GLUTENFRI BLÅBÆRBOLLER MED SITRONGLASUR: Blåbær og sitron gjør disse bollene både søte og syrlige. Foto: Erik Karlsson
GLUTENFRI BLÅBÆRBOLLER MED SITRONGLASUR: Blåbær og sitron gjør disse bollene både søte og syrlige. Foto: Erik Karlsson
Glutenfrie Boller

Herlig bakst helt uten gluten!

4 oppskrifter du kan kose deg med i helgen.

ALLERS.NO: Har du lagt merke til vårt nye blad Allers GLUTENfritt?

Vår andre utgave er i salg i disse dager, og i den anledning skal vi nå begynne med en helt ny artikkelserie for dere her på KK.no/Allers.no. 

Glutenfrie oppskrifter

Hver uke vil vi publisere en samling glutenfrie oppskrifter fra bladet - som herlige lunsjretter, middager, fristende desserter eller noe «godt til kaffen». 

Denne uken byr vi på glutenfri bakstFor selv om du kanskje er glutenintolerant eller har allergi, så skal du da likevel få kose deg med herlige boller og kringler!

Her er våre tips:

Glutenfri deig er gjerne litt løsere enn vanlig deig, derfor er den lettere å elte og rulle. 

Tips for at baksten skal bli vellykket er at melet bør holde ­romtemperatur, ellers tar hevingen lengre tid. 

Tilsett først halv­parten av melet, arbeid det godt inn, tilsett så resten. Kna godt! Hev deigen på et lunt sted uten trekk. 

Blåbærboller med sitronglasur

(Ca. 20 boller)
50 g gjær
100 g smør eller margarin
5 dl melk
1 dl sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
12 dl glutenfri melmiks, Semper

Fyll: 
200 g blåbær
1 dl sukker
3 ss kanel

Glasur:
1 dl melis
2 ss revet sitronskall
3 ss kokosmelk

1. Smuldre opp gjæren i en bakebolle, smelt smøret og tilsett melken. Rør ut gjæren i den varme væsken, tilsett sukker, salt, kardemomme og melmiks. Hev under dekke i 1 time.

2. Kok sammen blåbær, sukker og kanel – la det koke i noen minutter. Avkjøl. 
Arbeid deigen sammen på et meldekket bord. Kjevle tynt ut til en rektangel og smør på blåbærfyllet. Rull sammen som en rullekake. 

3. Skjær i biter på 3 cm og legg i muffinsformer. Hev under dekke i 1 time. Sett ovnen på 225°. Stek i 15 minutter. Avkjøl. 

4. Rør sammen glasuren, og drypp over bollene. 

GLUTENFRI RABARBRABOLLER: Har du ikke rabarbra, kan du blande syltetøy med kremosten til fyllet. Foto: Erik Karlsson
GLUTENFRI RABARBRABOLLER: Har du ikke rabarbra, kan du blande syltetøy med kremosten til fyllet. Foto: Erik Karlsson Vis mer

LES OGSÅ: Glutenfrie kanelboller

Rabarbraboller i langpanne

(Ca. 20 boller)

25 g gjær
50 g smør eller margarin
2 ½ dl melk
½ dl sukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
6 dl glutenfri melmiks, Semper

Smul opp gjæren i en bakebolle, smelt smøret og ha i melken. Rør ut gjæren i den varme væsken, ha i sukker, salt, kardemomme og melmiks.

Fyll:
3 dl rabarbra i terninger
100 g kremost
3 ss sukker
1 egg til pensling
perlesukker

1. Lag grunndeigen, hev under dekke i 1 ½ time. 

2. Ha deigen i en langpanne kledd med bakepapir og la den heve i ytterligere 30 minutter. Sett ovnen på 200°. 

3. Kok rabarbraen myk i noen spiseskjeer vann i en gryte. Bland inn kremost og sukker.

4. Spre fyllet jevnt over deigen. Pensle med egg og strø over perlesukker. Stek i 15–20 minutter. Skjær opp i firkanter.

GLUTENFRI NUTELLASTANG: Denne velduftende og velsmakende stangen er populær blant de minste i familien. Foto: Erik Karlsson
GLUTENFRI NUTELLASTANG: Denne velduftende og velsmakende stangen er populær blant de minste i familien. Foto: Erik Karlsson Vis mer

LES OGSÅ: Glutenfrie rundstykker

Nutellastang

(1 kake)

50 g smør eller margarin
2 ½ dl melk
½ dl sukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
6 dl glutenfri melmiks, Semper

Smul opp gjæren i en bakebolle, smelt smøret og ha i melken. Rør ut gjæren i den varme væsken, ha i sukker, salt, kardemomme og melmiks.

Fyll:
1 ½ dl Nutella
1 egg til pensling

1. Lag grunndeigen, la heve under dekke i 30 minutter.

2. Elt deigen sammen på et meldekket bord. Kjevle ut en stor rektangel og smør over Nutella. Rull sammen som en rullekake.

3. kjær et snitt gjennom hele lengden, la det bli igjen 2 cm i enden. Flett delene slik at snittflaten kommer opp. Legg på en plate med bakepapir og la heve i 30 minutter. Sett ovnen på 200°. 

4. Pensle med egg og stek i 30 minutter nederst i ovnen.

GLUTENFRI SOLSKINNSKAKE: Myk vaniljekrem og sprøtt perlesukker er en deilig kombinasjon. Foto: Erik Karlsson
GLUTENFRI SOLSKINNSKAKE: Myk vaniljekrem og sprøtt perlesukker er en deilig kombinasjon. Foto: Erik Karlsson Vis mer

LES OGSÅ: Glutenfrie knekkebrød

Solskinnskake

(1 kake)

25 g gjær
50 g smør eller margarin
2 ½ dl melk
½ dl sukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
6 dl glutenfri melmiks, Semper

Smul opp gjæren i en bakebolle, smelt smøret og ha i melken. Rør ut gjæren i den varme væsken, ha i sukker, salt, kardemomme og melmiks.

Fyll:
¼ vaniljestang
1 dl melk
2 ss sukker
1 eggeplomme
3 ss maisstivelse
15 g smør
1 dl aprikosmarmelade

Til pensling:
1 egg
perlesukker

1. Lag grunndeigen, la heve under dekke i 30 minutter.

2. Del vaniljestangen, skrap frøene ut i en gryte, tilsett melken og kok opp.

3. Visp sukker, eggeplomme og maisstivelse luftig, og ha i den varme melken under visping. Varm forsiktig opp under omrøring til det ­begynner å tykne. Ha over i en bolle, tilsett ­smøret i terninger.

4. Kjevle deigen tynt ut til et rektangel. Smør på vaniljekrem og marmelade. Rull sammen til boller som legges tett i en kakeform med avtakbar kant. La heve i 30 minutter under dekke. Sett ovnen på 200°. 

5. Pensle med egg, strø over perlesukker og stek i 25 minutter.

Til forsiden