Oslo Pride

Historien bak «regnbueflagget»

Ikke tilfeldig at homofile har valgt regnbuen som symbol, forteller historiker.

REGNBUEFLAGGET: Noen gang lurt på hvilken betydning regnbueflagget har? Foto: Shutterstock / Marc Bruxelle
REGNBUEFLAGGET: Noen gang lurt på hvilken betydning regnbueflagget har? Foto: Shutterstock / Marc Bruxelle Vis mer
Publisert

I juni skulle egentlig gatene i Oslo vært stappfulle av folk, farger og fest. Pride - en av de mest synlige festivalene gjennom hele året, hvor kjærlighet, frihet og livsglede feires i en hel uke, blir ikke helt det samme i 2020, men kjærlighet og frihet kan feires likevel!

Så veiv og heis opp regnbueflaggene, gå med buttons for å vise samhold og solidaritet rund homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, snakk om det og feire livsglede med venner og kjære!

De fargerike flaggene er jo så herlige, men vet du hvorfor de fikk akkurat disse regnbuefargene?Hvorfor flagger vi med et flagg i alle regnbuens farger?

- Regnbueflagget oppsto som et nytt symbol i San Fransisco i 1978. Det ble skapt for å erstatte den rosa trekanten som tidligere ble brukt som symbol i homobevegelsen, forteller historiker Birger Berge til KK.no.

Berge har har skrevet mastergrad i historie om den norske homobevegelsen, og forklarer at den rosa trekanten, fremdele brukes i dag, men i langt mindre grad, fordi den var et mer belastet symbol. Nazistene brukte nemlig trekanten til å merke homoseksuelle i konsentrasjonsleirene.

HISTORISK FORTID: Historiker Birger Berge, forteller at regnbueflagget ikke er tilfeldig og at det har en sterk historisk fortid. Foto: Privat
HISTORISK FORTID: Historiker Birger Berge, forteller at regnbueflagget ikke er tilfeldig og at det har en sterk historisk fortid. Foto: Privat Vis mer

- Regnbuen er valgt fordi den er et vakkert og naturlig fenomen, akkurat som kjærlighet mellom to av samme kjønn.

Med det nye flagget kunne homobevegelsen skape sitt eget symbol, som ikke var historisk belastet. Ifølge Berge kom flagget i vanlig bruk etter mordet på den kjente politikeren og homoaktivisten Harvey Milk i 1978, og har siden vært svært viktig for hele det homofile miljøet.

Milk var den første åpent homofile personen noensinne til å bli valgt til å jobbe på et offentlig kontor i California. Ifølge BBC var det var Milk som i 1978 - året før han ble drept - oppmuntret Baker til å utvikle et unikt symbol for det homofile samfunnet. En merke av stolthet i stand til å bekrefte sosial uavhengighet. Baker har siden hevdet at «flagg er i ferd med å proklamere makt», og flagget ble ferdigstilt etter drapet, både som en hyllest og som et symbol.

Tilhørighet, fellesskap, solidaritet og mangfold

- Bruken av flagget i dag føyer seg derfor inn i en tradisjon hvor flagget markerer tilhørighet, fellesskap, solidaritet og mangfold, sier Berge og legger til:

- Regnbuen er valgt fordi den er et vakkert og naturlig fenomen, akkurat som kjærlighet mellom to av samme kjønn.

LES OGSÅ: Om det å være lesbisk: - Alle du møter antar du er hetrofil

Det er den amerikanske forkjemperen for homofiles rettigheter, Gilbert Baker, som har fått kredit for å ha designet «regnbueflagget» på oppdrag fra Milk. Det første flagget hadde opprinnelig åtte striper, men i dag har det kun seks, hvor hver farge har sin betydning: Rødt for livet, oransje for helbredelse, gult for sollys, grønt for natur, blått for harmoni og lilla for sjelen.

Berge forteller at utseende på flagget hovedsakelig har variert lite, men at man i dag kan se at flagget i flere tilfeller tilpasser seg avhengig av situasjon og legning.

- I dag kan man observere at flagget tilpasses nye grupperinger. Blant annet har såkalte «bears», transpersoner, aseksuelle, og så videre, skapt sine egne varianter av flagget. Slik skapes nye symboler ut av et større fellessymbol, sier Berge og fortsetter:

- Disse variasjonene vil man kunne se i homoparader i dag, sammen med en rikt tilgang av paroler, kroppslige uttrykk, og synliggjøring av det store spekteret som sammen deltar i parade.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Viktig symbol

Ingvild Enderstad, leder for FRI, tidligere Landsforeningen for homofile, lesbiske og transpersoner, forteller også at regnbueflagget alltid har vært et svært viktig symbol for homofile, lesbiske og transpersoner.

- Regnbueflagget symboliserer frihet og likeverd i hele verden.

- Flagget vårt er et viktig symbol for oss fordi det symboliserer mangfoldet i den skeive bevegelsen, sier Enderstad og legger til:

- I tillegg symboliserer det frihet og likeverd i hele verden, noe skeive kjenner seg igjen i og finner viktig i hverdagen.

Er man bærer av regnbueflagget, mener Enderstad at man viser at man støtter en viktig sak.

- Bærer man flagget stiller man seg bak en idé om at alle mennesker er likeverdige og frie i verden, og at vi må stå sammen for å få denne tankegangen igjennom.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer