Oscar

Høstens beste filmer

Denne uken starter Hollywood høstsesongens filmslipp, og det er preget av atskillig mer seriøse filmer enn sommerens lettvintheter og popcornunderholdning.

Høstens beste filmer
Publisert
Sist oppdatert
– Jeg tror folk ønsker å bli underholdt, og ønsker å la seg bevege. Jeg tror de ønsker å bli tatt med på en reise. Men det siste de ønsker er likevel å få en moralpreken, uttaler Charlize Theron, som spiller i en av de mer seriøse, Irak-dramaet «In The Valley Of Elah».

Først ut på hjemmebane i USA i september er to filmer som alle regnes som sterke kandidater til Oscar-prisutdelingen i februar 2008: «3:10 to Yuma» er en western med Christian Bale og Russell Crowe i hovedrollene som rancheieren som har en fredløs bandeleder i sin forvaring – og bare venter på toget som skal frakte ham til retten i Yuma, og galgen som venter ham der. Det er en nyinnspilling av 1957-klassikeren med Glenn Ford. Norsk premiere er 12. oktober.

«Elizabeth: The Golden Age» er et historisk drama om forholdet mellom dronning Elizabeth I og eventyreren Sir Walter Raleigh, spilt av Clive Owen. Igjen er det Cate Blanchett som gjør dronningrollen, slik hun også gjorde i 1998-filmen «Elizabeth I», som hun ble Oscar-nominert for. Norsk premiere er 2. november.


På høstlisten står også Brad Pitts nye film «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford», også den med westerntema, som handler om de siste paranoide leveårene til USAs mest berømte lovløse. Norsk premiere er 9. november.

«King of California» er i nåtiden, men filmens sinnsforvirrede hovedperson, spilt av Michael Douglas, leter etter de spanske 1600-tallsutforskernes gull – under det lokale supermarkedet, og får hjelp av sin fremmedgjorte datter, Evan Rachel Wood. Norsk premiere i løpet av høsten.

«No Country for Old Men» er Cohen-brødrene Ethan og Joels nyeste film om en mann som finner en koffert med narkopenger og flykter med både sheriffen og skurken etter seg. Med Tommy Lee Jones og Woody Harrelson. Norsk premiere er 8. februar.

«Into The Wild» er et Sean Penn-regissert drama med blant andre Vince Vaughn på rollelisten, i en film om en toppelev som gir bort alt og reiser til Alaska og slår seg til i villmarken. Norsk premiere 9. november.

«Lust, Caution» er regissør Ang Lees nye storfilm, som er en thriller om forførelse og forræderi, med handlingen lagt til 1940-tallets Kina. Norsk premiere er 29. februar 2008.

Men litt moro blir det også. Brødrene Peter og Bobby Farrelly kommer med komedien «The Heartbreak Kid» med Ben Stiller i hovedrollen som den nygifte mannen som på bryllupsreisen treffer drømmekvinnen. Norsk premiere er 19. oktober.

«The Darjeeling Limited», med Owen Wilson som en av de tre brødrene som legger ut på togreise gjennom India for å finne hverandre og seg selv, er nok en skakk komedie som det snakkes mye om i Hollywood. Regissør er Wes Anderson, og filmen har norsk premiere 8. februar 2008.

Mer alvor blir det i George Clooneys nye film «Michael Clayton», der han spiller problemløseren som skal redde en advokat ut fra en sammensvergelse. Norsk premiere 26. oktober.

«American Gangster» er Ridley Scotts nyeste, om en narkokonge som smugler dop inn i USA i kistene til Vietnam-drepte soldater. Stjernelaget her er Denzel Washington og Russell Crowe, og norsk premiere er 18. januar 2008.

«Beowulf» går enda lenger tilbake i tid, til det angelsaksiske heltekvadet fra 700-tallet. Der brukes såkalt motion-capture for å vise heltens bravader mot monsteret og monsterets forførende onde mor – spilt av Angelina Jolie! Norsk premiere er 23. november.

Nok et eventyr, dog litt mindre skummelt, fortelles i «The Golden Compass», første film ut i en kommende serie basert på Philip Pullmans bøker om «His Dark Material». På rollelisten i fantasyfilmen står Nicole Kidman og Daniel Craig. Norsk premiere er 7. desember.

Komedie for de minste blir det når Jerry Seinfeld og Renée Zellweger gir stemme til bier i animasjonsfilmen «Bee Movie», som har norsk premiere 2. juledag.

Samme dag har «Enchanted» norsk premiere som «Eventyr i New York», om en eventyrprinsesse som havner i den virkelige verden.

Nok en julefilm er «Fred Claus», som handler om Julenissens bitre storebror Fred Claus – spilt av Vince Vaughn – som tvinges til å flytte til Nordpolen og hjelpe til med familiebedriften. Norsk premiere i desember.

USAs krigføring ute er en gjenganger i flere Hollywood-filmer, som forventet. Det tar omtrent tre år å få en film på beina, og siden Irak-krigen startet i 2003, er vi der nå.
En av de store er «In The Valley of Elah». Den handler om en yrkesoffiser, spilt av Tommy Lee Jones, som sammen med kona Susan Sarandon og en politietterforsker, spilt av Charlize Theron, prøver å finne ut hvorfor sønnen forsvant etter sin Irak-tjeneste. Norsk premiere er 11. januar 2008.

«Rendition» tar for seg amerikanernes behandling av mistenkte terrorister. Reese Witherspoon spiller kona til en egyptiskfødt terrormistenkt som forsvinner, mens Jake Gyllenhaal spiller en CIA-analytiker som begynner å tvile når han blir vitne til forhørene av mannen hennes. Sammen prøver de å få ham ut fra det hemmelige fengselet. Norsk premieredato ikke satt, antakelig tidlig 2008.

Samme tema har «The Kingdom», der Jamie Foxx spiller FBI-agent som må etterforske bombingen av et vestlig boligområde i Saudi-Arabia. Norsk premiere er 12. oktober.

– Jeg ønsket å lage en film som tok opp Midtøsten og religiøs ekstremisme, men først og fremst ville jeg lage en film som folk vil finne spennende, sier «The Kingdom»-regissør Peter Berg til nyhetsbyrået Reuters.

Krig er også temaet som «Lions for Lambs», med stjernelaget Robert Redford, Tom Cruise og Meryl Streep, bygger på. Norsk premiere er 9. november. I denne og i «Charlie Wilson’s War» (norsk premiere 1. februar 2008) er det imidlertid Afghanistan som er bakteppe. På rollelisten Tom Hanks og Julia Roberts.

I «Grace is Gone», en liten indiefilm regissert av John Cusack, legger ektemannen ut på en reise sammen med de to døtrene etter at kona Grace blir drept i tjeneste i Irak. Norsk premiere er uviss.
– Jeg ønsket å vise hva som skjer når kistene kommer hjem, sier Cusack. (©NTB)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer