Påsken er her og tradisjon tro drar mange av oss til fjells for å tilbringe dager med ski, appelsin og kvikklunsj under den strålende påskesolen. Men flere og flere dropper langrennsskiene og går for nedoverski utenfor løypene- såkalt «offpist», et skiuttrykk som betyr «alpin løssnøkjøring utenfor preparert løype».
Den måten å kjøre på gir en stor følelse av frihet og fart, men er ikke nødvendigvis helt ufarlig. Det fikk ekteparet Ragnhild og Rune Paalsrud og deres da 12 år gamle fartsglade datter, Hillevi, selv kjenne på kroppen for to år siden.

Liv Marie (45) fikk barn alene: - Jeg kunne ikke stå i å ikke ha prøvd
Jakten på løssnøen
Det er en skikkelig gold januarmorgen på et av Norges kaldeste steder; Trysil. Ragnhild, Rune og Hillevi har hatt en fin skihelg. Nå vil de toppe den med en siste tur.
Søndag står de tidlig opp og spiser frokost sammen. Mamma Ragnhild skal ta med hundene og gå en tur på langrenn mens far og datter skal utnytte den de siste timene i skianlegget. De har dessuten fått med seg at det har snødd i løpet av natten og derfor vil de tidlig ut den morgenen- på jakt etter løssnøen.
Mens mor og de to hundene vender snutene mot preparerte bortoverløyper, er Rune og Hillevi nesten de første som tar skiheisen til topps den søndagen. Til tross for at den sorte løypen ikke har åpnet ennå, skrår de i den retningen - for så å kjøre ut av selve anlegget. Der er ingen som har kjørt ennå den dagen og føret er derfor perfekt for løskjøring.
Det må understrekes at det ikke er noen uerfarne amatører som legger ut på tur. Rune har stått hele livet, og har erfaring med frikjøring både fra Frankrike og Canada. Hillevi er ikke dårligere: Hun kjører aktivt på ski for Kjelsås Alpint og er ikke ukjent med å stå i bratt terreng i høy hastighet.
I tillegg til at det er temperatur alá neglesprett, er det en del vind. Men tanken om at det kan gå et skred, slår ikke Rune en eneste gang. Og det er heller ikke mye snø i området.
Fra toppen har de knallvær utsikt over Trysil som ligger badet i tåke.

Tormod (15) og faren ble tatt av snøskredet: - Jeg lå fastlåst


Anna bodde alene langt fra folk. Plutselig stod 10 menn på tunet
«Hjelp»
Rune kjører først med datteren hakk i hæl nedover skråningen som er svært bratt, cirka 45 grader. Det er først under 30 grader man regner en bakke som rassikker.
Det går ikke lenge før Hillevi kjenner snøen under skiene sine bevege på seg. Rett etter kjenner Rune det samme. En ski forsvinner ned, den andre til siden mens Hillevi hyler høyt: «Hjelp».
– Jeg husker bare at jeg tenkte «nå dør jeg», forteller den nå 14 år gamle jenta til KK.
På besøk hjemme hos familien forteller de hele historien. De håper at deres opplevelse kan bidra til at flere blir mer forsiktige, slik at de unngår å havne i samme situasjon som dem.
Hillevi fortsetter:
– Man skal egentlig holde hånden for munnen, slik at man ikke får masse snø i munnen, men det var helt umulig. Jeg ble bare kastet rundt og rundt og det gikk ikke an å kontrollere hendene.
I det de blir tatt av skredet, roper Rune etter datteren, men han forsvinner straks i sin egen snø-sentrifuge. Han rekker ikke å tenke noe mer for under han kjennes det som bakken er en stor glassplate som går i tusen knas.

Kunne blitt knust
Det ene øyeblikket sto de på toppen av bakken, langt over tregrensen. I det neste finner Rune seg selv helt nede ved der skogen begynner. Skiene er oppspist av skredet, men tross alt er han ikke skadet, og har ikke vondt noe sted. Men hva med jenta hans?
Han kommer seg på beina, men kan ikke se datteren noe sted. Samtidig som han roper navnet hennes og håper på livstegn, ringer han 113. Frykten jager gjennom han for hvilken tilstand hun vil være i når han finner henne.
Et stykke unna ligger Hillevi. Hun ligger i en merkelig, ubehagelig omvendt fosterstilling i snøen med hode opp. Hun sitter dessuten bom fast. Hun kjenner nok både på sjokk og frykt og derfor er nok lettelsen stor når hun hører en velkjent stemme rope på henne. Hun evner å rope tilbake og signalisere hvor hun er. I tillegg skriker hun:
– Jeg skal aldri gjøre det her igjen. Det er det skumleste jeg har opplevd. I hele mitt liv!
Ikke lenge etter er de gjenforent. De har ikke med seg noe skredutstyr, og Rune blir derfor nødt til å grave Hillevi ut av snøen med bare nevene. Og utrolig nok er også hun uskadet.
Når de så får orientert seg, skjønner de fort at de har hatt hell i uhell. For det var ikke bare snøen som var farlig for dem. Skredet hadde nemlig meid med seg potensielt dødelige elementer.
– Når vi så rundt oss, så vi at snøen hadde tatt med seg flere store steiner i raset, og vi er nok veldig heldige som ikke ble truffet av noen av dem, sier Rune.

– Jeg tenkte «Nå dør vi på bryllupsreisen»
Ut på ski igjen
Dramatikken som utspiller seg i skråningen er Ragnhild lykkelig uvitende der hun, et helt annet sted, nyter sin fredelige skitur med de to hundene Frost og Bris. Så ringer telefonen.
– Jeg klarte ikke helt å tro på at de hadde vært i et snøskred, forteller hun.
Men i bakgrunnen er en oppfarende Hillevi som roper i telefonen, og Ragnhild forstår at noe alvorlig må ha skjedd.
– Jeg tenkte bare at jeg må få den jenta på ski igjen med en gang, så ikke skrekken setter seg. Det var spesielt viktig med tanke på Hillevis store kjærlighet for alpinkjøring.
Derfor inviterer mor med en gang til en lunsj på skistua midt i bakken på anlegget. Det var hun som hadde bilen, dermed blir far og datter tvunget til å ta skiene fatt igjen for å komme seg dit.

Får fremdeles frysninger
Da de treffes til lunsj har dagen allerede vært lang, spesielt for Rune og Hillevi, som ble fraktet med snøscooter fra rasstedet.
Rune, som hadde tenkt å filme Hillevi på ski, hadde i stedet fått hele raset på film. Den viser han nå til sin kone.
– Da jeg så filmen, forsto jeg at det kunne gått skikkelig galt. Det å høre Rune rope etter Hillevi idet de blir tatt av raset var skikkelig fælt. Jeg får fremdeles frysninger av den filmen.
– Har du tenkt noe på hvordan det ville vært dersom det ikke gikk bra?
– Nei, det er ikke noe jeg ønsker å utforske. Jeg husker følelsen av at hårene reiste seg på kroppen da jeg så filmen.
Det viktigste de har tatt med seg fra den skremmende opplevelsen på Trysil er at de alle tre er blitt mer forsiktige. I det legger de at de forbereder seg mer før de legger ut på tur og har med skredutstyr.
– Og sier ifra hvor man drar, sier Ragnhild.
Videoen fra skredet gikk det første året etterpå viralt. Noe de syns er bra med tanke på å få mer bevissthet rundt rasfare.

LES OGSÅ: Ulykke i fjellet: - Jeg tenkte på den lille i magen, som kanskje aldri skulle få treffe pappaen sin
Se hele filmen:
– Det finnes andre videoer der ute hvor skikjørere greier å kjøre fra skredet, men det har man ikke sjans til når man først blir overrasket av et skred, forteller Rune.
Han mener man også må ta forholdsregler med tanke på om man i det hele tatt skal kjøre et sted, hvis det er veldig bratt. For jo brattere det er, jo mer utrygt henger snøen.
– Vi kjenner mange unger og ungdommer, som er gode på ski og søker til offpist. Derfor er den videoen noe som kan deles og brukes for å gjøre dem mer bevisst på risikoen, sier Ragnhild.
Ifølge varsom.no døde det i 2021 ni personer i snøskred i Norge. Sju av disse var uten kameratredningsutstyr. Det er dessverre ikke uvanlig, for det går liv tapt til snøskred hvert år. De tre siste vintrene har totalt 16 personer omkommet i snøskred.

Dette kan man gjøre
Dersom man blir vitne til at noen blir tatt av et skred, er det viktig å merke seg punktet vedkommende blir tatt, og stedet hvor vedkommende eventuelt blir begravd. Om mulig skal man merke av stedet personen blir begravd, samt ringe 113. Flere råd om hvordan man skal hjelpe mennesker tatt av skred, kan man finne på blant annet Norsk Luftambulanses hjemmeside.
Dersom man selv opplever skred og ikke greier å komme seg unna, bør man forsøke å bli kvitt ski og staver. De vil trekke en ned i skredet. Man må prøve etter beste evne å holde munnen fri for snø og lage en pustelomme i snøen ved å holde armene foran ansiktet.
Skred til tross: Det har ikke lagt demper på skigleden i familien Paalsrud.
- Vi skal på hytta i år også. Samme rutine som alltid, forteller Ragnhild.
Hillevi har bevart lidenskapen for skikjøring, før påske deltok Hillevi på hovedlandsrennet i alpint i Trondheim- Et nasjonalt ungdomsmesterskap hvor alle født 2008, 2007 konkurrerer i år.
- Skredet begynner å komme godt på avstand nå og Hillevi er vel egentlig litt ferdig med å være hun skredjenta, avslutter Ragnhild.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Sju elleville påsketradisjoner

Derfor legger påskeharen egg
