Oslo Pride

Historien bak «regnbueflagget»

Ikke tilfeldig at homofile har valgt regnbuen som symbol, forteller historiker.

REGNBUEFLAGGET: Noen gang lurt på hvilken betydning regnbueflagget har? Foto: Shutterstock / Marc Bruxelle
REGNBUEFLAGGET: Noen gang lurt på hvilken betydning regnbueflagget har? Foto: Shutterstock / Marc Bruxelle Vis mer
Publisert

I juni skulle egentlig gatene i Oslo vært stappfulle av folk, farger og fest. Pride - en av de mest synlige festivalene gjennom hele året, hvor kjærlighet, frihet og livsglede feires i en hel uke, blir ikke helt det samme i 2020, men kjærlighet og frihet kan feires likevel!

Så veiv og heis opp regnbueflaggene, gå med buttons for å vise samhold og solidaritet rund homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, snakk om det og feire livsglede med venner og kjære!

De fargerike flaggene er jo så herlige, men vet du hvorfor de fikk akkurat disse regnbuefargene?Hvorfor flagger vi med et flagg i alle regnbuens farger?

- Regnbueflagget oppsto som et nytt symbol i San Fransisco i 1978. Det ble skapt for å erstatte den rosa trekanten som tidligere ble brukt som symbol i homobevegelsen, forteller historiker Birger Berge til KK.no.

Berge har har skrevet mastergrad i historie om den norske homobevegelsen, og forklarer at den rosa trekanten, fremdele brukes i dag, men i langt mindre grad, fordi den var et mer belastet symbol. Nazistene brukte nemlig trekanten til å merke homoseksuelle i konsentrasjonsleirene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.