Allergisk sjokk

Hilde skulle feire bursdag med take away, endte på akutten

– Nei, vi skal ikke feire bursdag, vi skal på legevakten, bestemte datteren da hun så morens reaksjon på første munnfull.

NØTTEALLERGI: Hilde er svært allergisk mot nøtter, og opplyser alltid om dette når hun bestiller mat. FOTO: Privat
NØTTEALLERGI: Hilde er svært allergisk mot nøtter, og opplyser alltid om dette når hun bestiller mat. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

46 årsdagen til Hilde ble feiret med datteren Miliane (16) og sønnen Maksimilian (19). Planen var å spise middag på restaurant før de skulle se Dora Thorhallsdottirs standupshow «Overganger» på Nøtterøy kulturhus.

Hilde Hogsnes og barna bor i Tønsberg, og Hilde tenkte hun hadde fått verdens beste jule- og bursdagspresang av Miliane og Maksimilian, både middag og forestilling sammen med dem.

Maksimilian hadde akkurat hatt korona, og selv om han var friskmeldt, hadde han ikke lyst til å spise på restaurant. De tre ble enige om å bestille mat og spise hjemme før forestillingen.

– Jeg valgte å kjøre safe og bestilte fra en restaurant jeg har brukt mye, og som jeg var helt trygg på. Hadde de sett meg i restauranten, ville de kanskje kjent meg igjen, men denne gangen ble det telefonbestilling, og de kjente ikke igjen stemmen min, sier Hilde.

– Jeg opplyste, som jeg alltid gjør, at jeg er svært allergisk mot nøtter og belgfrukter og presiserte at dette også gjelder peanøtter, som er en belgfrukt. Fornøyd kjørte jeg bort og hentet maten, som duftet vidunderlig.

- Jeg har lært å være mer forsiktig. FOTO: Privat
- Jeg har lært å være mer forsiktig. FOTO: Privat Vis mer

Barna tok styringa

Hilde tok en bit med kylling og saus, og svelget den med en gang. Vanligvis lar hun den første biten være litt i munnen, for å være sikker på at den ikke inneholder spor av nøtter. Men hun stolte på både kokken og de andre på denne restauranten, sulten var hun også.

– Neste munnfull lot jeg bli litt i munnen. Da kjente jeg det med en gang, sier Hilde, som gikk rett ut på kjøkkenet, drakk melk og tok allergimedisiner.

– Maksimilian kjente det også, og sluttet å spise. Han har samme allergi som meg, bare ikke så alvorlig. Min allergi var heller ikke så ille da jeg var på hans alder.

Det var ikke første gang Hilde reagerte på mat, og hun skjønte fort at her hadde det skjedd en glipp fra restaurantens side. Det er ørsmå mengder som skal til for at Hilde blir dårlig.

– Jeg legger meg og slapper av litt på det varme gulvet på vaskerommet, sa Hilde, som flere ganger hadde opplevd at reaksjonen kunne gå over. Og hun skulle tross alt bare sitte stille på en stol og bli underholdt.

– Bare jeg får hvilt litt, drar vi på forestillingen, sa Hilde.

– Nei, vi skal ikke på noen forestilling, vi skal på legevakten, bestemte Miliane, som allerede hadde helsepersonell på øret. Der fikk hun beskjed om at de kunne sende en ambulanse når som helst.

Hilde tenkte at datteren hadde overtatt voksenrollen og gjorde som hun fikk beskjed om. Begge barna sto ved siden av henne der hun lå på gulvet. Maksimilian hadde lappen, og Hilde kom seg inn i bilen. Det tok ikke mange minuttene før de ankom legevakten, der Hilde raskt ble mye dårligere, med opphovning, kløe og utslett. Hun ble tatt hånd om med en gang.

Sønnen og datteren tok grep da de så morens reaksjon. FOTO: Privat
Sønnen og datteren tok grep da de så morens reaksjon. FOTO: Privat Vis mer

Merket allergien som liten

Hilde forteller at hun bare var tre-fire år første gang hun merket at hun ble dårlig av noe hun spiste. Men hun turte ikke fortelle det til foreldrene, hun hadde forsynt seg uten å spørre om lov. Lille Hilde sto nemlig tidlig opp og spiste rester av potetgull og peanøtter som de voksne hadde latt stå på stuebordet. Hun kjente seg uvel, det prikket og det kom en vemmelig følelse i munnen.

– Da jeg utviklet astma før skolealder, ble det også tatt allergitester, som slo ut på nøtter og belgfrukter. Mamma og pappa hadde ingen allergi, men jeg har senere fått vite at mormor var svært plaget, før hun lærte seg å unngå alt som kunne utløse allergi. Mamma er spesielt glad i peanøtter, og hadde cravings på dette da hun var gravid med meg, sier Hilde.

– Jeg lærte meg fort å lukte nøtter, nøtteolje og nøttestøv på lang avstand, og klarte å holde meg langt unna det som trigget reaksjoner i ungdomstiden. Jeg kunne selvfølgelig bomme på twist-biten av og til, men stort sett var jeg veldig observant.

Hilde er skilt. Eksmannen, som også er faren til Maksimilian og Miliane, har samme alvorlige allergi som Hilde. Sønnen har fått nøtteallergi, mens datteren er allergisk mot egg. Det er mange hensyn å ta, men hele familien ble vant til at matvarer og godis med det minste spor av nøtter aldri var noe alternativ.

Bursdagen endte på sykehuset, og Hilde vil ikke nøle med å ta kontakt neste gang hun eventuelt får en reaksjon. FOTO: Privat
Bursdagen endte på sykehuset, og Hilde vil ikke nøle med å ta kontakt neste gang hun eventuelt får en reaksjon. FOTO: Privat Vis mer

Ville ikke være til bry

Da Hilde begynte å bevege seg ut av familiebobla, ble utfordringene større. Hun trekker seg unna så fort hun kjenner et snev av peanøtt-lukt, og misliker til og med lukten av sjokoladen Snickers. Allikevel har hun måttet kontakte lege flere ganger på grunn av allergien. Hun er klar på at det kun er hun selv som kan passe på at hun ikke får i seg noe med nøtter, og har informert både familie, venner og kolleger. Og alle i koret, der hun synger. Hilde går alltid med en Epipen på seg, så adrenalin kan settes raskt hvis hun får anafylaksi.

– Forrige gang jeg ble lagt inn på akutten, fikk jeg beskjed om at jeg alltid skulle rett dit hvis jeg fikk alvorlig allergisk reaksjon. Allikevel ville jeg ikke være til bry på bursdagen min, og ba Maksimilian kjøre meg til legevakten, sier Hilde.

Hun fikk adrenalin og nødvendig behandling der, før ambulansen kjørte henne til akutten. Ambulansearbeideren var ganske streng da han formante Hilde om å ta direkte kontakt med 113 ved allergiske sjokk. For å være sikker på at Hilde skjønte at han mente alvor, forklarte ambulansearbeideren at hun var mer til bry når hun først satte i gang hele legevakten, før hun likevel måtte på akutten.

– Jeg ble liggende til observasjon noen timer, men fikk lov til å reise hjem samme kveld, med åpen retur, da barna mine lovte å passe godt på meg. Denne gangen fikk jeg spurt på sykehuset om ting jeg ikke hadde tenkt på før, sier Hilde og forklarer at det er helt normalt at kroppen får en voldsom reaksjon når adrenalininjeksjonen er satt.

Folk kan reagere på ulike måter, men det er ikke farlig selv om det kan se skremmende ut, det viser bare at medisinen virker. Hun er også opptatt av at alle bør laste ned 113-appen, så de kan få hjelp på nøyaktig den posisjonen de befinner seg.

Restauranten beklager

Hilde ønsker ikke å nevne navnet på restauranten. Hennes motiv for å fortelle historien er ikke å henge ut noen, men å informere om at allergi må tas på alvor. Det er lett å tenke «bare» allergi, men for de som er hardest rammet, kan det stå om livet hvis de får i seg noe de ikke tåler.

– Jeg har snakket med hun som tok imot beskjeden ved bestillingen, hun legger seg helt flat og påtar seg all skyld. Kokken fikk ikke beskjeden, og lagde den nevnte kyllingretten med peanøttolje, slik han pleier, sier Hilde.

Hun legger til at alle kan gjøre feil, og er glad for at de på restauranten har gjennomgått og endret rutinene sine.

Hilde og barna var overhodet ikke engstelige da de spiste på samme restaurant igjen. De var invitert til full middag, og nøt opplevelsen. Hilde kommer til å føle seg enda tryggere når hun bestiller fra denne restauranten i fremtiden.

– Og jeg har nok blitt adskillig mer obs på hvor viktig det er å være sikker på at folk forstår, når jeg informerer om min alvorlige allergi, avslutter Hilde.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer