Kongelige bunader

Her ligger det en skjult hilsen fra dronning Sonja

Den nye generasjonen kongelige bunadbrukere har alle valgt Øst-Telemarksbunaden - men i helt forskjellige utgaver.

NORSK TRADISJON: Alle barnebarna til dronning Sonja og kong Harald får bunader i gave. Her er (f.v.) prinsesse Ingrid Alexandra, Leah Behn og Maud Behn under fjorårets familiekonfirmasjoner, kledd i hver sin variant av Øst-Telemarksbunaden. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB, Andreas Fadum/Se og Hør
NORSK TRADISJON: Alle barnebarna til dronning Sonja og kong Harald får bunader i gave. Her er (f.v.) prinsesse Ingrid Alexandra, Leah Behn og Maud Behn under fjorårets familiekonfirmasjoner, kledd i hver sin variant av Øst-Telemarksbunaden. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB, Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Da prinsesse Ingrid Alexandra (17) konfirmerte seg for snart to år siden, fikk gaven fra besteforeldrene stor oppmerksomhet. Prosessen med å lage den rekonstruerte bunaden fra Øst-Telemark ble viet et helt program på NRK, med navnet «Ingrid av Norge».

At kusinene Leah Behn (16) og Maud Behn (18) også har fått bunader fra Øst-Telemark, har vært mindre kjent.

Nå avslører dronning Sonja (83) at hun har hatt en finger med i spillet - bokstavelig talt.

- Til alle barnebarnas bunader broderer jeg ett element selv, så de kan ha med seg noe gjennom livet som bestemor har laget. Etter hvert som man blir mer voksen, blir bevisstheten om arv, røtter og identitet sterkere. Vi hadde derfor et ønske om å gi bunad i konfirmasjonsgave til alle barnebarna våre, uttaler dronningen i forbindelse med utstillingen «Fyrstedamer i bunad».

Det er Norsk institutt for bunad og folkedrakt som har laget utstillingen på Valdres folkemuseum, der er dronningens egen beltestakk er utstilt – også den fra Telemark.

Dette er siste og fjerde del av en serie der vi ser nærmere på kongefamiliens bunader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer