Kjetil Østli

Her er sannheten om menn

Glem at de kun tenker på én ting!

HVA TENKER HAN? Kan du gjette hva som er de 20 tingene som er viktigst for den moderne mannen? Nedenfor kan du se listen. Foto: Fotolia
HVA TENKER HAN? Kan du gjette hva som er de 20 tingene som er viktigst for den moderne mannen? Nedenfor kan du se listen. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Ja, hva er det egentlig som er viktigst for den moderne mannen?

Det var temaet i Kjetil Østli siste spalte i KK, som du kan lese nedenfor. 

En del damer sier «menn klarer ikke å ha to tanker i hodet samtidig». De kan også finne på å si: «Menn tenker bare på en ting.» Faktisk finnes det også menn som sier sånt. Forfatteren Karl Ove Knausgård sa nylig at menn, i møte med nye damer, alltid vurderer om de ville ligget med henne.

Når menn sier slikt, slår andre menn tilbake. Vi vil ha oss frabedt at menn, som sitter med «sannheten» om oss menn, påstår slikt om oss. Slike menn ødelegger mystikken rundt oss. Men hvis damer sier slikt, gidder ingen menn å slå tilbake. Vi lar damer ha disse forenklede forestillingene om hvem vi er. Fordi vi er rause, og fordi vi gir blaffen, og fordi det er noe søtt med slike tolkninger.

LES OGSÅ: Nyttårsforsett? Hvorfor skal jeg forbedre meg?

Men jeg har revolusjonerende nyheter.

Om hvordan menn egentlig er. I dag fant jeg amerikanske statistikker, fra noe som lignet et trendy Statistisk sentralbyrå. Den ene saken startet omtrent slik:

«Hvis de gammeldagse overlevelsesguidene (Boy Scout Handbook) ble skrevet for dagens moderne menn, hva ville de inneholdt?»

Jeg ble paff. Jeg er forlest på guider om spjelking av bein, hvordan rense sår eller bryte med en bjørn. Men dette handlet om holdninger og verdier, og den indikerte en ny mannsrolle. Artiklene var basert på spørreunder­søkelser (metodikken: ukjent). Spørsmålet var: «Hvilke erfaringer og fysiske, økonomiske, sosiale evner må man ha for å overleve og lykkes i dag?» Kunnskap i førstehjelp kom ikke engang med på lista. Å kunne det Lars Monsen kan, kom helt nede på 17. plass.

SPALTIST: Kjetil Østli er fast spaltist i KK. Foto: Astrid Waller
SPALTIST: Kjetil Østli er fast spaltist i KK. Foto: Astrid Waller Vis mer

Ifølge undersøkelsene foretrekker menn drikkekompiser, én mannlig bestevenn og venner med viktige jobber framfor Twitter-følgere, Facebook-venner og forbindelser på LinkedIn.

Dette sa meg ikke så mye. Men vi går videre.

  • Moderne menn synes et flott smil og bra stil er viktigere enn seksuell utholdenhet.
  • Dobbelt så mange menn (30 prosent av de spurte) ville valgt et pass med stempler fra hele verden framfor seksuell utholdenhet (16 prosent av de spurte).
  • Dagens menn mener humanitær innsats er viktigere enn ekstreme reiseeventyr.
  • Å bidra humanitært slår dessuten «å ha en fantastisk kropp» (30 mot 29 prosent).
  • Dagens menn ønsker å være kloke fedre framfor å ha en spareplan for hvordan få ungene inn på gode college.
     

LES OGSÅ: Det er lov å rømme familien

Og nesten øverst ...

... på andre plass, over hva alle de spurte mente var viktigst? Bra sex? Rolex? Tesla? Hytte på Hankø? Lang kuk? Nei, «en bedre halvdel», altså en kjæreste.

Mens jeg leste smuldret den tradisjonelle mannen foran øynene mine, som uttørkede boksider som ble pirket i. Jeg ble mer og mer oppglødd. Vi har trodd det ville skje, ifølge disse rapportene skjer det nå:

Erfaring, sosiale evner og god personlighet var mye viktigere for mennene enn kule produkter og statussymboler. Med ett unntak: 37 prosent av de spurte mener en perfekt dress er nødvendig for å overleve i dagens samfunn. Og mens gamle Hakkespettboka lærte bort ti ulike knuter, trenger man i 2015 kun én: slipsknuten. Den topper Googles liste over «how to»- søk på deres søkemotor.

Hva mer? En giftering er mye viktigere for dagens menn enn rå teknologi og lyd- og bildeutstyr. Heller gift enn god i senga, ifølge statistikken. Kun 7 prosent satte flysertifikat høyere enn ekteskap. Og kun 5 prosent mente motorsykkellappen var essensiell for moderne menn. Men, mannen har ikke forandret seg helt: Nesten alle drømte om en Easy Rider-stund, for eksempel krysse USA, før de gikk opp kirketrappa.   

Men når det gjelder barn, er moderne menn merkelig nølende. Halvparten er klare for baby. 30 prosent sier nei. 22 prosent sitter på gjerdet. Men flertallet vil ha barn som kan oppføre seg heller enn barn med gode karakterer.

LES OGSÅ: Fortsett å bruke guttedoen

Så hva er viktigst for den moderne mannen?

1. Stabil inntekt.

2. En bedre halvdel.

3. Fritid til spill og chill.

4. Null gjeld.

NYTT BLAD: KK nr. 3 er i salg fra fredag 16. januar.  Foto: Solveig Selj
NYTT BLAD: KK nr. 3 er i salg fra fredag 16. januar. Foto: Solveig Selj Vis mer

5. Holde på gamle venner.

6. Unger som oppfører seg.

7. Common sense.

8. En plan B hvis alt går i dass.

9. Å være klok pappa.

10. God fantasi.

11. Venner med viktige jobber.

12. En perfekt dress.

13. Ambisjoner.

14. Det nyeste innen teknologi.

15. En mannlig bestevenn.

16. God CV.

17. Tradisjonelle survival skills.

18. Uavhengighet.

19. Å være belest.

20. Et flott smil.

PS. Det er mulig jeg leser for mye inn i disse statistikkene, her jeg skriver for å få stabil inntekt, mindre gjeld, med tre unger og fulle bokhyller rundt meg, mens kona er på forretningsreise et eller annet sted og jeg avtaler på sms å drikke øl med en gammel venn.

Denne spalten er opprinnelig publisert i KK utgave 03.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer