Dating

Hilde (41) er drittlei «fuckboys på førti»

- Nyskilte menn er verst. De føler at nå er det deres tur til å forsyne seg av «Tinder-buffeten».

DATING: Hilde Nordlund har sett seg lei på menn som later som de er seriøse, men egentlig bare vil ha noe uforpliktende. FOTO: Privat
DATING: Hilde Nordlund har sett seg lei på menn som later som de er seriøse, men egentlig bare vil ha noe uforpliktende. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Nyskilte menn er verst. Han kan sende ut signaler som skaper forventninger om at han ønsker det samme som deg, og kanskje tror han det selv også. Men egentlig er han ikke klar for å gå inn i noe nytt. Det er i alle fall min erfaring, sier Hilde Nordlund.

– Det er absolutt ikke noe galt i å bare ville svinge seg, sjekke ut hva som er der ute og ha det gøy, så lenge begge er klare over premissene. Men det føles skikkelig ydmykende å bli lurt.

Et dypdykk i datingmysteriet

Hilde forteller at hun er én av 1,4 millioner aleneboere i Norge, tallet har hun fått fra NRK. Hun er utdannet journalist og bor i Oslo, men jobber nå som leder for samfunnskontakt og kommunikasjon i HR Norge. Hilde forteller ivrig på telefonen om en spennende og variert jobb.

– Jeg har et godt og innholdsrikt liv, både på jobb og privat. Jeg elsker å treffe mennesker, er utpreget sosial og har mange venner, både nære venner jeg kan snakke om alt med, og mer perifere bekjentskaper. Jeg har mange interesser og er aktiv på fritiden, liker å være der ting skjer. Dessuten har jeg en liten hund, som bor delvis hos meg og delvis hos faren min, sier Hilde.

– Jeg føler at jeg har enda mye mer å gi, og ønsker meg en kjæreste, en å dele livet med.

Hilde mener det må være lov å si kjæresteønsket høyt, uten å bli oppfattet som desperat. Det er hun nemlig ikke.

Et langt samboerforhold tok brått slutt for åtte år siden, og det første året var Hilde opptatt av å finne tilbake til seg selv. Men savnet etter en å dele hverdagen med dukket opp, og de sju siste årene har hun vært on and off på datingmarkedet.

Hun forundres over hvor vanskelig det er å treffe noen, og har single venninner som sier det samme. Venninner som er i forhold, priser seg ofte lykkelige over partneren sin, når Hilde forteller noen av historiene fra datingen. Hilde ler godt når hun snakker om dette.

– For det er jo mange morsomme historier og humor rundt det også, sier hun.

I oktober lanserte Hilde podkasten «Datingmysteriet fra A til Å», der hun inviterer ulike fagpersoner til å snakke om den vanskelige datingen og hvilke mekanismer det dreier seg om.

Hun synes det er så rart at til tross for at mulighetene som liksom skal knytte oss sammen er flere enn noen gang, virker det vanskeligere og vanskeligere å finne kjærligheten.

– Det er så lett å tenke at det er noe feil med en selv, men det er jo ikke noe gærnt med 1,4 millioner nordmenn. Da må det jo være datingkulturen, hvordan vi behandler hverandre og hvordan vi leter etter en partner som er problemet. Dette hadde jeg lyst til å se nærmere på, sier Hilde.

Hun har allerede fått gode tilbakemeldinger på podkasten, og fått noen aha-opplevelser til hva hun selv gjør feil i jakten på en kjæreste.

FRILUFT: - Min fremtidige mann må ikke være helt Lars Monsen, men å kunne overnatte i hengekøye er et pluss. FOTO: Privat
FRILUFT: - Min fremtidige mann må ikke være helt Lars Monsen, men å kunne overnatte i hengekøye er et pluss. FOTO: Privat Vis mer

Har vi mistet empatien?

Hilde forteller om både opp- og nedturer i løpet av disse sju årene, og innrømmer at det har vært flest av de siste.

Hun tenker det er naturlig at man møtes, men ikke finner kjemien, eller at interessen dabber av etter hvert. Men det er sårende om du har fått inntrykk av at en du dater seriøst, har flere i omløp samtidig, eller plutselig forsvinner, helt uten forklaring.

– Siden jeg er en heterofil kvinne, kan jeg bare uttale meg om mine opplevelser med menn, sier Hilde.

– Det finnes helt sikkert kvinner som oppfører seg dårlig også, her har vi et ansvar å ta alle sammen.

Hilde mener dating skal avsluttes på en allright måte. Hvis en av partene ikke ønsker å treffes mer etter den første eller tiende daten, er det mange måter å si fra på. Hvis ikke begge føler det samme, gjelder det å såre den andre minst mulig.

– Det er jo egentlig bare å være ærlig og si at man ikke er interessert.

Hilde innrømmer at hun har vært naiv, og at hennes store feil trolig er å tro for mye på fine ord og lovnader, selv om de ikke følges opp av handlinger. Hun har også sveipet på kjekkasene. Det vil si de 20 prosentene av menn som får absolutt flest klikk, og som dermed går med 1500 potensielle partnere i bukselomma.

– Som psykologspesialist og parterapaut Eva Tryti sa til meg: «Det lønner seg å søke bredt», så jeg jobber med å åpne blikket litt mer, sier Hilde.

Hun er sikker på at det finnes mye gull blant de resterende 80 prosent av mennene, som sjelden eller aldri får likes på datingappene. Når 80 prosent av menn ikke får en sjanse til å vise hvem de er, tenker Hilde at damene også må gå litt i seg selv.

Hun poengterer at hun ikke vil sette alle menn i fuckboy-båsen, og hun vil heller ikke fornærme noen. Det eneste hun ønsker er mer redelighet og vanlig høflighet, også på datingmarkedet.

– Jeg tror ikke det er sånn at alle menn som oppfører seg som fuckboys egentlig tenker at det er sånn de har lyst til å være. Men etter å ha kommet ut av et langvarig forhold er det kanskje mange som føler at nå er det deres tur til å forsyne seg av «Tinder-buffeten», også glemmer man litt at det er ekte mennesker man har med å gjøre, fordi alt er så lett tilgjengelig og utskiftbart, sier Hilde.

– Og det er jo helt greit at man vil rase fra seg litt, men si at du bare vil ha det litt gøy da, eller at du vil sondere terrenget eller er usikker på om du er klar for et nytt forhold, så kan den andre parten få velge selv om det er noe de vil være med på. Med en gang man begynner å smøre litt tjukt på om hva du vil og føler for å få tilgang på flere partnere og seksuell variasjon, så beveger du deg over i det som ligner på fuckboy-segmentet. Dette gjelder selvfølgelig for damer også, sier Hilde.

Hun mener det er nødvendig med en endring på datingmarkedet om flere skal finne hverandre. Bruk og kast mentaliteten kan ikke få fortsette.

– Bak hver profil skjuler det seg et menneske med tanker og følelser. Vi må ikke slutte å vise empati og ha samvittighet, selv om vi er mer anonyme i den digitale datingverdenen, sier Hilde.

PODCAST: Hilde har startet et podcastprosjekt for å finne ut hva som gikk galt i datingkulturen vår. FOTO: Privat
PODCAST: Hilde har startet et podcastprosjekt for å finne ut hva som gikk galt i datingkulturen vår. FOTO: Privat Vis mer

Lurt trill rundt og ghostet

Dette er sårt, men Hilde velger å fortelle om episoden hun opplevde i sommer, som et eksempel på ghosting. Hun vet hun ikke er alene om å ha opplevd dette.

– Sist vår fant jeg virkelig tonen med en mann i 40 årene. Jeg var kjempebetatt og drømte om at jeg endelig hadde møtt han jeg kanskje skulle bli sammen med, sier Hilde ærlig.

– Mannen viste tydelig interesse, og ga uttrykk for at han ville det samme som meg. At han var relativt nysingel, skremte meg ikke, for han utstrålte akkurat den tryggheten jeg søkte.

En av dem som dukket opp på motevisning på Sørenga i anledning Oslo Runway var komiker Sigrid Bonde Tusvik. Video: Nora Skavhaug/Rød Løper. Reporter: Anita Kristiansen Vis mer

Hilde og mannen bestemte seg for å reise på ferie sammen, og Hilde trodde han gledet seg like mye som hun gjorde. Han bedyret allerede på andre møte at han hadde slettet Tinder og de andre datingappene, og etter hvert var han også tydelig på at han ville gå all in for forholdet. Hilde trodde på alt mannen sa.

– Før jeg reiste på en planlagt ferie, ble vi imidlertid enige om å utsette vår felles ferie til høsten, men at vi ville fortsette å date hverandre, sier Hilde.

– Han sa han gledet seg til vi skulle sees igjen og dra på hengekøyetur når jeg kom tilbake fra min ferie.

Fire dager senere sluttet han å åpne snappene hennes, og det ble helt stille. Hilde fikk en magefølelse som gjorde at hun valgte å sjekke Tinder. Der fant hun den samme mannen – pålogget og aktiv.

– Jeg hadde blitt ghostet. Dette er det vondeste jeg har opplevd i løpet av disse årene på datingmarkedet og dette unner jeg ingen, Jeg tror aldri jeg har følt meg så lite verdt. Den vondeste følelsen er at man ikke en gang er verdt en forklaring og en ordentlig avslutning, men bare kan kastes vekk uten noe mer, sier Hilde.

Hun innrømmer at det er ikke enkelt å riste av seg den vonde følelsen, og merker at opplevelsen har gjort at hun har mistet troen litt på å faktisk finne en hun klaffer med.

– Jeg synes det er vanskelig å skulle stole på noen igjen, sier Hilde med tykk stemme.

Hun trenger litt tid til å kvinne seg opp igjen.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Han kan gjerne ha barn

Det er noen ting som er viktigere enn andre når det kommer til mannen Hilde håper en gang hun treffer. Blant annet håper hun at de har noen av de samme interessene. Hun er opptatt av jobb og karriere, det håper hun han også er.

– Dessuten må han gjerne ha barn. Jeg har aldri følt behov for å få mine egne barn, men jeg er et omsorgsmenneske med mye kjærlighet å gi, enten det er til bonusbarn, fosterbarn, adoptivbarn eller i andre settinger, sier Hilde.

– Den mannen jeg håper å møte er familiekjær og omsorgsfull. Han er sosial og gjerne litt morsom. Dessuten liker han friluftsliv.

Hilde ler og forteller at mannen ikke trenger å være en «Lars Monsen», men at det er hyggelig om han vil være med henne og sove i hengekøye eller finne på annet fint i naturen.

Hilde liker å lære nye ting, hun er opptatt av spennende mat og vin, og er en ivrig Liverpool-supporter.

– Han kan få heie på det laget han vil, så lenge han er snill. Men det ligger mange fine verdier i «You’ll never walk alone», sier Hilde.

FEIRER: Så skal det sies at selv om Hilde er singel, så sitter hun ikke hjemme og sturer. FOTO: Privat
FEIRER: Så skal det sies at selv om Hilde er singel, så sitter hun ikke hjemme og sturer. FOTO: Privat Vis mer

Lærer av fagpersoner

Gjennom arbeidet med podkasten «Datingmysteriet fra A til Å», har Hilde blitt mer bevisst sitt eget mønster. Hun har prøvd flere datingapper for å forsøke å finne ut hvilken som er mest seriøs, men mener de er ganske like, og at de samme menneskene ofte har profiler flere steder samtidig. Kanskje blir det for uoversiktlig, og dermed lite forpliktende?

Hilde vet ikke. Men hun håper hun sammen med fagfolkene hun inviterer til podkasten kan hjelpe både seg selv og andre å knekke noen koder. Blant gjestene Hilde har fått med seg i podkasten er psykologer, sexologer og forskere, blant annet er Sissel Gran, Marius Stavang og Eva Tryti med i flere episoder. Podkasten skal følge hele alfabetet, så Hilde lover 29 episoder.

– Dette er et soloprosjekt som jeg har gjort på fritiden. Jeg bruker egne penger og ser på podkasten som et interessant hobbyprosjekt, som jeg håper også andre kan ha nytte og glede av. Vi er mange som lurer på hva vi gjør galt, når vi ikke klarer å finne kjæreste. Det finnes jo så mange bra folk der ute, men jeg har ennå ikke knekt koden, sier Hilde.

– Man lærer selvsagt av feilvurderinger, og blir en erfaring rikere. Det rareste er å oppleve hvor fort ting kan endre seg på datingmarkedet. Man kan gå fra å ha en helt fantastisk date til å bli dumpa uten at man kan sette fingeren på at noe skjedde. Jeg har fått meg mange aha-opplevelser under innspillingene av noen av episodene, så jeg har tro på at vi skal klare å komme til bunns i dette datingmysteriet. Både lytterne og jeg.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet