Pigmentflekker

Huden min gløder igjen

Huden min gløder igjen
Publisert
Sist oppdatert

Taj-Rosita (37) elsker å være ute. Men med nesa til værs uten solfaktor ble det søte fregnedrysset etter hvert til skjemmende, brune flekker.

– Jeg er mye ute i vær og vind, både i jobben som miljøterapeut og med hestene mine. På 1990-tallet tok jeg mye solarium og solte meg veldig mye ute – uten beskyttelse. Jeg syntes jeg så friskere ut med brunfarge og litt fregner. Nå angrer jeg veldig på det, forteller Taj-Rosita ­Tørnquist fra Trondheim.

Hun nærmet seg 30 år da hun la merke til litt større, brune flekker i pannen, på nesen og i kinnene. Etter hvert syntes hun hudfargen var så ujevn at hun dekket flekkene med concealer og foundation hver dag.

– Jeg følte meg så gusten i huden og ble nesten desperat. Jeg var ­villig til å sprøyte inn hva som helst for å bli fin igjen.

En venninne tipset henne om en hudlegeklinikk i Oslo som har spesialisert seg på behandling av hudskader. Hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo hudlegesenter frarådet henne å sprøyte inn kjemikalier for å bedre huden, for hudstrukturen var fin.

Han anbefalte heller å behandle pigmentflekkene med BBL-laser. Dybdebilder av huden til Taj-Rosita viste store pigmentforandringer.

LES OGSÅ: Klem deg lykkelig!

Slik så hun ut i starten av behandlingen.
Slik så hun ut i starten av behandlingen. Vis mer

Behandlingen tok rundt en time. Taj-Rosita syntes behandlingen var ganske intens, særlig på kjevebeinet.

– Det var ikke vondt, men mer irriterende og stikkende. Huden var veldig varm i et par timer etterpå. De behandlede områdene ble svarte, det så ut som om noen hadde kastet møkk i ansiktet mitt.

Etter fem dager begynte den gamle huden å «rulle» av, og etter sju dager var huden helt flekkfri igjen. Jeg hadde ikke trodd at huden skulle bli så fin igjen. Den glødet, det var fantastisk, sier Taj-Rosita.

LES OGSÅ: Endelig snorkefri!

Her er hun ferdig med behandlingen – og i ferd med å bli flekkfri.
Her er hun ferdig med behandlingen – og i ferd med å bli flekkfri. Vis mer

Behandlingen av hele ansiktet kostet 4800 kroner, noe hun synes var vel verdt. Den gode, men dyre dekkremen hun brukte for å skjule pigmentflekkene, trenger hun ikke lenger.

Fire måneder etter laserbehandlingen fryder hun seg over den jevne hudfargen og at huden ser yngre ut. Nå bruker Taj-Rosita solfaktor 30 hver dag, og i påsken kjørte hun på med solfaktor 50 og kaps.

– Jeg har aldri vært så blek, men jeg vil heller ha en sunn hud og bruke litt solpudder enn å være brun og etter hvert se ut som et skrukketroll. Når jeg reiser til Thailand i sommer, blir det høy solfaktor, hatt og parasoll, sier hun.

LES OGSÅ: – Jeg måtte gi slipp på kontrollbehovet mitt

Flekkfri: Huden er blitt så fin at jeg må se meg i hvert speil som dukker opp, sier Taj-Rosita Tørnquist.
Flekkfri: Huden er blitt så fin at jeg må se meg i hvert speil som dukker opp, sier Taj-Rosita Tørnquist. Vis mer

Hudlege Kjetil Guldbakke, som behandlet Taj-Rosita for hennes pigmentflekker, sier slike forandringer er ganske vanlig for lys nordisk hud.

– Taj-Rosita hadde moderat mengde leverflekker i ansiktet og enkelte sprengte blodkar i ­kinnene. Jeg benyttet en BBL-laser ved hjelp av to forskjellige filtre. Denne typen laser egner seg best for behandling av større områder og kan brukes på hele kroppen.

På denne pasienten holdt det med en behandling. De fleste trenger to til tre behandlinger for å få et godt resultat, noen må ha opptil fire, sier Guldbakke.

Leverflekker som fjernes med laser, er fjernet permanent. Du kan få nye pigmentflekker med alderen, spesielt hvis du ikke bruker solkrem.

LES OGSÅ: Få ny giv med B12!

Beskytt deg! Bruk av solkrem, helst fra ung alder, er viktig for å forebygge pigmentflekker.
Beskytt deg! Bruk av solkrem, helst fra ung alder, er viktig for å forebygge pigmentflekker. Vis mer

Flekker til besvær
Pigmentflekker eller lever­flekker (hyperpigmentering og hypermelanose) er ikke en diagnose, men én eller flere mørke flekker i huden. De kan variere i størrelse og farge, fra lys brun til mørkebrune flekker. Leverflekker er svært vanlig. Kliniske 
studier har estimert at rundt 90 prosent av amerikanere over 60 år og 20 prosent 
under 35 år har én eller flere leverflekker.

Vanlige pigment­flekker
● Leverflekker/alders­flekker (lentigo) skyldes vanligvis soleksponering. En leverflekk er ufarlig, men kan være vanskelig å skille fra ondartede forandringer.

● Melasma skyldes økt mengde pigment (melanin) i huden. Risikofaktorer er arv, soling, bruk av p-piller og mørk hudtype. Melasma er vanlig under svangerskap, og kalles kloasma.

● Talgvorter/gammelmannsvorter (seboreiske keratoser) er brune utvekster, flate til opphøyde, ru flekker i huden.

● Postinflammatorisk hyper­pigmentering: 
Pigmentforandring etter betennelse i huden.

Huden min gløder igjen

Ulike lasermetoder
Før metode bestemmes, må du undersøkes av en lege. Spesielt leverflekker egner seg godt for laserterapi. De mest brukte laserbehandlingene er:

BBL-laser: Ved bruk av ulike filtre kan man fjerne lever­flekker, synlige blodkar 
og rosacea. Et sterkt lys av en bestemt bølgelengde sendes ned i huden. Lyset kan selektivt fjerne bestemte hudforandringer uten å skade omliggende hud. Behandler man pigmentflekker når huden er brun, kan den få en noe ujevn farge. Det beste er å laserbehandle høst, vinter og vår.

Q-switchet laser Nd: YAG: Behandlingen egner seg for de med enkeltstående leverflekker og visse typer fødselsmerker. Kan også brukes for å fjerne mørke tatoveringer.

Fraksjonert laser: Er utviklet for å behandle arr og rynker, men reduserer også leverflekker og uønsket pigmentering. Kan kombineres med andre behandlinger, 
spesielt for en yngre hud­tekstur. Dette er en smertefull behandling, der man får bedøvelses­krem først.

Dette koster BBL-laser:
Hele ansiktet: 4800 kroner per behandling.
Enkelte flekker: fra 1200 kroner.
Hender: 2500 kroner.

Priseksempler fra Oslo hudlegesenter.

 

Andre behandlinger
Alternative behandlingsmetoder for fjerning av leverflekker og talgvorter er:

● Frysebehandling: En enkel, rask og billig behandling hvis du har en velavgrenset flekk i huden. Risikoen for å etterlate ett permanent hvitt merke i huden er større. Huden trenger også noe lengre tid for å heles.

● Kjemisk peeling: Peeling av huden med trikloreddiksyre eller glykolsyre kan bleke leverflekker og hyperpigmentering.

● Kurettage og elektrokauter: Talgvorter kan fjernes ved forsiktig skraping (kurettage) eller å brenne dem bort (elektrokauter).

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer