Tatt av snøskred:

Hillevi (13) ville teste ut nysnøen - ble tatt av snøskred

– Jeg husker bare at jeg tenkte «nå dør jeg».

BLITT MER FORSIKTIG: Hillevi (13) elsker å stå på ski og gjør det så ofte hun kan. Men hun er blitt mer forsiktig etter at hun ble overrasket av et snøskred i fjor. Foto: Beth-Kajsa Elveos.
BLITT MER FORSIKTIG: Hillevi (13) elsker å stå på ski og gjør det så ofte hun kan. Men hun er blitt mer forsiktig etter at hun ble overrasket av et snøskred i fjor. Foto: Beth-Kajsa Elveos. Vis mer
Publisert

Påsken er her og tradisjon tro drar mange av oss til fjells for å tilbringe dager med ski, appelsin og kvikklunsj under den strålende påskesolen. Men flere og flere dropper langrennsskiene og går for nedoverski utenfor løypene- såkalt «offpist», et skiuttrykk som betyr «alpin løssnøkjøring utenfor preparert løype».

Den måten å kjøre på gir en stor følelse av frihet og fart, men er ikke nødvendigvis helt ufarlig. Det fikk ekteparet Ragnhild og Rune Paalsrud og deres tolv år gamle fartsglade datter, Hillevi, selv kjenne på kroppen.

Jakten på løssnøen

Det er en skikkelig kald januarmorgen på et av Norges kaldeste steder; Trysil. Ragnhild, Rune og Hillevi har hatt en fin skihelg. Nå vil de toppe den med en siste tur. Søndag står de tidlig opp og spiser frokost sammen. Ragnhild skal ta med hundene og gå en tur på langrenn mens far og datter skal i skianlegget. De har dessuten fått med seg at det har snødd i løpet av natten. Nå vil de tidlig ut i jakten på løssnøen.

Mens mor og de to hundene vender snutene mot langrennsløypene, er Rune og Hillevi nesten de første som tar skiheisen til topps den søndagen. Til tross for at den sorte løypen ikke har åpnet ennå, skrår de i den retningen - også ut av selve anlegget. Der er ingen som har kjørt ennå og føret er perfekt for løskjøring.

Det er ikke noen uerfarne skifolk som legger ut på tur. Rune har stått hele livet, og har erfaring med frikjøring både fra Frankrike og Canada. Hillevi er ikke dårligere: Hun kjører aktivt på ski for Kjelsås Alpint og er ikke ukjent med å stå i bratt terreng i høy hastighet.

I tillegg til at det er temperatur alá neglesprett, er det en del vind. Men tanken om at det kan gå et skred, slår ikke Rune en eneste gang. Det er heller ikke mye snø i området.
Fra toppen har de knallvær utsikt over Trysil som ligger badet i tåke.

AKTIVE: Familien Paalsrud liker å være ute og aktive sammen. Foto: Instagram @alpinjenta
AKTIVE: Familien Paalsrud liker å være ute og aktive sammen. Foto: Instagram @alpinjenta Vis mer

«Hjelp»

Rune går først med datteren hakk i hæl nedover skråningen. Det er svært bratt, cirka 45 grader. Det er først under 30 grader man regner en bakke som rassikker.

Det går ikke lenge før Hillevi kjenner snøen under skiene sine bevege på seg. Rett etter kjenner Rune det samme. En ski forsvinner ned, den andre til siden mens Hillevi hyler høyt: «Hjelp».

– Jeg husker bare at jeg tenkte «nå dør jeg», forteller den nå 13 år gamle Hillevi til KK.

På besøk hjemme hos Ragnhild, Rune og Hillevi forteller de hele historien. De håper at deres opplevelse kan bidra til at flere blir mer forsiktige, slik at de unngår å havne i samme situasjon som dem.

Hillevi fortsetter:

– Man skal egentlig holde hånden for munnen, slik at man ikke får masse snø i munnen, men det var helt umulig. Jeg ble bare kastet rundt og rundt og det gikk ikke an å kontrollere hendene.

I det de blir tatt av skredet, roper Rune etter datteren, men han forsvinner straks i sin egen snø-sentrifuge. Han forteller at han rakk ikke tenke på noe, men at det opplevdes som bakken var som et stor glassplate som gikk i tusen knas.

Kunne blitt knust

Det ene øyeblikket sto de på toppen av bakken, langt over tregrensen. I det neste finner Rune seg selv helt nede ved der skogen begynner. Skiene er oppspist av skredet, men tross alt er han ikke skadet, og har ikke vondt noe sted.

Han ringer 113 samtidig som han roper på datteren, som han ikke kan se noe sted. Frykten jager gjennom han for hvordan han vil finne henne.

Et stykke unna ligger Hillevi. Hun er også uskadet, men ligger i en merkelig, ubehagelig omvendt fosterstilling i snøen med hode opp. Og hun sitter bom fast.

Da hun hører faren rope, greier hun å svare. Hun roper hvor hun er og legger til:

– Jeg skal aldri gjøre det her igjen. Det er det skumleste jeg har opplevd. I hele mitt liv!

Ikke lenge etter er de gjenforent. De har ikke med seg noe skredutstyr, og Rune blir derfor nødt til å grave Hillevi ut av snøen med bare nevene.

Men det var ikke bare snøen som var farlig for dem. Skredet hadde nemlig med seg potensielt dødelige elementer.

– Når vi så rundt oss, så vi at snøen hadde tatt med seg flere store steiner i raset, og vi er nok veldig heldige som ikke ble truffet av noen av dem, sier Rune.

Ut på ski igjen

Alt dette er Ragnhild lykkelig uvitende om mens hun har med seg de to hundene Frost og Bris på skitur et annet sted. Så ringer telefonen.

– Jeg klarte ikke helt å tro på at de hadde vært i et snøskred, forteller hun.

Men i bakgrunnen er en oppfarende Hillevi som roper i telefonen, og Ragnhild forstår at noe alvorlig må ha skjedd.

– Jeg tenkte bare at jeg må få den jenta på ski igjen med en gang, så ikke skrekken setter seg. Det var spesielt viktig med tanke på Hillevis store kjærlighet for alpinkjøring.

Derfor inviterer mor med en gang til en lunsj på skistua midt i bakken på anlegget. Det var hun som hadde bilen, dermed måtte far og datter bruke ski for å komme seg dit.

MOTIVERER: Ragnhild er veldig opptatt av å motivere datteren sin. Etter at Hillevi ble tatt av snøskred var det viktig å få henne fort ut på ski igjen, slik at skrekken ikke skulle sette seg. Foto: Beth-Kajsa Elveos
MOTIVERER: Ragnhild er veldig opptatt av å motivere datteren sin. Etter at Hillevi ble tatt av snøskred var det viktig å få henne fort ut på ski igjen, slik at skrekken ikke skulle sette seg. Foto: Beth-Kajsa Elveos Vis mer

Får fremdeles frysninger

Da de treffes til lunsj har dagen allerede vært lang, spesielt for Rune og Hillevi, som ble fraktet med snøscooter fra rasstedet.
Rune, som hadde tenkt å filme Hillevi på ski, hadde i stedet fått hele raset på film. Den viser han nå til sin kone.

– Da jeg så filmen, forsto jeg at det kunne gått skikkelig galt. Det å høre Rune rope etter Hillevi idet de blir tatt av raset var skikkelig fælt. Jeg får fremdeles frysninger av den filmen.

– Har du tenkt noe på hvordan det ville vært dersom det ikke gikk bra?

– Nei, det er ikke noe jeg ønsker å utforske. Jeg husker følelsen av at hårene reiste seg på kroppen da jeg så filmen.

Det viktigste de har tatt med seg fra den skremmende opplevelsen på Trysil er at de alle tre er blitt mer forsiktige. I det legger de at de forbereder seg mer før de legger ut på tur og har med skredutstyr.

– Og sier ifra hvor man drar, sier Ragnhild.

Videoen fra skredet har gått viralt på sosiale medier det siste året. Det, tenker de, er veldig bra.

USKADET: Heldigvis kom Hillevi uskadet fra møtet med naturkreftene slik at hun kan fortsette å gjøre det hun elsker: stå på ski. Foto: Instagram @alpinjenta
USKADET: Heldigvis kom Hillevi uskadet fra møtet med naturkreftene slik at hun kan fortsette å gjøre det hun elsker: stå på ski. Foto: Instagram @alpinjenta Vis mer

LES OGSÅ: Ulykke i fjellet: - Jeg tenkte på den lille i magen, som kanskje aldri skulle få treffe pappaen sin

Se hele filmen:– Det finnes andre videoer der ute hvor skikjørere greier å kjøre fra skredet, men det har man ikke sjans til når man først blir overrasket av et skred, forteller Rune.

Han mener man også må ta forholdsregler med tanke på om man i det hele tatt skal kjøre et sted, hvis det er veldig bratt. For jo brattere det er, jo mer utrygt henger snøen.

– Vi kjenner mange unger og ungdommer, som er gode på ski, som søker til offpist. Derfor er den videoen noe som kan deles og brukes for å gjøre dem mer bevisst på risikoen, sier Ragnhild.

Ifølge varsom.no døde det i 2021 ni personer i snøskred i Norge. Sju av disse var uten kameratredningsutstyr. Det er dessverre ikke uvanlig, for det går liv tapt til snøskred hvert år.

VIL OPPLYSE ANDRE: Familien Paalsrud er opptatt av å fortelle om det de opplevde på Trysil, i håp om å være med å forhindre at andre blir tatt av snøskred. Foto: Beth-Kajsa Elveos.
VIL OPPLYSE ANDRE: Familien Paalsrud er opptatt av å fortelle om det de opplevde på Trysil, i håp om å være med å forhindre at andre blir tatt av snøskred. Foto: Beth-Kajsa Elveos. Vis mer

Dette kan man gjøre

Dersom man blir vitne til at noen blir tatt av et skred, er det viktig å merke seg punktet vedkommende blir tatt, og stedet hvor vedkommende eventuelt blir begravd. Om mulig skal man merke av stedet personen blir begravd, samt ringe 113. Flere råd om hvordan man skal hjelpe mennesker tatt av skred, kan man finne på blant annet Norsk Luftambulanses hjemmeside.

Dersom man selv opplever skred og ikke greier å komme seg unna, bør man forsøke å bli kvitt ski og staver. De vil trekke en ned i skredet. Man må prøve etter beste evne å holde munnen fri for snø og lage en pustelomme i snøen ved å holde armene foran ansiktet.

Skred til tross: Det har ikke lagt demper på skigleden i familien Paalsrud.

Nå som påsken nærmer seg, planlegger de nemlig den årlige turen til familiehytta i Rondane. Men det blir ikke like fartsfyllt, for da er det bortoverski som står på menyen. Noe Ragnhild er veldig glad i, men ikke Hillevi..

– Det er veldig kjedelig, kan vi ikke heller stå på alpin?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer