge bøker oppå og late som den er et kaffebord, eller kjøre japansk tema og bruke den som sushibånd.

Else har bodd i leiligheten siden 1998, og orker ikke tanken på å flytte.

– Innerst inne elsker jeg kåken som om den var barnet mitt. Likevel tenker jeg at jeg må flytte en eller annen gang, jeg fikk blant annet naboklage på grunn av tredemølla. En lett fem kilometers jogg høres dessverre ut som en totalrenovering. Skulle jeg flytte herfra, ville det bli en forferdelig ryddejobb, som bare jeg kan ta. Og helt, helt innerst inne liker jeg ikke forandring. Jeg er redd for å gjøre noe feil.

Noe særlig oppussing blir det heller ikke snakk om.

– Jeg pusser aldri opp. Jeg kjøper heller blomster. Eller lyslenker. Eller putter ting i boden.

Else kjapt innpå
Det viktigste med et hjem: At vinduene er tette. Kulda er dyr, og boblejakke inne legger en demper på stemninga. Januar 2001 føltes som istiden. 

Samler på: Små flamencodansere. Jeg kom over et restparti. Om det blir flere, må jeg være med på «Ekstreme samlere». 

Elses beste interiørtips

- Drikk cola i vinglass. Da føler du deg som en Hverdags-Kardashian.
- Røde roser lurer hjernen til å tro at noen er forelsket i deg.
- Ha en egen skuff til minner, så du ikke drukner i dem.
- Ikke ha for mange speil. Jeg vet det får leiligheten til å se større ut, men det får deg til å se større ut også.  

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 39, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer