Getty-familien:

Historien om den amerikanske oljemagnaten Jean Paul Getty er en beretning om forretningsmessig teft, enorm rikdom, et løssluppent sexliv og en dysfunksjonell familie

Politiet trodde barnebarnet til verdens rikeste lot som at han var kidnappet. Men så dukket et avskåret øre opp. Nå kommer det både film og TV-serie om Getty-familiens løsepengedrama.

GETTY-FAMILIEN: Jean Paul Getty tjente seg søkkrik på olje. Her er han fotografert i 1975, året før han døde. FOTO: NTB scanpix
GETTY-FAMILIEN: Jean Paul Getty tjente seg søkkrik på olje. Her er han fotografert i 1975, året før han døde. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Historien om den amerikanske oljemagnaten Jean Paul Getty er en beretning om forretningsmessig teft, enorm rikdom, et løssluppent sexliv, og en dysfunksjonell familie. Getty hadde tilsynelatende nok av kjærlighet å gi sine mange elskerinner, men hans egne sønner så han ned på. Og selv etter et avkappet øre kjente han motvilje mot å betale løsepenger for barnebarnet sitt.

Nå lages det både film og TV-serie inspirert av det som skjedde da John Paul Getty III ble kidnappet i 1973. Ridley Scott har regien på «All the Money in the World». Filmen, med Mark Wahlberg, Kevin Spacey, Michelle Williams og Charlie Plummer i hovedrollene, har norsk premiere i februar. Danny Boyle er regissøren bak Fox-serien «Trust», der kidnappingen blir en del av en bredere anlagt fortelling om Getty-familiens turbulente liv. Her står blant andre Donald Sutherland, Hilary Swank og Harris Dickinson på rollelisten. Tv-premiere blir på nyåret.

Se traileren til «All the Money in the World» nederst i saken!

Grunnlaget for J. Paul Gettys formue ble lagt på 40- og 50-tallet. Oljeutvinning gjorde ham til den rikeste mannen i USA. I 1957 ble han av Forbes anslått til å være god for et sted mellom 700 millioner og en milliard dollar. I 1966 kom han i Guinness rekordbok som verdens rikeste. Men Getty var ikke den som sløste av sin enorme pengebinge Getty Oil. Han var snarere en gjerrigknark som blant annet var kjent for å ha installert en betalingstelefon for gjester i huset hans i London.

Gettys turbulente kjærlighetsliv skaffet han fem ekskoner - det ene ekteskapet varte bare i to måneder - og fem barn. Da 16 år gamle John Paul Getty III ble kidnappet i 1973, var han ett av 15 barnebarn. To dager senere mottok moren hans, Gail Harris, et krav fra kidnapperne om å betale 17 millioner dollar i løsepenger, men bestefar Getty nektet først å punge ut. Argumentasjonen hans gikk på at hvis han betalte så mye som en penny, ville han risikere at de 14 andre barnebarna også ble kidnappet.

LES OGSÅ: Denne nordmannen var en av de mistenkte i den myteomspunnede Lindbergh-saken

NY FILM: Charlie Plummer spiller rollen som 16 år gamle John Paul Getty III, som blir holdt fanget av kidnappere i fem måneder, i den nye filmen «All The Money in The World».
NY FILM: Charlie Plummer spiller rollen som 16 år gamle John Paul Getty III, som blir holdt fanget av kidnappere i fem måneder, i den nye filmen «All The Money in The World». Vis mer

Derfor ble det en dramatisk dragkamp mellom en italiensk mafiagjeng, politiet og Getty-familien

I starten tvilte både familien og politiet på at han virkelig var blitt bortført. Den opprørske 16-åringen hadde nemlig spøkt med at han skulle iscenesette sin egen kidnapping for å skvise penger ut av bestefaren. Offeret fortalte senere at han livnærte seg med å deale dop til celebriteter da kidnappingen skjedde. Kvelden han ble slengt inn i en varebil og kjørt ut av byen, skal ha startet på en bar sammen med folk som Mick Jagger, Andy Warhol og Roman Polanski. På dette tidspunktet var det sju år siden moren Gail Harris ble skilt fra John Paul Getty jr.

Etter dette flyttet han til Roma og giftet seg på ny, med Talitha Pol, ble heroinavhengig, mistet kona i en overdose i 1972 og returnerte til London for å komme til hektene. Sønnen ble igjen i Italia, der kidnappingen skjedde. Løsepengekravet var i en størrelsesorden som var utenfor John Paul Getty jr.s økonomiske rekkevidde. Han måtte henvende seg til sin far, som igjen stilte harde krav. For det første skulle han selv ta seg av å forhandle med kidnapperne. For det andre skulle en andel av pengene regnes som et lån til sønnen og tilbakebetales med fire prosent renter. Dermed startet en dramatisk dragkamp mellom en italiensk mafiagjeng, politiet og Getty-familien.

I fem måneder ble milliardær-barnebarnet holdt fanget i en hule i Calabria-fjellene. Kidnapperne truet med å kutte av en av 16-åringens fingre, uten at det lot til å gjøre nevneverdig inntrykk på verdens rikeste. Men da en italiensk avis mottok det ene av offerets ører i posten, skjønte bestefar Getty alvoret. Spesielt siden dette andre løsepengebrevet var blitt forsinket tre uker av en italiensk poststreik, og kidnapperne hadde satt en tidsfrist på ti dager før de skulle kutte av det andre øret. Summen var da redusert til tre millioner dollar. Getty gikk med på å betale 2,2 millioner dollar – maks av det han kunne trekke fra på skatten – og satte opp de resterende 800 000 som et lån til sin sønn. Etter at han ble sluppet fri, ringte 16-åringen for å takke sin bestefar, men han nektet å komme til telefonen.

LES OGSÅ: - Da vi spurte hvorfor de hadde drept Skylar svarte hun kaldt: vi likte henne bare ikke

SATT FRI: Omsider fikk mamma Gail Harris sønnen John Paul Getty III hjem igjen. Da hadde han vært holdt fanget i fem måneder. FOTO: NTB scanpix
SATT FRI: Omsider fikk mamma Gail Harris sønnen John Paul Getty III hjem igjen. Da hadde han vært holdt fanget i fem måneder. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Hva var det som gjorde Getty til verdens rikeste mann?

Det ble ingen happy ending for John Paul Getty III. Han hadde mistet et øre og var traumatisert av det han hadde vært gjennom. Han giftet seg i 1974 med Gisela Martine Zacher og fikk en sønn. Men som sin far ble han narkoman, og i 1981 skadet for livet av et slag forårsaket av en cocktail av narkotika og alkohol. Men fra å være delvis paralysert, nesten blind og ha mistet taleevnen, klarte han å trene seg opp til å leve noenlunde selvstendig. Han døde 54 år gammel i 2011. Ni av kidnapperne ble til slutt pågrepet, men bare to av dem dømt. De andre slapp straff på grunn av manglende bevis. Mesteparten av løsepengene er aldri kommet til rette.

Getty senior døde 83 år gammel i 1976. Den eneste av de fire gjenlevende sønnene hans som kom i begravelsen, var John Paul Getty jr. Men så hadde heller ikke Getty selv tatt seg bryet med å være til stede i begravelsen da hans yngste sønn Timmy døde av hjernesvulst. (PSST: Hva skjedde egentlig med 18 år gamle Natalee Holloway som forsvant på klassetur til Karibia?)

Hva var det som gjorde Getty til verdens rikeste mann? Han tjente jo sin første million sammen med faren bare 23 år gammel. Men det som virkelig fikk forretningen til både Getty og selskapet hans Getty Oil Company til å skyte fart, var børskrakket i 1929. I 1934 overtok han det middelstore selskapet Tidewater. Og da han i 1949 fikk konsesjoner til oljeutvinning i den nøytrale sonen mellom Kuwait og Saudi-Arabia, gikk forretningen til himmels. Noen einstøing var han definitivt ikke.

I en alder av 61 skal han ha satt opp en liste over 100 kvinner han hadde vært sammen med. I tillegg til en rekke elskerinner skal han ha hatt en løve som kjæledyr på det 450 år gamle slottet der han bodde på sine eldre dager. Sutton Place i Surrey hadde mer enn 100 rom og 75 tjenere, og ble kjøpt først og fremst fordi han så på det som en god investering. Det Getty likte å bruke penger på, var kunst og antikviteter. Både fordi han var kunstinteressert og fordi han også på dette området var besatt av å gjøre gode kjøp. Da han døde, ble 661 millioner av formuen på to milliarder dollar testamentert til J. Paul Getty Museum i Los Angeles. Det rommer i dag en av verdens fremste samlinger av spesielt antikk- og renessansekunst.

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

Til info: Denne saken har vært publisert i Allers 44, som også eies av Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer