Helikopter

Her sendes bestemor (90) til værs!

Barnebarna ga Gudborg «Gubbe» Morseth henne noe helt spesielt i 90-årspresang: De lot henne få se hytta hun er så glad i fra lufta.

KLAR FOT LIFT-OFF: Gubbe vinker fra helikopteret og er klar for sitt livs opplevelse! Foto: Privat
KLAR FOT LIFT-OFF: Gubbe vinker fra helikopteret og er klar for sitt livs opplevelse! Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Tenk å finne på noe sånt. Jeg ble så overrasket og glad. Det var gøy å se hytta fra luften. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få oppleve dette, sier Gubbe Morseth fra Vinderen i Oslo. Hennes egentlige navn, Gudborg, vil hun ha seg frabedt å bli kalt.

- Jeg har aldri likt det navnet, skjønner du.

LES OGSÅ: Hilde glemte aldri ungdomskjæresten

Høyt verdsatt

Den vitale 90-åringen har allerede bestemt seg for hva hun ønsker seg til 100-årsdagen: Å hoppe i fallskjerm. Det kom hun og barnebarnet Knut Morseth (28) fram til tidligere i høst.

I sentrum: Gubbe med (nesten) alle barnebarna, fotografert på Elvann i 2013. Øverst fra venstre: Henrik, Harald og Mai. Nederst fra venstre: Knut (oppkalt etter morfaren sin), Mette, Gubbe, Sigrid og Anne Sofie (Fie). Det nest eldste barnebarnet Morten er den eneste som ikke var med på turen. Foto: Privat
I sentrum: Gubbe med (nesten) alle barnebarna, fotografert på Elvann i 2013. Øverst fra venstre: Henrik, Harald og Mai. Nederst fra venstre: Knut (oppkalt etter morfaren sin), Mette, Gubbe, Sigrid og Anne Sofie (Fie). Det nest eldste barnebarnet Morten er den eneste som ikke var med på turen. Foto: Privat Vis mer

- Gubbe er en veldig morsom dame som det alltid er hyggelig å besøke. Vi har ganske lik humor; litt stygg og lite politisk korrekt. Hun er veldig glad i familien og opptatt av hvordan vi har det. Jeg kan snakke med henne om alt, sier Knut.

Ideen om en helikoptertur over hytta i Nordmarka fant barnebarna på under deres årlige hyttetur i sommer.

- En hyttetur som involverer Gubbe, alle barnebarna og våre eventuelle kjærester, forklarer Knut.

Tidligere har Gubbe «truet» barnebarna og andre uheldige med at «om de ikke passer seg, så skal de få se hytta fra lufta».

- Det er der den opprinnelige ideen om å se hytta fra lufta kommer fra, sier han.

Turen var en stor suksess for alle.

- Gubbe var skeptisk da vi foreslo ideen i begynnelsen, men snudde raskt til å være positiv og gledet seg veldig. Hun var kjempegira på vei ut til flyplassen og ble heller ikke skeptisk da vi så at helikopteret var et av de minste vi hadde sett, forteller Knut.

SOMMER OG SOL: Solstolen var omtrent den samme for 50 år siden - og krimmen var på plass. Foto: Privat
SOMMER OG SOL: Solstolen var omtrent den samme for 50 år siden - og krimmen var på plass. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Derfor flyttet Ghita Nørby sammen med eksmannen igjen

Alltid der

Gubbe bor fortsatt hjemme i leiligheten hun har bodd i siden 1960, sender tekstmeldinger (noe hun mener alle eldre burde), handler på senteret like ved og går gjerne en tur ned til Majorstua. Senere samme dag skal hun ha flere av de åtte barnebarna med kjærester på middag, noe det viser seg at hun gjør én gang i uken. Bordet er allerede dekket. Middagen står klar på kjøkkenet. Gubbe har ordnet alt selv. Da Allers‘ utsendte påpeker hvor sprek hun virker, rister hun bare på skuldrene.

- Såpass får’n klare, sier hun og ler.

Humor er et varemerke. Ifølge det eldste barnebarnet, Mai Eckhoff Morseth (38), er det trolig noe hun har etter morfaren, som døde i 1969. De hadde et forhold basert på humor og kjærlighet.

- Jeg rakk aldri å møte ham, men han var visst en skøyer som elsket å erte mormor, men som gjorde det med kjærlighet, forklarer Mai, som vokste opp i huset sammen med mormoren. Etter at hun ble voksen, har det også vært perioder hvor hun har bodd i huset.

- Mormors dør har alltid stått åpen. Hun har bestandig stått meg veldig nær, og det er vanskelig å se for seg et liv uten henne. Hun har liksom alltid vært der.

Barnebarnet er full av lovord om den spreke mormoren sin. De kan snakke sammen om alt.

- Hun er det snilleste, frekkeste, morsomste og varmeste mennesket i hele verden.

Egen øy: Hytta ligger på en liten øy på Elvann i Nordmarka. Slik ser den ut fra lufta, fotografert av barnebarnet Knut. Foto: Privat
Egen øy: Hytta ligger på en liten øy på Elvann i Nordmarka. Slik ser den ut fra lufta, fotografert av barnebarnet Knut. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Mormor reddet Hanne da mamma ruset seg

Nachspiel på hytta

Aldersforskjellen på 52 år er ingen hindring for de gode samtalene. De tuller på hverandres bekostning og snakker om felles turer og opplevelser, som det er mange av. Senest i sommer tok barnebarna med seg Gubbe på hytta. Der satt de oppe til langt på natt, drakk vin, spilte spill, pratet og lo. En av dem som holdt ut lengst, var Gubbe.

- Som jeg koste meg! utbryter Gubbe, som håper på et nytt nachspiel neste sommer og forteller at i deres familie åpner baren klokka 17.

Selv om Gubbe er velsignet med god helse, og har en stor familie hun ser ofte, innrømmer hun minuset med å bli eldre.

- Jeg har nesten ingen venner igjen. Det er rart, men livets gang. Årene etter at jeg ble pensjonist, har gått fort. Men jeg er heldig som fortsatt har god helse. Det er ingen selvfølge.

Det var i slutten av august at Gubbe fikk sitt livs opplevelse i form av en helikoptertur over Nordmarka. Fra lufta fikk hun se hytta hun er så glad i.

- Det var så rart. Det var så mye trær, men innimellom alle trærne, dukket vår lille hytte opp. Dette var en opplevelse for livet, sier Gubbe som smiler over påfunnet til barna og barnebarna.

Hytta, som ligger på en liten øy i Elvann i Nordmarka, ble reist av familien til Gubbes mann i 1941. Under krigen hadde hytta et eget rom med radio og et skjulested i kjelleren hvis tyskerne skulle komme. Gubbe har regnet ut at hun har tilbrakt 70 somre der.

-  Spesielt da Knut døde, var det fint å komme på hytta. Få et avbrekk fra hverdagen. Det er så fredelig der ute. Hadde jeg bekymringer eller tunge tanker, la jeg fra meg dem på land, før jeg rodde over. På hytta skal det ikke være plass til å være destruktiv. Sånn er det fortsatt.

Den store kjærligheten: En ung Gubbe sammen med ektemannen Knut i lykkelige dager i 1958.   Foto: Privat
Den store kjærligheten: En ung Gubbe sammen med ektemannen Knut i lykkelige dager i 1958. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Kjærlighetsbarnet

Tidlig enke

Gubbe møtte Knut via felles venner da hun bare var 17 år gammel. De giftet seg 18. desember 1948, og tilbrakte hver helg på hytta. De fikk 29 år og to barn sammen før han døde så altfor tidlig, bare 47 år gammel.

Gubbe har aldri vurdert å finne seg en ny mann. For henne var og er det bare Knut. Fortsatt, 46 år etter hans død, bærer hun gifteringen hans.

-  Det var tøft da han døde. Vi hadde det utstyrtelig morsomt sammen, men livet måtte gå videre, sier Gubbe, som hadde lærerskoleeksamen og fikk seg jobb på Slemdal skole for å forsørge familien da Knut døde. Der ble hun i 25 år.

Inntil for to år siden gikk Gubbe på ski til hytta. Nå er hun der helst om sommeren, men utelukker ikke at hun blir med en tur til vinteren om anledningen byr seg. Barn og barnebarn er flinke til å ta henne med seg.

-  Selv om jeg ikke går på ski lenger, kan jeg kose meg innendørs. Jeg har aldri brydd meg om reiser i inn- og utland. Livet for meg har vært å være på hytta.

Tøff trio: Barnebarna Mette og Knut var de heldige som fikk være med Gubbe opp i helikopteret. Foto: Privat
Tøff trio: Barnebarna Mette og Knut var de heldige som fikk være med Gubbe opp i helikopteret. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Rørende gjenforening i Colombia

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer