Symptomer På Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt: tung pust og vondt i kjeven kan være symptomer

Joggeglade Marit (66) trodde det «bare» var astma da pusten gikk tungt i oppoverbakker. Men hun viste seg å være hjertesyk.

HJERTEINFARKT OG HJERTESYKDOM: Marit Aalvik fikk tung pust da hun løp. Hun trodde først at det var relativt uskyldig, men så ble det oppdaget at blodårene inn til hjertet var tette. Det kunne gitt henne et hjerteinfarkt. Foto: Pål Bentdal
HJERTEINFARKT OG HJERTESYKDOM: Marit Aalvik fikk tung pust da hun løp. Hun trodde først at det var relativt uskyldig, men så ble det oppdaget at blodårene inn til hjertet var tette. Det kunne gitt henne et hjerteinfarkt. Foto: Pål Bentdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Marit Aalvik (66) er en sprek dame som jogger flere ganger i uken, gjerne tre-fire ganger. Da hun fikk pusteproblemer i oppoverbakker, trodde hun først det var ganske uskyldig.

- For to år siden merket jeg at pusten ble veldig tung, og jeg tenkte jeg var i dårlig form. I vinter ble pusten enda tyngre, og da trodde jeg at jeg hadde fått anstrengelsesastma, sier Marit, som bor i Bergen og jobber som sekretær ved Haukeland universitetssykehus.

PAR I HJERTER: Ektemannen Steve (59) var engstelig for helsen til Marit og fikk henne til lege. Foto: Pål Bentdal
PAR I HJERTER: Ektemannen Steve (59) var engstelig for helsen til Marit og fikk henne til lege. Foto: Pål Bentdal Vis mer

Smerter i hode og kjeve

Noen ganger kjente hun det sprengte i hodet også. Innimellom hadde hun smerter i kjeven, det føltes som en rotbetennelse.

- Jeg hadde litt høyt blodtrykk, men trodde ikke det var farlig, sier Marit.

Hun merket plagene bare når hun anstrengte seg, som å bære tungt og å trene.

Det var til slutt Marits mann som tok affære og bestilte en legetime på klinikken Volvat.

- Etter en stund ba legen meg slutte å sykle på ergometersykkelen – blodtrykket ble uansvarlig høyt!

Dermed ble hun henvist til hjerteavdelingen på Haukeland sykehus, hvor hun ble undersøkt med ultralyd, men hjertelyden hørtes helt bra ut. «Tette årer har du ikke», sa denne legen.

Men - det hadde hun:

- Tilfeldigvis var overlegen Eva Gerdts på jobb samme dagen. Hun forsker på kvinnehjerter og sendte meg til videre undersøkelser fordi kvinner kan ha andre symptomer på hjertesykdom enn menn.

LES OGSÅ: De første tegnene på hjerteinfarkt

Blokking var eneste utvei

CT-undersøkelse viste at årene inn til hjertet, kransarteriene, var tette. Blokking var eneste utvei. Operasjonen utføres ved at et stent føres inn i åren via armen, og holder åren åpen.

- Det var ikke vondt. Jeg fikk morfin under operasjonen og var til overvåkning til neste dag. Jeg var sykemeldt en uke og var helt fin med en gang.

To årer ble blokket, og en tredje må kanskje tas senere. Marit ble satt på blodfortynnende og kolesterolsenkende medisin. Sistnevnte har hun sluttet med, for bivirkninger som muskelsmerter og en følelse av at lungene stivner hører med.

– Jeg har byttet medisiner mange ganger, jeg håper det kommer en ny og bedre medisin mot kolesterolet.

Marit deltok på sykehusets Hjerteskole, hvor hjertepasienter kurses i kosthold og fysisk aktivitet. Kurset gikk over fem uker, tre dager i uken.

– Et bra kurs som også ga masse glede! sier Marit.

LES OGSÅ: Eli Rygg om hjerteinfarktet: Jeg har fått smake på døden

Har ikke lagt om livsstilen

Kostrådene gikk blant annet ut på å spise mindre fett.

– Jeg som alltid har spist sunt og trent kunne da ikke få hjerteproblemer, har jeg tenkt. Årsaken er nok genetisk. Jeg har ikke lagt om livsstilen, men fortsatt med mitt vanlige kosthold.

SKUMMELT: – Symptomene jeg hadde var begynnelsen til hjerteinfarkt. Ta en legesjekk i tide, sier Marit Aalvik som fikk blokket ut tette kransarterier. Foto: Pål Bentdal
SKUMMELT: – Symptomene jeg hadde var begynnelsen til hjerteinfarkt. Ta en legesjekk i tide, sier Marit Aalvik som fikk blokket ut tette kransarterier. Foto: Pål Bentdal Vis mer

Marit spiser gjerne knekkebrød eller havregryn til frokost, og rent kjøtt og fisk med grønnsaker til middag. Fett på kjøtt styrer hun unna, men bruker linfrø- og olivenolje i dressinger og steker maten i litt meierismør.

– Familien ble naturlig nok litt engstelige da jeg fikk konstatert tette årer, og flere av dem har tatt en grundig hjertesjekk, sier Marit.

Hun følges opp av fastlegen hver fjerde måned. Blodprøvene tar hun selv på sykehusjobben, og hun måler blodtrykket sitt hjemme.

- Jeg følger nøye med. Det er så rart at jeg ikke hadde noen symptomer i hjertet. Tenkt at jeg risikerte å få et hjerteinfarkt.

- Nå er jeg i bedre form enn jeg var for fem år siden, sier Marit.

LES OGSÅ: Pia skulle bare bade med mannen sin. Så skjedde det fatale...

- Et klassisk tilfelle

Ifølge Eva Gerdts, som også er professor i hjertesykdommer ved Universitetet i Bergen, er det ganske vanlig at kvinner har tung pust ved fysisk aktivitet som eneste symptom på hjertesykdom.

Eva Gerdts, professor i hjertesykdommer ved Universitetet i Bergen. Foto: Jørgen Barth
Eva Gerdts, professor i hjertesykdommer ved Universitetet i Bergen. Foto: Jørgen Barth Vis mer

- Mange kvinner med høyt blodtrykk utvikler fortykkelse av hjertet, og ved Hypertensjonspoliklinikken på Haukeland Universitetssykehus var dette det første som ble undersøkt. Marit Aalvik hadde ikke dette.

- Men høyt blodtrykk er også den vanligste årsak til at kvinner får åreforkalkningssykdom i hjertets kranspulsårer, med tette årer.

- Aalviks tilfelle er et eksempel på at tung pust hos kvinner med høyt blodtrykk må tas alvorlig, sier Gerdts.

LES OGSÅ: Derfor er røyking mer skadelig for kvinner

Ta signalene på alvor!

Maja-Lisa Løchen er professor ved UiT Norges arktiske universitet, og i høst lanerte hun fagboken «Kvinnehjerter» sammen med Eva Gerdts. Hun er også hjertespesialist og overlege på sykehuset. Løchen forsker på forekomst og risikofaktorer ved hjertesykdommer med fokus på kjønnsforskjeller

Hvilken ny forskning vil dere framheve?

– Blant annet at det ikke er så godt kjent at en del kvinner som har blodtrykksproblemer under svangerskap, har høyere risiko for senere utvikling av hjertesykdom. Det er spesielt viktig at disse kvinnene får målt blodtrykket sitt regelmessig, resten av livet.

LES OGSÅ: Slik bør du trene hvis du har høyt blodtrykk

- Høyt blodtrykk er en viktig risikofaktor for alle hjertesykdommene, men det er en tilstand som vanligvis ikke merkes.  Særlig i forbindelse med overgangsalderen og hormonforandringer kan blodtrykket forandre seg mye. Du må selv ta initiativ til jevnlig blodtrykksmåling hos fastlegen, sier Løchen.

Hva er forskjellene på hjertene hos kvinner og menn?

– Kvinner har mindre kropp og mindre hjerte og er derfor vanskeligere å undersøke og operere fordi blodårene og hjerteklaffene er små.

- Kvinner og menn har også forskjellig forekomst av de ulike hjertesykdommene, og symptomer og risikofaktorer er også annerledes. Mye av forskningen vår går ut på å kartlegge og forstå disse kjønnsforskjellene. Hjerteinfarkt er den viktigste dødsårsaken i Norge for både kvinner og menn, selv om tallet er på vei ned.

LES OGSÅ: Hjerteinfarkt rammer kvinner - også unge

Hva er utfordringene ved hjertesykdom hos kvinner?

– Symptomene er ofte diffuse. Flere av hjertesykdommene kan utvikle seg over tid og kan ligne på hverandre og andre sykdommer, sier Løchen.

- Sykdom kan være vanskelig å avdekke når den utvikler seg så langsomt og symptomene er så like, som å være trøtt og tungpustet. Mange kvinner vegrer seg for å gå til legen og tenker at symptomene er bagatellmessige.

Maja-Lisa Løchen, hjertespesialist og professor ved universitet i Tromsø. Foto: Hæge Håtveit
Maja-Lisa Løchen, hjertespesialist og professor ved universitet i Tromsø. Foto: Hæge Håtveit Vis mer

Hvordan kan vi forebygge hjertesykdommer?

– Det er likt for kvinner og menn, men kvinner tåler røyking mye dårligere enn menn. Diabetes 2 er også farligere for kvinner.

- Vektkontroll og regelmessig fysisk aktivitet er viktig forebygging. Vi anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, begrensende mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, mettet fett, salt og sukker – og mat laget fra bunnen av. Alle har et individuelt ansvar for sin egen helse.

Hjertesyk av kjærlighetssorg og angst

I boken «Kvinnehjerter», som de to professorene står bak, skrives det også om såkalt «knust hjerte».

Et hjerteinfarkt kan forårsakes av en akutt stressituasjon, som for eksempel kjærlighetssorg knyttet til et dødsfall eller annet tap av partner.

Også en betydelig reell angst for å miste en nær person i ulykke eller en akutt alvorlig sykdom, kan ha samme effekt. Tilstanden kalles altså «knust hjerte.»

LES OGSÅ: Kjærlighetssorg er verre for kvinner

De vanligste hjertesykdommene hos kvinner

 • Angina pectoris: Oppstår når hjertets kransårer, som forsyner hjertemuskelen med oksygenrikt blod, er trange. Det er ubehagelig, men ikke livstruende.
 • Hjertesvikt: Hjertet klarer ikke å pumpe så mye blod som kroppen trenger. Kan oppstå etter hjerteinfarkt og høyt blodtrykk og diabetes 2.
 • Hjerteinfarkt: Forårsaket av en plutselig blokkering med blodpropp i en kranspulsåre i hjertet. Hvis hjertemuskelen ikke får blod, og dermed mangler oksygen i noen minutter, begynner den å ta skade.
 • Atrieflimmer: Hjertets forkamre slår uregelmessig, det gir ujevn hjerterytme som kan oppleves plagsomt for mange. Hos enkelte kan det dannes blodpropp inne i hjertets forkamre som kan løsne og føres med blodet til hjernen og gi hjerneslag. Eldre og kvinner med tidligere hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk eller diabetes er spesielt utsatt.
 • Klaffefeil: Vanligst er trang hovedpulsåreklaff/aortaklaff, som er relativt vanlig ved høy alder.
 • Takybradysyndrom: En rytmeforstyrrelse med en blanding av atrieflimmer og for langsom hjertefrekvens som skyldes aldersforandringer i ledningssystemet. Behandling: Pacemaker.

LES OGSÅ: Spis deg til et sunt hjerte

OPPSØK LEGE: Hjerteinfarkt er den en av de hyppigste dødsårsakene i Norge. Foto: NTBScanpix
OPPSØK LEGE: Hjerteinfarkt er den en av de hyppigste dødsårsakene i Norge. Foto: NTBScanpix Vis mer

Symptomer på hjerteinfarkt hos kvinner

 • Følelse av å være sliten.
 • Rare fornemmelser i overkroppen.
 • Smerter i arm, skulder, nakke, hals og mellom skulderbladene.
 • Nummenhetsfølelse.
 • Influensasymptomer.
 • Tung pust.
 • Brystsmerter.
 • Hjertebank eller urolige hjerteslag.
 • Besvimelse eller oppleve at du holder på å besvime.
 • Kvalme.
 • Smerter i kjeven.
 • Problemer med å svelge.

- Det er typisk kvinner å tenke at symptomene de kjenner på, går over, understreker Løchen.  Men det er viktig å gå til legen når tilsynelatende uskyldige ting forandrer seg.

- Er det en akutt situasjon med brystsmerter og tung pust, ring 113 og hold deg i ro til hjelpen kommer. Ellers kontakter du fastlegen og ber om at du undersøkes videre.

Visste du at ...

... kvinner lever tre-fire år lengre enn menn og får hjerteinfarkt i gjennomsnitt ti år senere enn dem? Men hvis du røyker og har diabetes 2, får du samme risiko for hjerteinfarkt som en mann.

Kilde: LHL.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer