Strømsparing

Hjem til jul? Husk dette før du drar

Følger du disse rådene kan du både unngå skader og spare penger.

REISE HJEM TIL JUL: Ifølge ekspertene er det enkelte ting du bør være oppmerksom på før du reiser. FOTO: NTB
REISE HJEM TIL JUL: Ifølge ekspertene er det enkelte ting du bør være oppmerksom på før du reiser. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Nå er det like før mange av oss kan pakke arbeidssakene sammen og ta en velfortjent juleferie. Er du kanskje også en av de heldige som skal reise bort for å besøke familie og venner i jula? Da er det ifølge ekspertene et par ting du bør være oppmerksom på, før du låser ytterdøra og drar av gårde.

I disse tider hvor fokuset på strømsparing er stort, kan du ifølge Tobias Gausemel Backe i Hafslund Strøm, spare noen kroner på trekke ut støpselet på ulike apparater.

Men den aller viktigste grunnen til å gjøre det, er å redusere risikoen for brann.

– Hvis du ikke skal være hjemme en lengre periode, er det absolutt en god vane å dra ut støpselet på elektrisk utstyr som ikke er i bruk. Ikke bare for å redusere risikoen for brann, det minsker også sjansen for at utstyr blir ødelagt av lyn og torden. Bonusen er at du i tillegg sparer litt strøm, da utstyr som TV, PC og liknende bruker litt strøm også i standby-modus, sier han.

– Skru av det meste av belysning, også det for å redusere brannfare. Om ingenting i hjemmet tar skade av litt kulde, kan man også vurdere å skru ned oppvarmingen. Da sparer man også en del strøm.

Ikke slå av all varme

Så fremt du ikke bor i en blokkleilighet hvor du får mye varme fra naboer på alle kanter, bør du imidlertid la litt varme stå på i boligen din mens du er borte. For selv om strømmen for øyeblikket er kostbar, kan det å skru varmen av helt bli langt dyrere.

I 2020 meldte forsikringsbransjen om mer enn 60.000 vann- og frostskader i private hus, leiligheter og hytter, og en av årsakene til dette er at boligene ikke har vært tilstrekkelig oppvarmet.

Når det er skikkelig kaldt ute, kan nemlig vannet i vannrørene fryse slik at rørene utvider seg og sprekker. Dette gjelder spesielt kobberrør, da de ikke er like elastiske som plastrør.

Mange rørleggere anbefaler derfor en innetemperatur på fem til ti grader, for å unngå vannskader fra frostsprengte rør.

Dersom du skal være borte i en lengre periode, kan det også være lurt å stenge hovedstoppekranen og unngå at vinduer står åpne mens du er borte.

DRA UT STØPSLER: Da reduserer du ifølge Tobias Gausemel Backe i Hafslund Strøm, både risikoen for brann og for at apparatene dine blir ødelagte av lyn. FOTO: Privat
DRA UT STØPSLER: Da reduserer du ifølge Tobias Gausemel Backe i Hafslund Strøm, både risikoen for brann og for at apparatene dine blir ødelagte av lyn. FOTO: Privat Vis mer

Noen apparater bør stå på

Men det finnes noen apparater du bør tenke deg litt om før du skrur helt av. Det å skru av varmtvannstanken før du reiser på ferie er for eksempel ikke alltid det lureste du gjør, da du noen ganger vil bruke like mye strøm på å varme tanken opp igjen.

– Det blir et individuelt regnestykke ut fra varmtvannstanken, hvor lenge man skal være borte, og strømprisen, men ofte vil nok vinninga gå opp i spinninga. Moderne varmtvannstanker har lite varmetap og bruker lite strøm på å holde allerede varmt vann varmt, det går nok mer strøm på å varme kaldt vann opp igjen, sier Backe.

– Hvis man allikevel velger å skru den av, må man i alle fall passe på at vannet er varmt nok igjen før man bruker det, for å minske faren for bakterier i vannet. Folkehelseinstituttet anbefaler at temperaturen i varmtvannsberederen bør holde minst 70 grader.

Dersom du ikke har innbruddsalarm, kan det også være lurt å la noen lys stå på i boligen din, slik at du gir inntrykk av at det er noen hjemme. Et smart tips er å kjøpe tidsbrytere som slår lyset av og på i løpet av døgnet, eller styre lysene med en belysnings-app om du har det.

La varmepumpa stå på

Dersom du bruker varmepumpe til oppvarming av boligen din, er det ifølge Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening dumt å slå denne helt av mens du er borte.

– Selv om du er på juleferie trenger du varme i boligen din og varmepumpe er den mest lønnsomme måten å varme opp boligen din på. Varmepumper leverer mye varme også når det er skikkelig kaldt ute, sier han.

– Men det er smart å senke innetemperaturen når du skal reise bort. For hver grad du senker innetemperaturen, skal man ifølge Enovas sparetips kunne spare cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming.

LITT VARME BØR STÅ PÅ: Ikke slå av varmepumpen, er rådet fra Einar Guldbrandsen i Norsk Varmepumpeforening. FOTO: Privat
LITT VARME BØR STÅ PÅ: Ikke slå av varmepumpen, er rådet fra Einar Guldbrandsen i Norsk Varmepumpeforening. FOTO: Privat Vis mer

Hvis du allikevel velger å skru varmepumpen helt av, må du være oppmerksom på at det kan ta en stund før den starter igjen.

– Det vil alltid stå noe varme på kompressoren så lenge varmepumpen er koblet til strøm. Kobler du fra strømmen til varmepumpen og det blir skikkelig kaldt, vil det ta veldig lang tid før varmepumpen kommer i drift igjen fordi kompressoren må ha en viss arbeidstemperatur før den vil starte igjen, forklarer Gulbrandsen.

Han råder også alle som har varmepumpe til å rengjøre filtrene på varmepumpen for støv, før de reiser på juleferie. Slik vil varmepumpen jobbe mest mulig effektivt.

– Sett viftehastigheten så høyt som mulig og sjekk at utedelen er fri for snø og is. Det kan være lurt å fjerne snø rundt utedelen, slik at det ikke blir et problem hvis det snør mye mens du er på juleferie.

– Sørg for at varmepumpen står på oppvarming, det er det symbolet som er markert med en «sol» på fjernkontrollen. Sjekk også at innstillingen for automatisk omstart er aktivert. Hvis den er aktivert, går varmepumpen tilbake til de samme innstillingene som før et eventuelt strømbrudd. Hvis du er usikker bør du be din installatør om hjelp til dette, råder han.

Flere gode tips finner du også på varmepumpe.info.

Strømforbruket varierer også når du ikke er hjemme

Er du en av dem som har full kontroll på strømforbruket ditt gjennom ulike apper og nettsider?

Da har du kanskje lagt merke til at strømforbruket kan være høyt selv om du ikke er hjemme og at dette forbruket ikke alltid er jevnt gjennom hele dagen.

Ifølge Tobias Gausemel Backe i Hafslund har dette en enkel forklaring.

– Om forbruket er høyt selv om man ikke er hjemme, vil det være fordi ting står på. Det man bruker mest strøm på er oppvarming, så det er lett å tenke at det kanskje er panelovner og varmekabler som står og bruker strøm.

– Forbruket vil ikke være helt jevnt gjennom dagen selv om man er bortreist, med mindre absolutt alt er skrudd av. Normalt vil en økning i forbruk på enkelte tidspunkt være for eksempel varmtvannstanken, som slår inn med jevne mellomrom. Eller det kan være andre ting med termostat, for eksempel en panelovn stilt inn på et visst antall grader som slår seg av og på ut fra temperaturen i rommet, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer