Getty-familien:

Historien om den amerikanske oljemagnaten Jean Paul Getty er en beretning om forretningsmessig teft, enorm rikdom, et løssluppent sexliv og en dysfunksjonell familie

Politiet trodde barnebarnet til verdens rikeste lot som at han var kidnappet. Men så dukket et avskåret øre opp. Nå kommer det både film og TV-serie om Getty-familiens løsepengedrama.

GETTY-FAMILIEN: Jean Paul Getty tjente seg søkkrik på olje. Her er han fotografert i 1975, året før han døde. FOTO: NTB scanpix
GETTY-FAMILIEN: Jean Paul Getty tjente seg søkkrik på olje. Her er han fotografert i 1975, året før han døde. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Historien om den amerikanske oljemagnaten Jean Paul Getty er en beretning om forretningsmessig teft, enorm rikdom, et løssluppent sexliv, og en dysfunksjonell familie. Getty hadde tilsynelatende nok av kjærlighet å gi sine mange elskerinner, men hans egne sønner så han ned på. Og selv etter et avkappet øre kjente han motvilje mot å betale løsepenger for barnebarnet sitt.

Nå lages det både film og TV-serie inspirert av det som skjedde da John Paul Getty III ble kidnappet i 1973. Ridley Scott har regien på «All the Money in the World». Filmen, med Mark Wahlberg, Kevin Spacey, Michelle Williams og Charlie Plummer i hovedrollene, har norsk premiere i februar. Danny Boyle er regissøren bak Fox-serien «Trust», der kidnappingen blir en del av en bredere anlagt fortelling om Getty-familiens turbulente liv. Her står blant andre Donald Sutherland, Hilary Swank og Harris Dickinson på rollelisten. Tv-premiere blir på nyåret.

Se traileren til «All the Money in the World» nederst i saken!

Grunnlaget for J. Paul Gettys formue ble lagt på 40- og 50-tallet. Oljeutvinning gjorde ham til den rikeste mannen i USA. I 1957 ble han av Forbes anslått til å være god for et sted mellom 700 millioner og en milliard dollar. I 1966 kom han i Guinness rekordbok som verdens rikeste. Men Getty var ikke den som sløste av sin enorme pengebinge Getty Oil. Han var snarere en gjerrigknark som blant annet var kjent for å ha installert en betalingstelefon for gjester i huset hans i London.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer