Kom for å hjelpe

«Hjelp meg, Gud. Jeg vil ikke dø»

Elizabeth skulle levere matforsyninger til det trengende paret. Hun kom aldri tilbake.

SKULLE HJELPE: Elizabeth «Trudi» Calabrese, her med sine to barn, var en ressurs i lokalmiljøet. Da hun skulle dele ut matrasjoner hjemme hos et trengende par, ble hun utsatt for en fryktelig forbrytelse. FOTO: NTB
SKULLE HJELPE: Elizabeth «Trudi» Calabrese, her med sine to barn, var en ressurs i lokalmiljøet. Da hun skulle dele ut matrasjoner hjemme hos et trengende par, ble hun utsatt for en fryktelig forbrytelse. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Elizabeth Calabrese (41) var en ivrig kirkegjenger, og aktiv i menighetsarbeidet i Living Springs Church i Phoenix, Arizona. Hun var kjent for sitt lette humør, og deltok spesielt i kirkens arbeid med å hjelpe de trengende i byen.

Denne dagen, 24. februar 1998, hadde et yngre par ringt kirken og bedt om å få mat. Paret hadde fire barn, og ettersom å hjelpe de utsatte falt inn under Elizabeths ansvarsområde, pakket hun to esker med mat og satte seg i bilen.

Tobarnsmor

Selv var Elizabeth tobarnsmor, men hadde både overskudd og krefter til frivillig arbeid. Hun gikk under kjælenavnet Trudi, og var kjent for å være en humørfylt kvinne med et ekstra gir.

Mannen som hadde ringt og bedt om mat denne dagen, var John Edward Sansing, en småkriminell, med flere dommer bak seg. Han ble kalt Johnny, og i 1985 hadde han giftet seg med Kara.

Kara var blitt adoptert fra India i 1980, da hun var ungdom, og bare fire år senere møtte hun Johnny, skriver Karas adoptivmor på sin blogg My adoption life. Paret giftet seg i 1985.

Adoptivmoren N. Ann Lamphere skal ikke ha visst om svigersønnens kriminelle rulleblad, og skriver at hun angrer på at hun ikke satte en stopper for ekteskapet.

«Jeg lot henne gifte seg med denne søte, blåøyde morderen. Johnny var en sann sosiopat. Han var sjarmerende og kunne få deg til å tro at han var en virkelig bra person».

Vanskelig liv

Lamphere skriver at Kara først hadde jobb, men at Sansing snart tok hele lønnen hennes og brukte den til dop. Lamphere utdyper på bloggen at Karas vanskelige liv delvis skyldtes at datteren vokste opp under svært tøffe forhold i India, og at hun blant annet bodde på barnehjem. Dette skal ifølge adoptivmoren ha gitt Kara store tilknytningsvansker.

MEDSKYLDIG: Kara Kay Sansing, da 28 år, under varetektsfengslingen. 26. februar 1998. Vitner skal ha beskrevet henne som følelsesløs. FOTO: NTB
MEDSKYLDIG: Kara Kay Sansing, da 28 år, under varetektsfengslingen. 26. februar 1998. Vitner skal ha beskrevet henne som følelsesløs. FOTO: NTB Vis mer

Ble foreldre

Kara og Johnny Sansing hadde fire barn. Denne dagen, da Johnny ringte kirken etter mat, skal han ifølge dommen som senere falt, først ha ringt Kara for å diskutere hvordan de kunne få tak i mer crack og kokain. Han fortalte Kara at han allerede hadde røkt crack kokain, men at han hadde spart litt til henne. Han fortalte også at han hadde ringt kirken og bestilt mat.

Men han sa ingenting om hva den egentlige planen hans var.

Da Kara kom hjem klokken 15.20, satte hun og John seg ned og røkte resten av dopet. Og nå, mens barna var til stede, fortalte Johnny sin kone om planen hans for å skaffe penger til mer dop:

Han skulle å rane personen som kom fra kirken med mat til dem.

– Jeg vil ikke dø!

Da Elizabeth Calabrese satte seg i bilen klokken 16 denne februardagen, hadde hun med seg to velfylte esker mat. Hun parkerte utenfor huset til familien Sansing, og banket på.

Snart hadde hun levert matforsyningene, og hun og Kara sto på kjøkkenet og pratet om løst og fast, mens John signerte på leveringen.

Det var da Elizabeth skulle gå igjen, at det fatale skjedde.

John Sansing tok plutselig tak i den frivillige kirkearbeideren og kastet henne i gulvet. Kara skal ha hjulpet ham med å holde henne nede, og mens John hadde et fast grep om håndleddene hennes, skal Elizabeth Calabrese har ropt:

«Hjelp meg Gud». «Jeg vil ikke dø, men om dette er måten du vil ha meg til å komme hjem, er jeg klar».

ARRESTERT: John Sansing viste lite følelser da han ble varetektsfengslet 26. februar 1998. FOTO: NTB
ARRESTERT: John Sansing viste lite følelser da han ble varetektsfengslet 26. februar 1998. FOTO: NTB Vis mer

Nektet barna å ringe politiet

Parets fire barn skal ha vært til stede, og Elizabeth skal gjentatte ganger ha tryglet dem om å ringe politiet. Faren nektet dem imidlertid dette, og beordret barna istedenfor inn å stua for å se på TV.

Ifølge dommen skal John Sansing ha slått Elizabeth i hodet med en klubbe. Han forlot henne bevisstløs og blødende på gulvet, og tok så nøklene hennes og flyttet bilen hennes til en parkeringsplass i nærheten.

Da han var tilbake, skal Elizabeth ha kommet til bevissthet. John Sansing dro henne nå inn på soverommet, hvor han voldtok og drepte henne med en kjøkkenkniv. Kara skal ha vært vitne til voldtekten, og alle de fire barna skal siden ha sett Elizabeth Calabreses døde kropp.

Stjal smykkene

Nå gikk John Sansing i gang med den egentlige planen, å skaffe penger til dop. Etter å ha sjekket i vinduet at ingen hadde sett ham, tok han smykkene av den døde kvinnen og ringte en langer. Han avtalte å bytte Elizabeths Calabreses ringer mot kokain, og halskjedet mot crack kokain.

Da kirken samme ettermiddag begynte å lure på hvor det ble av Elizabeth, ringte pastoren til John Sansing, som var oppført i registrert som stedet Elizabeth skulle besøke. Forklaringen presten fikk fra John Sansing var at Calabrese ikke hadde dukket opp med maten.

Da politiet siden oppdaget bilen hennes i nærheten av huset til Sansing, ble huset ransaket, og snart gjorde de den grufulle oppdagelsen: Elizabeths Calabreses kropp bak et skur i hagen.

Da politiet arresterte John Sansing skal han ikke ha forsøkt å flykte, og lot seg føre i varetekt uten motstand.

Dømt til døden

I mars 1998 fant retten John Edward Sansing skyldig i overlagt drap, kidnapping, væpnet ran og seksuelt overgrep. Han innrømmet senere skyld på alle punkter.

Den 30. september 1999 ble Sansing dømt til døden, av dommer Ronald S. Reinstein.

På bloggen sin skriver Karas adoptivmor N. Ann Lamphere at politiet anså at datteren hennes var like skyldig som John Sansing. Hun ble dømt til livstids fengsel, og alle de fire barna ble satt i fosterhjem. Straffen ble senere gjort om til 25 år:

«Hun vil bli løslatt i løpet av 2023» skriver Lamphere på bloggen.

Lamphere har master i sosialarbeid, og har jobbet med adopsjoner i 40 år. Basert på sine egne opplevelser med adoptivdatteren, har hun skrevet boken «My adoption life». Hun driver et adopsjonsbyrå, og kaller seg «en forsvarer for barn og fosterbarn som har ekstrem oppførsel grunnet tidligere plasseringer».

Nytt drap

I 2014 skulle saken ta enda en ny vending. Lenge så det ut til at drapet på Lucille Johnson i Utah i 1991 skulle forbli uoppklart. Den 78 år gamle bestemoren var blitt ranet for smykker, og ble funnet slått og kvalt i stua si, med legoklosser spredt utover gulvet.

I 2014 ble saken gjenåpnet, og DNA fra under neglene på kvinnen viste seg å stemme med John Sansings. I tillegg fant man at fingeravtrykk på legoklossene stemte med dem til John Sansings sønn, noe som tydet på at Sansing hadde brukt sønnen for å få tilgang til kvinnens leilighet.

På pressekonferansen i 2014 etter at Sansing var blitt siktet for drapet, uttalte sheriff Jim Winder til KTVX:

«Fra tid til annen komme vi over folk som er onde. Den personen som begikk dette er intet mindre enn det».

John Sansing har sittet inne siden 1999, og skal fortsatt være på såkalt death row, altså at han venter på at dødsstraffen skal effektueres.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer