Jul

- Hjemme hos meg var julaften en vanlig hverdag

Nathalies kinesiske familie har aldri feiret jul - heller ikke etter at de flyttet til Norge. Det føltes ensomt for den lille jenta.

JULETRADISJONER: Det var først etter at Nathalie ble voksen og fikk seg samboer at hun begynte å skape egne juletradisjoner. FOTO: Privat
JULETRADISJONER: Det var først etter at Nathalie ble voksen og fikk seg samboer at hun begynte å skape egne juletradisjoner. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30 år gamle Nathalie ønsker nå å tilby et alternativ til dem som ikke har familie å feire jul med.

- I barndommen spurte vi barna mange ganger om vi kunne ta inn julepynt og ha de samme tradisjonene som «alle andre». Det var et stort savn.

Som voksen er Nathalie en ivrig julefantast, men hun tenker på dem som ikke har noen jul å gå til.

- Kanskje har jeg et arrangement klart allerede neste år, men jeg trenger hjelp, sier hun, og håper på drahjelp fra sine kontakter i restaurantbransjen.

Ble rådet om å slutte

Det beste Nathalie vet er å glede andre gjennom gode selskaper og arrangementer - det har hun mye erfaring med, men mamma og pappa har alltid fortalt Nathalie at hun bør komme seg ut av restaurantbransjen først som sist. Det er en knallhard og dårlig betalt bransje - gå heller for en 08-16 jobb, rådet de.

Hun har hjulpet til i familiens kinarestaurant siden hun var liten, sammen med sine to søsken. De er så godt som oppvokst mellom oppvasken og matlagingen, og er godt vant til foreldre som jobber til alle døgnets tider, men likevel har begrensede midler tross all jobbingen.

Med alt dette i mente hørte Natalie Lao (30) på foreldrenes råd til en viss grad, og flyttet fra Stavanger til Oslo for tre år siden for å prøve jobblykken. Og 08-16-jobb, det fikk hun, og jobber nå i en stilling kalt support back office.

- Jeg er enig i at det er mye mer behagelig med en sånn hverdag: Å vite eksakte arbeidstider, få fast lønn og en trygg hverdag og gå til, men selv etter at jeg fikk alt dette i mitt eget liv klarte jeg ikke å legge restaurantnæringen helt fra meg.

For omtrent ett år siden startet Nathalie opp bevertningselskapet «Oslo Bevertning» ved siden av jobben sin, for å få litt fra begge verdener. Når folk i dag spør henne om hvilke hobbyer hun har, er svaret jobb. All tid går med til å opprettholde og jobbe med eget selskap.

Nathalie er leder for over 100 frilansere, og når de blir booket til ulike arrangementer, stiller de opp som et team av servitører.

- Hva gir deg motivasjon til dette?

- Jeg kommer jo fra restaurantbransjen - det er der jeg har røttene mine fra. Det at selskapet mitt ble til, gikk veldig naturlig for seg. Jeg har dessuten alltid likt ordet bevertning, det er så varmt og fint - og noe jeg alltid har følt at tilhører meg. Jeg brenner for å lage gode selskaper og yte en ytterst god kundeservice.

BRENNER FOR DET: Nathalie brenner for å lage gode selskaper for andre - og sørge for at alle koser seg. FOTO: Privat
BRENNER FOR DET: Nathalie brenner for å lage gode selskaper for andre - og sørge for at alle koser seg. FOTO: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Mange nordmenn gruer seg til jul

Julen har vært vanskelig

Nathalie synes det er ekstra spesielt å jobbe i denne bransjen i jula. Denne høytiden er full av følelser. Nå er julebordsesongen i full gang og Nathalie har naturligvis nok å henge fingrene i. Hun blir i stor grad en del av alle slags juletradisjoner, men sånn har det ikke alltid vært for 30-åringen.

Mens de fleste av oss gleder seg til jul - flere dager med fri, masse god mat, penklær og selskaper av alle slag, er det mange som er ensomme i julen. Noen velger å isolere seg og gruer seg til nettopp dette. En annen ting er gavepresset - at lommeboka ikke strekker til.

Nathalie har også vært mye alene i julen. Hun, søsknene og foreldrene hennes kom fra Kina til Norge med én koffert da Nathalie var liten - og det var det. På dette tidspunktet kjente de ingen. De hadde ikke noe forhold til det norske folket, den norske kulturen og heller ikke til julefeiring. Som barn var dette vanskelig.

- På skolen blir man nærmest matet med juletradisjoner, julepynt og julesanger. Man leker Secret Santa i storefri og er omringet av julenisser og grønne juletrær hvor enn man går. Da er overgangen stor når man kommer hjem etter at skoledagen er slutt, og ikke ser et eneste snev av julestemning.

På skolen kom det spørsmål fra medelever om hvorfor hun ikke feiret jul, men det verste var da høytiden var over og alle kom tilbake på skolen. Da hadde alle barna fremvisning av alt det fine de hadde fått i julegave og historier om hvordan julen hadde vært. Nathalie ble sittende og smile på andres vegne, mens hun inni seg var veldig trist.

- Hvordan snakket dere i familien om jul, da?

- Jeg skal ikke si at jeg har strenge og tradisjonelle foreldre, men vi levde i et hus med to kulturer som krasjet, og slet en del med å tilpasse oss. Jeg tror at for mamma og pappa, som ikke hadde et forhold til det, var det ikke naturlig å tenke så mye på det.

Som en vanlig hverdag

Hjemme hos familien Lao så julaften ut som en helt vanlig hverdag - bortsett fra at det var en dag hvor det var ekstra lite å gjøre siden alt av butikker og restauranter var stengt. Nathalie og familien satt hjemme og så på tv og spiste samme mat som man gjør på en hvilken som helst onsdag.

I barndommen hadde de heller ikke så mye å rutte med. De var åtte personer som bodde i samme hus, mor, far, tre søsken, besteforeldre og en onkel. Sammen var de nødt til å dele på alt de hadde.

- Nå er du 30 år og har flyttet fra familien din. Hvilket forhold har du til jul i dag?

- For å si det mildt: Jeg elsker jul! Nå har jeg fått meg samboer som jeg lager egne tradisjoner med, selv om det bare er oss to. Lage pinnekjøtt hjemme. Love Actually. Disney. Det har gitt mersmak til å skape en jul for andre som ikke har det så greit i disse høytidene - og de er det mange av, også i Norge.

LES OGSÅ: Singel og ensom i jula? Her er ekspertenes råd!

Oppleve noe fint

Nathalie sikter til at hun har lyst til å bruke erfaringen og kontaktene hun har opparbeidet seg gjennom alle disse årene i restaurantbransjen på å lage et stort julearrangement som gjør at folk som ikke har noen å feire med, kan få oppleve noe fint knyttet til julen.

- Dette kjenner jeg at hjertet mitt har veldig lyst til å gjennomføre. Arrangementet er fortsatt under planlegging, men jeg ser for meg et julekoselig program som inneholder alt fra juleverksted, julemat, gløgg, saft og brus. Det jeg trenger er gode folk med meg - og det har jeg stor tro på at skal gå i boks. Hvem vet - kanskje er det oppe og står allerede julen 2020?

LES OGSÅ: Stian ofrer julefeiring med familien for å hjelpe andre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer