Juletre

Historien om Oslo-grantreet som endte opp som juletre i London

- Bak dette grantreet finnes en historie om ekstraordinært heltemot og vennskap.

Hvert år sender Norge et grantre til London, som takk for hjelpen fra britene under andre verdenskrig. Video: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer
Publisert

Ved en liten bekk i Østmarka i Oslo har det de siste 85 årene vokst frem et grantre, som nå ruver 24 meter over bakken. Treet har vokst seg ekstra grønt og frodig, ettersom omsorgsfulle skogsarbeidere har passet godt på det gjennom årenes løp.

For dette er nemlig ikke et hvilket som helst grantre.

For lenge siden var det noen som bestemte at akkurat dette grantreet skulle vokse seg stort og fint, for så å ende sine dager som juletre på Trafalgar Square i London. Hver første torsdag i desember, som i 2019 faller på 5. desember, tennes granen til glede for store og små.

Tradisjonen har sine røtter i andre verdenskrig, en hendelse som berørte nordmenn og briter sterkt. Helt siden 1947, i nå altså 72 år, har Norge sendt over et juletre til britene som en takk for den livsviktige støtten vi fikk under krigen - en hjelp som begynte allerede i aprildagene i 1940.

- Jeg ble svært beveget

Da krigen kom til Norge hadde treet stått i myrområdet Ødegårdsmåsan i Østmarka i bare fem-seks år, og det er fristende å forestille seg at gutta på skauen har vandret forbi nettopp dette grantreet under krigsårene.

Etter å ha blitt høytidelig hogget ned i slutten av november, av blant andre Oslo-ordfører Marianne Borgen og Ruth Bush, Lord Mayor of Westminster, ble grantreet siden sendt til Brevik havn i Telemark og deretter med skip til Immingham havn i Nordøst-England. Før turen altså ender opp på det travle shoppingområdet Trafalgar Square i London.

Se video om det norske grantreet som blir juletre i London øverst i saken!

TRADISJON: Dette bildet er tatt rundt 1950, og viser det norske grantreet på Trafalgar Square i London. FOTO: Oslo Museum
TRADISJON: Dette bildet er tatt rundt 1950, og viser det norske grantreet på Trafalgar Square i London. FOTO: Oslo Museum Vis mer

Den britiske forfatteren Genevieve Herr er vokst opp i London og for henne har det norske juletreet vært en del av juletradisjonen hennes helt fra barnsben av. Denne vinteren er hun aktuell med romanen Adventsgaven, som er en fortelling som tar utgangspunkt i nettopp juletreet som sendes fra Oslo til London.

- Jeg har elsket treet helt siden jeg var liten, og har alltid syntes det har vært stas å se på når treet tennes i Trafalgar Square i begynnelsen av desember. Da jeg ble eldre, og ble kjent med historien bak tradisjonen, ble jeg svært beveget. Bak dette glitrende juletreet finnes en historie om et ekstraordinært heltemot og vennskap, og det gjørt det svært spesielt, sier Genevieve til KK.

I romanen møter vi den fiktive nyhetsjournalisten Jane Brook, som får i oppdrag å reise til Norge for å dekke juletrehogsten. Et noe dølt oppdrag, tenker Jane først, men reisen skal vise seg å bli livsendrende for den ambisiøse journalisten.

Hadde aldri vært i Norge før hun skrev roman om det norske juletreet

En brevutveksling mellom den norske soldaten Thomas og den unge jenta Marit, som kun møter hverandre et kort øyeblikk under krigsdagene mens de hjelper konge og regjering med å komme seg i trygghet, blir starten på et oppdrag litt utenom det vanlige for journalisten Jane.

Før Genevieve Herr begynte å skrive kjærlighetsromanen som tar utgangspunktet i Oslo-juletreet, visste hun at Norge og Storbritannia hadde et nært samarbeid under krigen, og at kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen hadde søkt eksil i London. Men det som fenget henne mest var motstandsbevegelsens nitidige arbeid.

I NORGE FOR FØRSTE GANG: Oslo-ordfører Marianne Borgen gledet seg stort til å lese boken til den britiske forfatteren Genevieve Herr (t.v.) - som tar for seg den tradisjonsrike juletrehogsten. FOTO: Victoria Jelsø Selbæk
I NORGE FOR FØRSTE GANG: Oslo-ordfører Marianne Borgen gledet seg stort til å lese boken til den britiske forfatteren Genevieve Herr (t.v.) - som tar for seg den tradisjonsrike juletrehogsten. FOTO: Victoria Jelsø Selbæk Vis mer

- Det er med stor respekt jeg har lest meg opp om hvordan vanlige mennesker valgte å handle under ekstraoridinære tider. At regjeringen klarte å komme seg unna, og hvordan sivilbefolkningen sto opp mot nazistisk propaganda, er mektig imponerende, forklarer Genevieve.

Hun ønsket spesielt å fremstille karakteren Marit, som man hovedsakelig kun blir kjent med gjennom brevskrivingen, som en sterk og modig kvinne.

- Under research-prosessen har jeg lest meg opp om kvinners motstandskamp under krigen. Jeg jobbet hardt for å få frem personligheten hennes, slik at hun virkelig kom til live gjennom brevene. Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig på det om det virkelig kun finnes den ene for hver av oss, og må innrømme at jeg likte å leke med ideen om såkalt uberørt kjærlighet. At det finnes flere måter å ha et fullverdig liv på.

Forfatter Genevieve Herr hadde aldri vært i Norge, før hun kom til Oslo i slutten av november for å være med på juletrehogst-seremonien i Østmarka. Men norgesbesøket skulle vise seg å slå alle forventningene hun hadde.

- Jeg har alltid drømt om å reise hit. Jeg har hatt mange tanker om landet deres, og det har spesielt handlet om den vakre naturen, deres rikholdige historie, og litt klisjeaktig sagt; midnattssolen, nordlyset, den smakfulle fisken og de sjarmerende julemarkedene. Jeg visste jo litt om motstandskampen deres på forhånd, men å nå ha fått mer kjøtt på beinet har vært fascinerende og lærerikt, sier hun til KK.

I OSLO: Den britiske forfatteren Genevieve Herr, som skriver under navnet Jenny Gladwell, har lenge drømt om å besøke Norge. Hun deltok på julegranhogsten i Oslo i november 2019. FOTO: NTB scanpix
I OSLO: Den britiske forfatteren Genevieve Herr, som skriver under navnet Jenny Gladwell, har lenge drømt om å besøke Norge. Hun deltok på julegranhogsten i Oslo i november 2019. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Skrev bok mens nyfødt baby sov

Genevieve bor sammen med ektemann og to barn i Skotland, og Adventsgaven ble til mens yngstemann var nyfødt.

- Jeg skrev mens han sov, og jeg brukte også helgene flittig. Mannen min tok barna, slik at jeg kunne være disiplinert og strukturert. Jeg har skrevet overalt - på toget, på kafé, på biblioteket og hjemme mens mann og familie tok seg av barna. Jeg gleder meg til å kunne vise dem boken og fortelle dem hva det er jeg har holdt på med, som har gjort at jeg har vært litt fraværende, sier hun og ler.

Det var ikke bare forfatter Genevieve som var henrykt over å være med på juletrehogsten i Oslo. Også Ruth Bush syntes det var en mektig opplevelse å være med på starten av Oslo-grantreets siste reise. Det er første gang hun deltar på den tradisjonsrike seremonien, etter at hun ble Lord Mayor of Westminster.

- Treet belyser først og fremst et åpenbart historisk øyeblikk, men siden tradisjonen har fortsatt i så mange tiår etter krigen, er det blitt et symbol både på det som skjedde, men også forholdet mellom våre to land. Det vi har til felles, erfaringene vi har jobbet oss gjennom som europeere og skandinaver, og i dag har det selvfølgelig en større betydning med tanke på endringene i UK og Europa. Vi har mye å lære av Norge! konkluderer borgermester Ruth Bush overfor KK.

Hun trekker frem at Norge har et godt rykte verden over med tanke på det å opprettholde og promotere fred.

- Dere har mange fantastiske tradisjoner, og ikke minst en forbilledlig måte å rette fokus på de viktige miljøspørsmålene. Storbritannia har en helt annen historie når det kommer til dette, og vi kan på en måte koke det ned til symbolikken bak grantreet, sier Bush.

BIDRO: Oslo-ordfører Marianne Borgen (t.v.) og Ruth Bush, som er borgermester i London-bydelen Westminster, bidro til å sage ned treet som skal stå på Trafalgar Square i London i julen. FOTO: NTB scanpix
BIDRO: Oslo-ordfører Marianne Borgen (t.v.) og Ruth Bush, som er borgermester i London-bydelen Westminster, bidro til å sage ned treet som skal stå på Trafalgar Square i London i julen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Treet er et symbol på hvor viktig det er å ha en god dialog med våre venner

Også Oslo-ordfører Marianne Borgen synes juletreutvekslingen er en fantastisk tradisjon, og mener det er viktig at vi fortsetter å ha slike tradisjoner oss land i mellom.

- Det handler om vennskap, fred og å gjøre det vi kan for å gjøre verden et bedre sted for alle. Dette trenger vi spesielt i dag, da det er mange som lever med utrygghet. Derfor er tradisjoner som dette ekstra viktig i disse dager. Selv om dette er en gammel tradisjon, har det utvilket seg til å bli et tre som handler om kjærlighet og fred.

Marianne Borgen, som har vært med på juletre-seremonien hvert år siden hun ble valgt til ordfører i 2015, og også vært til stede da barna hennes var små, synes slike tradisjoner kanskje er mer viktig i dag, enn det de var tidligere.

- Det er et symbol på vennskap, kjærlighet og fred, og et symbol på hvor viktig det er å ha en god dialog med våre venner. Alle trenger venner, også byer og land.

MØTTE BARNA: Borgermester Bush og Oslo-ordfører Marianne Borgen møtte flere av barna som opptrådde med julesanger. FOTO: NTB scanpix
MØTTE BARNA: Borgermester Bush og Oslo-ordfører Marianne Borgen møtte flere av barna som opptrådde med julesanger. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Lord Mayor Ruth Bush satte pris på at skolebarna fra Oslo International School og Stenbråten skole deltok med julesanger under markeringen. For henne blir også dét et viktig aspekt ved tradisjonen.

- Til tross for at treet er vakkert i seg selv, så er det fint å se at vi fører tradisjonene videre. De barna som er her i dag, kommer forhåpentligvis til å bære dette med seg videre, og huske på at det er slik vi opprettholder vennskap og dialog.

- Du sa i talen til barna at du også var litt lei deg for å se at treet blir hugget ned, hva mente du med det?

- Treet har vokst i denne skogen siden før krigen, så det er litt vemodig å se at det nå blir hugget ned. Men sånn er det, og det er fint å tenke på at dette grantreet kommer til å få en verdig avslutning i London - som et symbol på vennskap og fred, konkluderer Lord Mayor Ruth Bush overfor KK.

Se video om det norske grantreet som blir juletre i London øverst i saken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer