Huggormbitt;

- Hun begynte å skjelve og vi fikk ikke kontakt med henne

Mayli lekte utenfor hytta, da eieren plutselig hørte en ekkel hveselyd i buskene.

HEVELSE: Mayli fikk et lite hyggelig møte med en huggorm sommeren 2020. Hodet hovnet opp og ble nesten dobbelt så stort, og hun ble hastet av gårde til dyrlegen. Foto: Privat
HEVELSE: Mayli fikk et lite hyggelig møte med en huggorm sommeren 2020. Hodet hovnet opp og ble nesten dobbelt så stort, og hun ble hastet av gårde til dyrlegen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I fjor fikk Giftinformasjonen rekordmange henvendelser om huggormbitt. Allerede i mai hadde de fått 67 henvendelser – en økning på 31 prosent fra samme måned i 2020, skriver VG.

Dødsfall hos mennesker grunnet huggormbitt er svært sjelden, men blant annet hunder er mer utsatt.

- Det hender dessverre at hunder dør av huggormbitt, eller får alvorlige skader på indre organer. Dersom hunden din blir bitt av huggorm skal du dra til dyrlegen med én gang – uansett. Også dersom du er i tvil om det er et huggormbitt, forteller Torill Moseng, president i Veterinærforeningen.

Moseng har mye erfaring med huggormbitt, hun har selv blitt bitt to ganger, og hun har hatt hunder som har blitt bitt. Den ene hunden ble bitt av huggorm tre ganger.

PRESIDENT I VETERINÆRFORENINGEN: Torill Moseng. Foto: CF-Wesenberg /kolonihaven.no
PRESIDENT I VETERINÆRFORENINGEN: Torill Moseng. Foto: CF-Wesenberg /kolonihaven.no Vis mer

Dette gjør du om hunden blir bitt

I de nordligste delene av landet kan hunder ferdes trygt – huggormen trives best i varmere strøk. Spesielt når det er bart og solen skinner. Huggormen kommer frem tidlig om våren, og blir frem til høsten, avhengig av hvor i landet man befinner seg.

- Om man for eksempel bor i Oslo, er det mye huggorm rundt omkring i Oslomarka. De trives godt i skogen, men kan også dukke opp i hagen eller på hytta. Huggormen ønsker ikke å være i nærheten av mennesker, og den forsvinner gjerne fort om man lar den få tid til det, forklarer Moseng.

- Hva skal man gjøre om hunden blir bitt av huggorm?

- Ta med deg hunden til dyrlegen så fort du klarer, uten å stresse hunden. Små hunder kan du bære, men større hunder eller hunder som ikke er vant til å bæres, må leies i bånd. Samtidig bør du ringe til dyrlegen du skal til. Du bør på forhånd alltid vite hvilken dyrlege som er nærmest, og ha telefonnummeret klart. Huggormen tar ikke hensyn til om det er søndag eller ikke, så du bør være forberedt på at slike uhell kan skje, sier Moseng.

Det er ikke alltid så lett å se om hunden har fått et huggormbitt, derfor velger enkelte å vente og se. Det frarådes på det sterkeste.

- At hunden får behandling raskt, kan være helt avgjørende. Prognosen blir dårligere desto lenger tid det tar, forklarer Moseng.

Lang reisevei til dyrlegen

I juli 2020 var Siren Bjørkhaug Tysse på hyttetur med familien. Hytta ligger på en øy, og derfor fikk staffordshire bull terrieren Mayli gå løs. Den nysgjerrige hunden på ett år løp rundt og koste seg, men plutselig skvatt hun til. Datteren til Siren hørte en hveselyd rett før Mayli hoppet vekk fra busken hun hadde romstert i.

Det viste seg at Mayli hadde blitt bitt av en huggorm på siden av snuten.

- Hun begynte å skjelve og la seg i sengen sin. Vi fikk ikke kontakt med henne, jeg tror hun fikk sjokk, forklarer Siren.

SIREN OG MAYLI: Det gikk heldigvis bra med Mayli. Foto: Privat
SIREN OG MAYLI: Det gikk heldigvis bra med Mayli. Foto: Privat Vis mer

Ettersom dette skjedde på ettermiddagen, måtte Siren ringe til dyrlegevakten. Det viste seg at det tok fire timer å komme seg til nærmeste dyrlege.

- Vi kastet oss i bilen og tok fergen. Da vi kom frem til dyrlegen fikk Mayli motgift, og ble hos dyrlegen over natten, slik at de kunne observere henne. Hodet hennes hadde hovnet opp til nesten dobbel størrelse – det er helt utrolig at det går an!

- Det var ille

Mayli kom seg etter behandlingen, men hodet var hovent i flere dager etterpå. Hun hadde dårlig appetitt, og turene var korte de første dagene.

- Det tok noen dager før hun ble normal igjen. I den grad hun er normal, sier Siren med en latter, og legger til:

- Det var ille da det sto på. Det ble en veldig lang kjøretur til dyrlegen, med mange bekymringer. Heldigvis gikk det bra.

Dyrlegeregningen endte opp på nesten 30.000 kroner. Siren er veldig glad hun hadde forsikret Mayli.

KOSTBART: Veterinærutgiftene kom på nesten 30.000 kroner. Foto: Privat
KOSTBART: Veterinærutgiftene kom på nesten 30.000 kroner. Foto: Privat Vis mer

Etter den skremmende opplevelsen i fjor, prøver Siren å passe litt ekstra på. Mayli får ikke ferdes rundt så fritt som hun pleide.

- Vi holder henne mer under oppsyn nå. Jeg håper at hun har lært at huggorm er farlig, og at hun holder seg unna, men man vet aldri. Hun har ganske uflaks, og har blant annet brekt et bein og knekt noen tenner. Svigermor har hatt hunder på den øya i 20 år, og det har aldri skjedd før, frem til Mayli kom. Jeg håper det ikke skjer igjen, for det var ille.

Prognose

Prognosen avhenger av hundens alder og helsetilstand, i tillegg til bittsted, opplyser Moseng.

Ofte er reaksjonen kraftigere og mer alvorlig dersom hunden blir bitt i beinet, sammenlignet med snutepartiet, ifølge Anicura.

- Noen bitt er ikke like alvorlige, det kommer an på hvor dypt det er, og hvor mye gift som overføres i bittet. Noen hunder får sjokk, og andre får store hevelser. Slike hevelser kan være mer alvorlig for hunder som har dårlige luftveier, som for eksempel bulldog og mops, sier Moseng.

- Har størrelsen på hunden betydning for alvorlighetsgraden?

- Generelt er det slik at små dyr har høyere puls, og blodsirkulasjonen går raskere. Derfor vil giften transporteres raskere rundt i kroppen, noe som kan være uheldig. Men store hunder kan få like alvorlige symptomer som små hunder.

Behandling ved huggormbitt

Behandling avhenger av tilstanden hunden er i når den kommer til dyrlegen. Hunden får som regel behandling med væske, smertestillende og en del andre forebyggende tiltak, slik at kroppen ikke skal gå i sjokk.

- Nå har vi også motgift, noe vi ikke hadde tidligere. Denne fungerer godt, og gis rutinemessig til hundene som har alvorlige symptomer. Noen av hundene blir innlagt og har behov for overvåkning, mens andre kommer seg raskt, sier Moseng.

Hvor alvorlige symptomene er, vil være avgjørende for hvor raskt hunden blir frisk.

- Om hunden får en skikkelig reaksjon, og giften går i indre organer, kan det ta lang tid før den kommer seg igjen. Noen må følges opp hos dyrlegen i lengre tid, sier Moseng.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer