Amanda Knox:

Hun ble kalt satanistisk, demonisk og sex-gal: - Jeg var i fengsel i fire år uten at jeg hadde gjort noe galt

Hun ble dømt og frikjent to ganger for mordet på venninnen Meredith. Dette er historien om Amanda Knox.

DØMT OG FRIKJENT: Amerikanske Amanda Knox ble i 2007 mistenkt for å ha drept romvenninnen i Italia. Siden 2007 har saken vært oppe i retten flere ganger. I september åpnet hun opp hos Fredrik Skavlan. FOTO: NTB Scanpix
DØMT OG FRIKJENT: Amerikanske Amanda Knox ble i 2007 mistenkt for å ha drept romvenninnen i Italia. Siden 2007 har saken vært oppe i retten flere ganger. I september åpnet hun opp hos Fredrik Skavlan. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg var i fengsel i fire år uten at jeg hadde gjort noe galt. Til tross for at jeg ropte ut om min uskyld, var det ingen som trodde på meg.

I 2016 kom strømmetjenesten Netflix med true crime-dokumentaren om «den beryktede» Amanda Knox, også kjent som «Foxy Knoxy». Historien om den vakre, unge amerikanske jenta Amanda skapte i 2007 overskrifter over hele verden.

Det som skulle være Knox' friår - et år hun skulle finne seg selv - ble raskt snudd på hodet. Den daværende 19-åringen ble nemlig hovedmistenkt i et såkalt sexdrap i Italia som rystet en hel verden.

LES OGSÅ: Storesøsteren fra helvete? Karla voldtok og drepte tre tenåringsjenter sammen med ektemannen - blant dem, sin egen lillesøster

Ble funnet halvnaken med strupen skåret over

Amanda Marie Knox ble født 9. juli 1987 i Seattle, og vokste opp med tre yngre søsken. Da hun bare var et par år gammel skilte moren og faren skilte seg.

I dokumentaren forklarer hun selv at hun var en snodig og rar tenåring som ikke var helt som alle andre. Hun var annerledes, men bestemt på å finne sin plass. Det var derfor ville hun ta seg et friår for å finne seg selv. I 2007 pakket hun tingene sine og dro til Perugia i Italia som utvekslingsstudent for å lære mer om språket og kulturen. Hun flyttet sammen med to italienske jenter og den engelske 21-åringen Meredith Kercher, som også var en utvekslingselev.

I Seattle var jeg søt. I Italia var jeg den vakre, blonde amerikanske jenta. - Amanda Knox

Etter noe uker i den italienske byen møtte Knox den lokale gutten Raffaele Sollecito på en klassisk konsert. De to fant tonen umiddelbart. Hun forteller i dokumentaren at han aldri hadde vært forelsket før hun møtte Sollecito. De tilbrakte all sin tid sammen.

En uke etter de møttes, 1. november 2007 ble romvenninnen til Knox, Meredith Kercher funnet halvnaken med strupen skåret over i leiligheten hun delte med Knox og de andre i Perugia. Rettsmedisinere fant 47 knivstikk på kroppen hennes, og aktoratet mente først at hun var utsatt for et satanisk ritual.

FUNNET DREPT: Britiske Meredith Kercher ble funnet drept i leiligheten sin i Perugia, Italia i 2007. Amanda Knox og Raffaele Sollecito ble kjapt mistenkt for drapet. I 2009 ble begge dømt.  Foto: Epa
FUNNET DREPT: Britiske Meredith Kercher ble funnet drept i leiligheten sin i Perugia, Italia i 2007. Amanda Knox og Raffaele Sollecito ble kjapt mistenkt for drapet. I 2009 ble begge dømt. Foto: Epa Vis mer

Natt til 1. november 2007 forklarer Knox at hun hadde sovet over hos Sollecito, før hun dro hjem for å dusje den morgenen. Det første hun la merke til var at ytterdøra til leiligheten var åpen. Hun gikk likevel inn, pusset tennene og tok en dusj. På badet hun la merke til noen bloddråper, både i vasken og på badematta, men hun tenkte ikke så mye over det. Det var først da hun så avføringen i doskålen hun fikk frysninger. Hun dro derfor opp til Raffaeles leilighet igjen, snakket med ham før de to sammen dro ned til leiligheten igjen.

Døra inn til Kerchers soverom var låst og da de ikke fikk åpnet den ringte de til politiet.

LES OGSÅ: - Ingen vet hvem Nicole Simpson egentlig var

«Hva mer vil du ha i en historie?»

Det som tilsynelatende var en sak om et innbrudd ble raskt til en mordsak, og politiet trodde ikke på Knoxs forklaring om at hun hadde vært hos kjæresten. Etter en stund ble hun arrestert sammen med sin daværende italienske kjæreste Raffaele Sollecito, samt en mann ved navn Rudy Guede. Politiet mener de tre var sammen om mishandlingen og drapet på Kercher.

Det tok ikke lang tid før pressen var til stede og overskriftene begynte å forme seg. Den pikante historien om en vakker amerikansk student som truer sin britiske romkamerat til å delta i sadistisk gruppesex, før offeret blir brutalt myrdet, ble spredt over avisforsidene.

En av dem som dekket saken grundig var den britiske journalisten Nick Pisa, som vi også får se i Netflix-dokumentaren. Pisa, som på den tiden jobbet for Daily Mail, var blant journalistene som slo opp bevis og ubekreftede påstander som ble lekket til mediene. I dokumentaren sier han, mens han drar på smilebåndet og ler:

«Et mord vekker alltid folks interesse. Litt intriger, litt mystikk og spørsmålet om hvem som gjorde det. I tillegg var det denne vakre pittoreske bakketoppen midt i Italia. Det var et spesielt grusomt drap. Halsen kuttet, halvnaken jente og blod overalt. Hva mer vil man ha i en historie? Alt du mangler er kanskje kongefamilien eller paven».

I ettertid av dokumentarens premiere har Pisa fått nye pepper i sosiale medier. Kanskje ikke så rart da han tidligere sammenlignet å få den eksklusive forsiden om Kercher obduksjonsrapport med å «ha sex». Selv om han også innrømmet at påstandene som dukket opp var «vanvittig og helt funnet opp», nekter han å ta ansvar på overskriftene han skapte.

«Folk sier at det ble en medierettssak, men det kjøper jeg ikke». - Nick Pisa

Bildene og overskriftene av Amanda Knox gikk verden rundt sammen med en lang rekke sarkastiske kallenavn av typen «isprinsessen», «morderen med babyansiktet» og «Foxy Knoxy».

FÅR PEPPER PÅ SOSIALE MEDIER: Journalist Nick Pisa var en av dem som dekte mordet i Italia tilbake i 2007. Etter dokumentaren om Amanda Knox hadde premiere på Netflix har folk tatt til ordet på sosiale medier.  Foto: Skjermdump: Netflix
FÅR PEPPER PÅ SOSIALE MEDIER: Journalist Nick Pisa var en av dem som dekte mordet i Italia tilbake i 2007. Etter dokumentaren om Amanda Knox hadde premiere på Netflix har folk tatt til ordet på sosiale medier. Foto: Skjermdump: Netflix Vis mer

- Lei meg og skremt

Senere samme år i 2007 ble Knox siktet for drapet på sin britiske venninne. Hun og Sollecito ble i 2009 dømt for drapet, og tilbrakte fire år i fengsel. I 2011 anket Knox og hun ble frikjent og reiste rett hjem til Seattle. Hun har siden nektet å dra tilbake til Italia.

Så kom året 2014. Amanda og hennes italienske eks-kjæreste Raffaele Sollecito ble funnet skyldig i drapet på Kercher, igjen. Årsaken var at italiensk Høyesterett året før besluttet at saken skulle føres på nytt. Knox ble dømt til 28 år fengsel, mens Sollecito ble dømt til 25 års fengsel, men begge anket.

- Jeg er lei meg og skremt av denne urettferdige dommen. Etter at jeg ble funnet uskyldig, hadde jeg forventet bedre fra det italienske rettssystemet, fortalte Knox til ABC News.

Knox og Sollecito ble altså funnet skyldige for drapet i to rettsinstanser, henholdsvis i 2009 og 2014, men i mars 2015 ble dommene mot begge opphevet av italiensk høyesterett. Avgjørelsen er endelig. Ifølge begrunnelsen, som var på hele 52 sider, ble italiensk politi og påtalemyndigheten refset for flere grove feil i forbindelse med drapsetterforskningen.

«Sjokkerende svakheter» og «åpenbare feil», omtalte italiensk høyesterett politiets etterforskning av Amanda Knox, som har blitt dømt og frifunnet to ganger i en av århundrets mest omtalte drapssaker.

Rudy Guede, som også ble dømt i saken tilbake i 2006, sitter fremdeles i fengsel. Han soner sin fengselsdom på 16 år.

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Åpner opp hos Fredrik Skavlan

I dag har Amanda fullført utdanningen hun i 2007 startet på. Hun har jobbet som skribent for lokalaviser og jobber nå aktivt som talsmann for andre som er urettmessig dømt. Hun jobber med flere saker knyttet til «Innocence Project». Ifølge flere medier skal hun ha funnet kjærligheten på nytt med Christopher Robinson.

I september 2018 besøkte hun talkshowverten Fredrik Skavlan i forbindelse med programmet «Skavlan» på TV 2. Der beskrev hun hvordan hun opplevde den fatale novemberdagen i 2007.

- Jeg tenkte ikke det verst tenkelige. Jeg hadde aldri opplevd noe fælt i livet mitt før, så tanken på at en venn var drept, var helt utenkelig for meg, sier hun i programmet.

På spørsmål fra Skavlan om hun har prøvd å ta kontakt med drapsofferets familie svarer hun at det har vært problematisk for henne å nå ut til dem.

- Jeg vil ikke bare ringe og si: «Hei, Amanda Knox her! Er dere klare til å prate med meg?». Det beste er nok å vente til jeg får et slags tegn om at det er greit. For jeg vet hvordan det er å være traumatisert av denne hendelsen, og jeg vil ikke utsette dem for det.

Amanda Knox kommer til Oslo 22. oktober for å holde foredraget «Truth Matters» på Folketeateret.

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

Her kan du se traileren til Amanda Knox-dokumentaren:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer