Hund

- Hjelp, jeg har 20 hunder!

Da tre av hundene til Elin fikk valper samtidig, ble det liv i huset. Så ble sju av valpene plutselig morløse...

HUND SOM KJÆLEDYR OG LEVEVEI: Elin har fire voksne golden retrievere. Til venstre Whinney, så Ascha og Lina, som sammen ammet alle de nyfødte valpene, mens Ella til høyre viste sine morsinstinkter ved å oppdra dem. Foto: Søren Lamberth
HUND SOM KJÆLEDYR OG LEVEVEI: Elin har fire voksne golden retrievere. Til venstre Whinney, så Ascha og Lina, som sammen ammet alle de nyfødte valpene, mens Ella til høyre viste sine morsinstinkter ved å oppdra dem. Foto: Søren Lamberth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Elin Bjartmarz har hatt hunder så lenge hun kan huske. Schæfere da hun var liten, så en cocker spaniel som hun «arvet» da naboen flyttet. Som voksen har hun delt adresse med en collie, en irsk ulvehund, en sanktbernhard. Og i de siste årene har hun hatt flere golden retrievere.

– Lynnet deres passer meg godt. Både de og jeg tar en ting av gangen, sier hun.

Mens hun serverer oss kaffe i huset ved Helsingør i Danmark, er vi nødt til å holde øye med kaffekoppene. Det yrer av små banditter som løper omkring og stikker snutene oppi alt mulig. Elins voksne hunder ligger derimot stille og betrakter overbærende valpenes iver.

58 år gamle Elin har gjort hundeinteressen sin til levevei, så i tillegg til å jobbe på arbeidsformidlingen i kommunen, er hun utdannet hundeatferdspsykolog og -trener.

Ikke planlagt: «Et hull i hekken» kaller Elin de sju valpene som har venninnens airdale terrier til pappa. Moren deres, Ascha, ammet både sine egne og de morløse valpene, så hun hadde travle dager. Foto: Søren Lamberth
Ikke planlagt: «Et hull i hekken» kaller Elin de sju valpene som har venninnens airdale terrier til pappa. Moren deres, Ascha, ammet både sine egne og de morløse valpene, så hun hadde travle dager. Foto: Søren Lamberth Vis mer

LES OGSÅ: Er hunden din deprimert?

Flere fødsler

Selv hadde Elin opprinnelig tre hunder, og fikk paret tispene og solgt valpene. Men så måtte hun ta to av valpene i retur, blant annet fordi kjøperen ble syk. Dermed hadde Elin etter hvert fem store hunder i huset. I sommer ventet tre av dem valper samtidig.

– Det ene kullet var ikke helt planlagt, men jeg passet en airdale terrier for en venninne, og han var medisinsk kastrert. Eller – det trodde vi! Men medisinen har tydeligvis ikke hatt noen effekt, sier en smilende Elin.

Med få dagers mellomrom fikk Lina to valper, Ascha sju, og Kiera fikk også sju. Tre helt ukompliserte fødsler, og hundemødrene lå på hvert sitt rom i rommelige kasser og lot valpene die.

– Alt gikk bare så fint, så jeg ble litt betenkt da Kiera få dager senere ikke ville la valpene die. På kvelden kastet hun opp og ville ikke drikke, så jeg ringte til dyrlegevakten. Vi avtalte at jeg skulle komme med henne neste dag om hun fremdeles ikke ville drikke noe.

SØTE VALPER: Kieras valper var i begynnelsen litt små for alderen, ettersom de hadde mistet moren sin. Men nå er de akkurat så skjønne og velfødde som de skal være. Foto: Søren Lamberth
SØTE VALPER: Kieras valper var i begynnelsen litt små for alderen, ettersom de hadde mistet moren sin. Men nå er de akkurat så skjønne og velfødde som de skal være. Foto: Søren Lamberth Vis mer

Hjertet stoppet

Elin klarte etter hvert å få lokket Kiera til å drikke, og dermed var det neppe noen grunn til panikk.

– Men jeg ble likevel sittende hos henne til jeg ikke klarte å holde meg våken lenger. Så stilte jeg vekkerklokken sånn at den skulle ringe hver halve time, sier hun.

Klokken fire om morgenen våknet Elin av at Kiera hadde lagt seg opp til henne i sengen
– men hun var død.

– Det var et kjempesjokk. Jeg gråt og gråt. I ettertid er jeg takknemlig for at jeg ikke kjørte henne til dyrlegen, hvor hun kunne ha ligget i et bur om natten. Nå var hun i trygge rammer, sier Elin, som insisterte på å få den 4 år gamle hunden obdusert.

Obduksjonen viste ikke annet enn at Kieras hjerte rett og slett hadde stoppet, og hun hadde dødd fra sine fem dager gamle valper.

LES OGSÅ: Sunn med hund

Viste omsorg

SKUESPILLERE: I 2011 var Ascha og Lina med i musikalen «Annie». Til venstre teaterinstruktør Daniel Bohr. Foto: All Over Press
SKUESPILLERE: I 2011 var Ascha og Lina med i musikalen «Annie». Til venstre teaterinstruktør Daniel Bohr. Foto: All Over Press Vis mer

Men hell i uhell – de to andre hundemødrene, Lina og Ascha, overtok med den største selvfølgelighet Kieras valper. Uten en amme-tispe ville de sju valpene vært fortapt. I stedet er de nå blitt noen store, deilige nøster, reddet av pleiemødrene sine.

De to, Lina og Ascha, har forresten samarbeidet før. Da «Det Ny Teater» i København hadde musikalen «Annie» på plakaten for fire år siden, sto de begge på rollelisten. De ligner hverandre, og delte på rollen som hovedpersonen Annies trofaste følgesvenn.

Elin nusser en av valpene bak øret og smiler takknemlig over den bare delvis planlagte timingen med å få flere valpekull samtidig. Nå er alle så store at de har begynt på fast føde, og mange av dem er allerede tildelt nye hjem og skal snart flytte hjemmefra.

– Men enn så lenge har jeg 20 hunder i huset!

LES OGSÅ: 5 matvarer som kan være livsfarlig for kjæledyrene

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer