Frigjøringen 1945

Historien bak det unike frigjøringsbildet

- Det er jo mitt bilde de bruker.

FRIGJØRINGEN 1945: Dette bildet er tatt på Bygdøy under frigjøringsdagene i mai 1945. På bildet ser vi blant andre Grete-Marie Beckman og broren Jann Folke Beckman. Bildet er tatt av tvillingenes far Folke Beckman. FOTO: Originalen er i Riksarkivet // Det Norske Totalavholdsselskap RA/PA-0419/E/Eb/L0603/0004
FRIGJØRINGEN 1945: Dette bildet er tatt på Bygdøy under frigjøringsdagene i mai 1945. På bildet ser vi blant andre Grete-Marie Beckman og broren Jann Folke Beckman. Bildet er tatt av tvillingenes far Folke Beckman. FOTO: Originalen er i Riksarkivet // Det Norske Totalavholdsselskap RA/PA-0419/E/Eb/L0603/0004 Vis mer
Publisert

For et par år siden kom jeg tilfeldigvis over et unikt - og komposisjonsmessig helt fantastisk - bilde tatt under frigjøringsdagene i mai 1945, da jeg gjorde research til en sak om de såkalte «tyskertøsene».

Fotografiet viser ni barn, og det som kan se ut som en voksenperson, stående på rekke og rad på en brygge på Bygdøy i Oslo. I hendene holder de norske flagg, og flere av dem har på seg bunad. Det ligner ingen andre fotografier jeg tidligere har sett fra frigjøringen. Det er vakkert komponert, og viser et øyeblikk av vår historie som er vond og fin på én og samme tid.

Det var i det enorme fotoarkivet på Digitalarkivet at jeg fant bildet, og tekstbeskrivelsen til bildet vekket nysgjerrigheten i meg:

«En ung jentes opplevelse av freden 1945 fanget av kameraet. Det bildet fanger inn er en gruppe mennesker som hilser et av de aller første norske flyene som ankom Norge fra England i maidagene 1945. Det som gjør bildet ekstra spesielt er konteksten vi finner det i. Bildet ligger godt gjemt i en nokså uventet arkivsammenheng, nemlig i Det norske Totalavholdsselskaps arkiv. Bakgrunnen for at det har havnet akkurat der, er at avholdsselskapet i 1946 tok initiativ til en stilkonkurranse for skoleelever, hvor utfordringen var å beskrive opplevelsen av krigsårene og freden. Det kom inn bidrag fra hele landet og vi finner dem i dag godt bevart, arkivert etter topografi. En av stilene skiller seg ut ved å være illustrert med innlimte fotografier. Den unge forfatterinnen, en pike fra Bygdøy, har valgt temaet "Da freden kom"».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer