Homofil

Her forteller Oliver broren sin at han er homofil

«Hva ville du ha følt om jeg giftet meg med en mann?»

Her forteller Oliver broren sin at han er homofil
Publisert
Sist oppdatert

Fra juni og utover høsten kommer byer over hele verden til å feire Pride - en av de mest synlige festivalene gjennom hele året, hvor kjærlighet, frihet og livsglede feires i en hel uke. Vi går i parader, veiver med flagg i regnbuens farger, og har det hyggelig med venner og familie, kjente og ukjente, for å vise samhold og solidaritet rund homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

Men det er fremdeles svært mange som lever i frykt for å være akkurat den de er. Da er det så utrolig flott å lese og se andres historier om det å «komme ut av skapet». Det er nettopp det YouTube-er Oliver Potter akkurat har gjort. Nylig la han ut en video sammen med lillebroren sin Alfie (5) hvor han forteller broren sin at han er homofil. I skrivende stund har videoen blitt sett av over to millioner mennesker.

«Grunnen til at vi lager denne videoen er fordi jeg vil snakke med deg om noe. Vi skal snakke om kjærlighet. Har du lagt merke til at jeg ikke har en kjæreste som er jente? Hva ville du ha følt om jeg giftet meg med en mann?», spør Oliver til broren sin.

5-åringen ser opp på broren sin og sier følgende ord som har smeltet hjerter verden over: «Hvis du giftet deg med en mann hadde det vært så kult. Kjærlighet er kjærlighet.»

LES OGSÅ: Det er svært få som bare «kommer ut av skapet» én gang

Kommentarfeltet under videoen har også haglet inn med kommentarer. Blant annet en fra «söta bror»: «Denne lille gutten er så ung og er allerede så mye smartere enn mange av oss. Jeg tror han kommer til å bli et fantastisk og aksepterende menneske. Sender så mye kjærlighet til ham og deg fra Sverige.»

«Dette er den fineste videoen jeg har sett i år», lyder en annen kommentar. Du kan se videoen av de to brødrene øverst i saken.

LES OGSÅ: Når mor eller far kommer ut av skapet
LES OGSÅ: Det er spesielt én grunn til at mange kvinner elsker homofile venner
LES OGSÅ: - Foreldre kan være redde og bekymret, men det kan også være sterke fordommer basert på frykt

- Det er fortsatt mye skam knyttet til det å være annerledes

- Da en av mine skeive venninner spurte meg om vi virkelig skulle gidde å gå i Pride-paraden i år fordi det «er så sykt stress», visste jeg ikke hvordan jeg skulle få tid til å besvare spørsmålet på den korte gåturen hjem. Jeg tror dessverre at det er mange som tenker som henne, skriver Rebekka Andrea Milde (22) i en kommentar for KK.no, som kom ut av skapet i NRK-serien «Ut av skapet».

Videre skriver hun:

Det er ingen hemmelighet at jeg har følt på mye skam knyttet til legningen min. Da jeg kom ut av skapet var jeg omringet av konservative kristne som mente at mennesker som meg var syke. Til slutt begynte jeg nesten å tro på det selv, noe som bidro til at jeg fortrengte legningen min og håpet det skulle gå over av seg selv. Jeg har tidligere uttalt i et intervju med KK.no at noen av de mest konservative kristne sammenligner homofili med pedofili og nekrofili. Dette er fortsatt sant – og sykt.

Etter mye konflikt med å kombinere troen og legningen min fikk jeg nytt håp når det ble fattet et historisk vedtak i den norske kirke: homofile og lesbiske endelig kunne gifte seg. Gleden var dog kortvarig. Det tok ikke lang tid før vedtaket splittet kirken og man fikk se reaksjonene. Reaksjonene som fortsatt viser at mange mennesker ikke synes kjærlighet mellom to kvinner eller to menn er like vakker og like mye verdt som kjærligheten mellom en mann og en kvinne.

Så ja, fordommene mot homofile er fortsatt tydelige, og jeg (og mange andre) kjenner på dem omtrent hver eneste dag. Kommentarer som:

«Homofili er det samme som å være pedofil»

«Du er bare lesbisk fordi du ikke har møtt den riktige mannen ennå»

«Ta med deg damen din hjem til meg i natt, så skal jeg vise dere hva en ordentlig mann er»

«Dette er en fase som kommer til å gå over»

«Hvem er mannen i forholdet?» er kommentarer jeg har fått slengt etter meg – og som jeg fortsatt får høre den dag i dag. 

Les resten av kommentaren til Rebekka her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer