Alopecia:

- Hodet mitt er et levende skattekart

Siden tenårene har håret hennes falt av i flekker. Først da Andrea barberte hodet, følte hun seg fri.

ALOPECIA: Store tatoveringer – og et enda større smil. Andrea Richardsen (25) har sin helt egen stil, der de hårløse flekkene som kommer og går på hodet hennes, også får lov til å spille en rolle. FOTO: Astrid Waller
ALOPECIA: Store tatoveringer – og et enda større smil. Andrea Richardsen (25) har sin helt egen stil, der de hårløse flekkene som kommer og går på hodet hennes, også får lov til å spille en rolle. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Dette er en historie om hudsykdommen alopecia. Men først og fremst er det en historie om å finne seg selv, og å våge å vise hvem man er. Sånt kommer nemlig sjelden gratis, selv ikke for glattbarberte, heltatoverte tøffinger.

Det er to kommentarer som dukker opp når Andrea Richardsen (25) tenker tilbake på ungdomstiden sin: «Ey, du har en stor, skalla flekk i hodet!» Og: «Du, det der var skikkelig kult! Den hatten kledde du.»

Den siste ble definerende for hvordan hun så seg selv. For den hatten var mer enn bare en hatt: Den var kamuflasje. Etter år med løshår, pålimt parykkhår og tuperte håroppsatser som skulle skjule de bare flekkene i hodebunnen som kom og gikk fra hun var 12–13 år, innså hun dette: Jeg trenger ikke å prøve å passe inn, jeg kan faktisk velge min egen stil. Jeg MÅ ikke ha langt, tjukt, lyst hår, jeg trenger ikke å ha hår i det hele tatt!

Med den erkjennelsen kom en ro hun aldri hadde kjent før. Borte var sinnet over hudsykdommen alopecia, som var årsaken til at håret falt av. Borte var frustrasjonen over flytting til ny by og voksne som ikke forsto.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer