Transkvinne:

Hetses av «fans»: -Æsj, møtte han transen fra Tiktok

- Jeg er så sliten psykisk, og alt jeg håper er at ingen stopper meg på gata, sier Sultan Hadaddeen (19).

VANSKELIG OPPVEKST: Sultan følte tidlig at hun var annerledes, men det tok tid å skjønne hvem hun var. Foto: Ida Bergersen
VANSKELIG OPPVEKST: Sultan følte tidlig at hun var annerledes, men det tok tid å skjønne hvem hun var. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

«Beklager så mye, jeg blir forsinket til avtalen vår! Håper det går greit» tikker inn på mobilen min, der jeg sitter utenfor en kafé på Majorstuen. Solen steker, og mye tyder på at det kommer til å være årets siste sommerdag.

KK har avtalt å gjøre et intervju med Sultan Hadaddeen (19), en av de tre finalistene som knivet om å vinne Skamløsprisen.

Etter en stund kommer Sultan gående over den trafikkerte veien, med lange, bestemte skritt. Det tykke håret blafrer i vinden.

19-åringen kan fortelle at dette er dagens tredje og siste intervju. Dagene er utvilsomt hektiske, men Sultan er ikke lei – hun skulle bare ønske at hun hadde bedre tid.

- Jeg liker å være presis, og jeg liker å ha en plan. I dag skulle jeg på et intervju som var forespeilet å ta 30 minutter, men det tok to og en halv time, og da blir hele dagen forskjøvet.

En av finalistene

Vi møtes dagen før utdelingen av Skamløsprisen. «Sultan Hadaddeen er opprinnelig fra Jordan og kom til Norge i 2015. Da hun kom ut som trans i en alder av 12 år, tvang familien henne til homoterapi. Sultan har blant annet engasjert seg for at transpersoner, ikke-binære og sexarbeidere skal bli inkludert i markeringen av kvinnedagen» stod det i juryens begrunnelse for Sultans nominasjon.

Sultan forteller at det å jobbe med aktivisme, har kommet svært naturlig for henne.

- Det er en del av meg, og noe jeg gjør uansett, bare ved å eksistere og være synlig, sier hun, og legger til:

- Å være såpass ung, og bli en av finalistene som kan vinne en pris som er beskyttet av kronprinsessen, er veldig stort for meg.

Overveldende

For Sultan er det overveldende å tenke på at det hun pleide å skamme seg over, er det hun nå er blitt kjent for, og noe hun mottar priser og nominasjoner for. I fjor vant hun blant annet BYAS-prisen.

- Jeg er veldig spent på hvem som vinner. Men jeg er veldig stolt over å ha blitt valgt ut som en av de tre finalistene, uansett utfall, sier hun med et smil.

Det kan være vanskelig å ta innover seg at Sultan er kun 19 år gammel, da hun fremstår som veldig voksen og reflektert. Men hun var nødt til å bli voksen tidlig, og har bodd for seg selv siden hun var 15 år.

Sultan vokste opp i Jordan, i en familie med mor, far og fire søsken. Pappaen hennes flyttet da hun var rundt syv år gammel.

- Jeg hadde ikke så mye kontakt med ham, da han reiste mye, så jeg manglet en farsfigur under oppveksten.

Sultan flyttet til Norge, nærmere bestemt Sandnes, i april 2015, sammen med mor og to søstre. Sultans tredje søster, og bror, ble boende i Jordan.

- Da vi flyttet, skulle vi gjenoppta kontakten med pappa. Vi skulle bo sammen som en familie, men det ble veldig vanskelig, forklarer hun.

JENTER: - Jeg har aldri vært interessert i jenter. Jeg likte ideen av et forhold, men det var alltid noe som ikke stemte for meg. Foto: Ida Bergersen
JENTER: - Jeg har aldri vært interessert i jenter. Jeg likte ideen av et forhold, men det var alltid noe som ikke stemte for meg. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Skjønte tidlig at noe var annerledes

- Når skjønte du at du var født i feil kropp?

- Jeg ønsker ikke å bruke begrepet født i feil kropp, da jeg mener at det er ekskluderende overfor dem som har en annen kjønnsidentitet, men ikke føler at de er født i feil kropp. Å være trans har ingen fasit – det finnes mange transkvinner som ikke går på hormoner eller ønsker kjønnskorrigerende behandling, men likevel ønsker å bli sett på som kvinne, sier Sultan.

Hun legger til at det var i syvårsalderen hun merket at det var feil for henne å bli omtalt som gutt.

- Jeg husker at jeg og søsknene mine pleide å gå på butikken og kjøpe neglelakk i ulike farger, så prøvde søstrene mine ulike farger på meg for å se hva de ønsket å bruke selv. Jeg syntes det var fint og feminint, og likte det godt.

Samtidig var Sultan interessert i wrestling, og syntes det var tøft å være sterk, og ha muskler. Hun ble forvirret av å like det tøffe og maskuline, men samtidig ha et ønske om å pynte seg og være feminin.

- På skolen var jeg alltid aktiv, og elsket sport. Men å være på guttelaget likte jeg ikke noe særlig.

Reagerte med sjokk

Sultan mener at pappaen hennes alltid har skjønt at det er noe annerledes med henne.

- Jeg har aldri vært interessert i jenter. Jeg likte ideen om et forhold, men det var alltid noe som ikke stemte for meg, da jeg ville være jenta i forholdet, sier hun, og ler forsiktig.

Sultan husker godt dagen hun åpnet seg opp for moren sin, og fortalte at hun er trans.

- Mamma ble sjokkert, og ville ikke tro på det. Jeg ble tvunget til å gå i homoterapi, og de ønsket at jeg heller skulle leve som en skeiv gutt, enn å være transkvinne. Men jeg fikk ikke muligheten til å eksperimentere eller prøve det som føltes riktig for meg. Om det skjedde, var det kun i hemmelighet, og på rommet mitt.

Sultans mor har ikke svart på våre henvendelser, hvor vi har gitt henne mulighet til å komme med sin versjon av disse hendelsene.

Sultan følte at hun ble tvunget til å leve et liv som ikke føltes som hennes.

- Det var et mareritt, sier hun åpent.

Ble kastet ut hjemmefra

Sultan kjøpte inn klær og sminke, og gjemte det innerst i skapet på rommet sitt. Når ingen så henne, sminket hun seg, tok på parykk og kledde seg i feminine klær.

- Jeg så en jente i speilet, og det føltes riktig. Jeg lagde en privat Instagram- og Snapchat-konto, hvor jeg kunne uttrykke meg som jeg ville, og være meg selv. Jeg fikk nye venner via disse plattformene, som også var en del av LHBT-miljøet (miljøet for lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner).

Det kom til et punkt hvor Sultan fikk nok av å late som, og skjule hvem hun egentlig er. I 2019 postet hun et innlegg på Instagram og Facebook, hvor hun hadde sminket seg og tatt på parykk.

- Jeg gikk på en kristen privatskole, så det ble ikke spesielt godt mottatt. Noen ville ikke snakke med meg. Da mamma fikk se innlegget, ble hun sint og ba meg slette det - men jeg nektet.

Sultan hevder at hun ikke fikk bo hjemme etter en heftig krangel med mor rundt dette innlegget i sosiale medier.

Sultans mor har ikke svart oss på våre henvendelser.

KK har fått tilgang til en bekymringsmelding som i denne perioden ble sendt barnevernet angående Sultans hjemmesituasjon. Bekymringsmeldingen hevder at Sultan kan ha blitt utsatt for psykisk vold fra mor og far, i form av krenkelser, mobbing, trusler og i hvert fall ett tilfelle av fysisk vold. Det er også meldt bekymring om at familien ikke takler at Sultan sliter med å finne ut av sin seksuelle legning, og derfor avviser henne. Hun får ikke lov til å være hjemme. Hun virker deprimert, og sliter med sosial angst, hevder innsender av bekymringsmeldingen.

Fosterhjem

Etter disse hendelsene hjemme, ble Sultan sendt til et beredskapshjem, og deretter fosterhjem. Hun var veldig stresset, fordi hun var usikker på om de ville akseptere henne.

- Jeg var fortsatt nedbrutt psykisk. Jeg fryktet at fosterforeldrene mine ble flaue av å bli sett sammen med en som meg.

I et møte med barnevernet forklarte Sultan at hun ønsket å bo for seg selv. Hun følte seg ikke hjemme noe sted, og ønsket å komme seg videre.

- Med oppfølging fra barnevernet fikk jeg lov til å flytte for meg selv i en alder av 16 år. De siste tre årene har jeg altså bodd for meg selv, og endelig føler jeg meg hjemme.

TRAUMER: - Jeg synes jeg er god på å leve med de traumene jeg har, sier Sultan. Foto: Ida Bergersen
TRAUMER: - Jeg synes jeg er god på å leve med de traumene jeg har, sier Sultan. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Trives best alene

Sultan forteller at hun har blitt en person som trives best alene. Men ikke for mye – da føler hun seg ensom.

- Det beste jeg vet er å ha en fredag kveld hjemme i sofaen med koseklærne på, hvor jeg bestiller mat, spiser snop, drikker brus og ser på serier. Da føler jeg meg trygg. Og så har jeg to kosete katter, som er som mine to barn, sier hun med en latter, og fortsetter:

- Jeg tror samtidig at det kunne vært fint å bo med noen, og ha en nær relasjon til en annen person.

Følelsen av ensomhet er sterkest i høytider. I og med at Sultan kommer fra en kristen familie, vet hun hvor viktig familie er i disse periodene.

- Det er selvfølgelig trist å være alene hjemme i julen, når alle er med familiene sine. Men likevel har jeg ikke noe ønske om å få kontakt med familien min igjen – om det hadde vært en mulighet. Heldigvis har jeg venner rundt meg nå, som jeg ser på som familie.

- Har du ikke kontakt med noen av søsknene dine heller?

- Nei. Jeg husker da jeg skulle flytte, og det ene søskenet mitt sa: «Sultan, du kommer alltid til å være min bror», og det var jo sikkert fint ment, men jeg er jo jente… jeg tror ikke de klarer å forstå meg.

Lært seg å leve med traumene

Sultan forteller at hun fortsatt sliter med traumer fra barndommen.

- Jeg er nok ikke den beste til å takle traumene, og jeg forsøkte å få traumebehandling, men jeg fikk høre at jeg ikke var «syk nok», hevder hun.

- Men jeg synes at jeg er god til å leve med traumene, istedenfor å ønske at de ikke var en del av meg. Jeg aksepterer at det er sånn, og prøver å se fremover.

Holdt show i Europa

I tillegg til å jobbe med sosiale medier, hvor Sultan har bygget opp en stor følgerskare under navnet Queen Sultan, jobber hun som performer og artist. Nylig har hun reist rundt i Europa, med Aja LaBeija, kjent fra sesong ni av RuPauls drag race, og sesong tre av All stars-serien.

- Jeg føler meg veldig heldig som får reise rundt og opptre, og vise frem min kunst. Musikken har vært til stor hjelp for meg under oppveksten, og bidratt til at jeg har klart å fokusere på meg og mine mål. Spesielt Nicki Minaj har vært til stor inspirasjon, sier hun, og viser frem en Nicki Minaj-tatovering på håndleddet.

Selvtilliten Sultan utstråler på scenen, avslører lite av angsten hun bærer med seg. Hun forteller at hun til tider preges mye av sosial angst.

- Etter at jeg har blitt mer kjent på sosiale medier, opplever jeg mer press. Hver gang jeg går ut av leiligheten, føler jeg at jeg må være på mitt beste, og ta på meg «Queen Sultan-masken». Det går ikke en eneste dag uten at noen stopper meg for å ta bilde eller spørre om vi kan lage en Tiktok-video, sier hun, og retter litt på genseren sin.

- Det har blitt litt vanskelig for meg å være meg selv i det siste. Jeg kan gå ut døra, og føle meg skikkelig bra, men samtidig er jeg så sliten psykisk, og alt jeg håper er at ingen stopper meg på gata.

Sultan ønsker å understreke at hun er klar over at hun selv har valgt å være en offentlig person, og at hun derfor må leve med at folk stoppe henne for å snakke og ta bilder.

- Angsten kommer nok av flere dårlige opplevelser, hvor folk har kommet bort for å ta bilde med meg, så skriver de noe stygt om meg når det postes. Det har hendt flere ganger at folk kommer bort og sier at de er «fan» av meg, men så skriver de «æsj, møtte han transen fra Tiktok».

Venter på operasjon

Sultan har ventet på hormonbehandling og kjønnskorrigerende operasjon lenge, men hun ønsker å holde det privat litt til, og dele det første i egne kanaler.

- Jeg kan si at jeg har kommet til det punktet hvor jeg er komfortabel i min egen kropp og med hvem jeg er, men at jeg trenger de siste endringene jeg ønsker.

- Har du noen mål i tiden fremover?

- Jeg ønsker å fortsette å jobbe som artist, og bygge opp profilen min på sosiale medier. Jeg er med i tre TV-serier i høst, og i oktober begynner innspillingen av min egen dokumentarserie, noe jeg gleder meg veldig til.

Til tross for at mulighetene er mange, er ikke Sultan en person som trives på den røde løperen blant kjendis-Norge, da hun heller ønsker å bruke tid på folk hun er glad i. Etter hvert ønsker hun å trekke seg litt tilbake og jobbe med noe helt annet – nemlig barneskolelærer.

- Jeg er egentlig veldig glad i rutiner, og ønsker noe mer fast. Det er nok sunt for meg å ha en rolle hvor jeg ikke er hovedkarakter, men må fokusere på andre. Jeg vil ikke kun jobbe med sosiale medier, jeg begynner allerede å bli lei av å sitte med mobilen i hånden hele tiden, sier hun med en latter.

Dagen etter er KK til stede for å overvære hvem som vinner Skamløsprisen. Vinneren ble Kaveh Rashidi. Sultan er likevel stolt, og lar seg ikke lenger definere av skammen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer