Tiger King

«Hun foret mannen sin til tigrene»

Beskyldningene står i kø i serien alle snakker om.

STERKE BESKYLDNINGER : Joe Exotic kommer med sterke beskyldninger mot Carole Baskin i Netflixserien «Tiger King». FOTO: Netflix
STERKE BESKYLDNINGER : Joe Exotic kommer med sterke beskyldninger mot Carole Baskin i Netflixserien «Tiger King». FOTO: Netflix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Netflix-serien «Tiger King» går som en farsott over skjermene i disse dager, og den mildt sagt oppsiktsvekkende dokumentarserien skildrer en grim virkelighet: den enorme skaren av big cats som blir holdt i fangenskap i private dyreparker og i bakhager i USA.

Vi snakker om tigre, løver, geparder, pantre og andre utrydningstruede dyr. Grunnet en liberal lovgivning i enkelte stater, og et svart marked for handel med eksotiske dyr, lever kanskje så mange som 10 000 tigre i fangenskap i USA i dag.

I naturen er det angivelig bare fire tusen igjen.

Dyreskjebner

Men det er ikke nødvendigvis dyrenes uverdige skjebner som blir hovedtema i «Tiger King», selv om det kanskje var intensjonen.

I «Tiger King» er det menneskene som tar over scenen. Vi møter en outrert gjeng som lever på livets skyggesider, med sex, drugs, mord-beskyldninger og tilløp til galskap rundt hvert et hjørne. Undertittelen «Mayhem, murder and madness» skraper bare i fernissen av alt det som venter rundt neste sving.

Lokal TV-stjerne

SPOILER ALERT. Joe Exotic, aka Joe Maldonado-Passage, er selve «Tiger King». Han driver «The Greater Wynnewood Exotic Animal Park» i Oklahoma, der han har gjort seg selv til en slags hovedperson og stjerne.

Med egne countrylåter og eget TV-show på web-TV, driver han den eksotiske besøksparken. Her tilbyr han publikum kosing og bildetakning med tigerunger, og driver med utbredt avl av stripete små tigre.

Joe Exotic har hentesveis bakfra og en brokete fortid. Han lever med sine to (!) ektemenn, og har gjort det til sin livsoppgave å knekke sin nemesis Carole Baskin.

EKSOTISK PAR: Joe Exotic sammen med en av de over hundre store kattedyrene i parken hans i Oklahoma. FOTO: Netflix
EKSOTISK PAR: Joe Exotic sammen med en av de over hundre store kattedyrene i parken hans i Oklahoma. FOTO: Netflix Vis mer

Vil stoppe avlen

Carole Baskin driver «Big Cat Rescue» i Florida, og har satt seg som mål å redde store katter fra uverdig fangenskap. Ikke for å sette dem fri. Tigrene og løvene hun redder lever videre i dyreparken hennes.

Spoiler alert! Se video her:

Joe Exotic og Carol Baskin braker sammen i Tiger King Vis mer

Dette er en bedrift som ifølge Joe Exotic er dobbeltmoralsk, ettersom han mener hun driver akkurat på samme måte som ham selv: Nemlig å ta betalt for å la folk komme og se på dyrene.

Cool cats and kittens

I scene etter scene trappes konflikten opp mellom de Joe Exotic og Carole Baskin. Joe gjennom TV-kanalen sin, og Carole gjennom nettsiden sin og sosiale medier, hvor hun med myk stemme daglig oppdaterer sine fans med innledningen: «Hey all you cool cats and kittens».

REDDENDE ENGEL?: Carole Baskin i parken sin «Big Cat Rescue» i Florida, der hun tar imot store kattedyr. Ikke alle i serien er enige i at gjerningen hennes er bare gode. FOTO: Netflix
REDDENDE ENGEL?: Carole Baskin i parken sin «Big Cat Rescue» i Florida, der hun tar imot store kattedyr. Ikke alle i serien er enige i at gjerningen hennes er bare gode. FOTO: Netflix Vis mer

Forsvant sporløst

La oss gå tilbake til tittelen. Den er ikke nødvendigvis spekulativ. At Carole Baskin skal ha drept mannen sin og matet ham til tigrene er bare en av mange påstander som fremmes i serien.

Caroles mann Don Lewis forsvant sporløst for noe år tilbake, og Joe Exotic hevder hardnakket at Baskin enten foret ham til tigrene etter å ha kjørt ham gjennom kjøttkverna (han har til og med laget musikkvideo der han rekonstruerer den påståtte hendelsen), eller at hun har senket Lewis i septiktanken under huset.

At Carole Baskins mann i tillegg var rik, og det faktum at hun skal ha arvet 90 prosent av formuen, og at han bare etterlot ekskona og døtrene sine en skjerv, styrker motivet. Hvert fall om vi skal tro nettopp ekskona og døtrene, som ikke har mye pent å si om Carole Baskin.

Sjekketriks

På en knapp uke har «Tiger King» blitt en hit. Vi får et trist møte med kattedyr som skulle løpt i frihet, men som er avlet opp som inntektskilde i en dyster bakgårdsindustri, og for å styrke forrykte menns libido.

I hvilken annen sammenheng hører man den umulige setningen «Come here, you sexy cat», om en løve? I hvilken annen sammenheng er tigerunger det opplagte lokkemiddel for å friste til trekant-sex?

UTROLIG...: Netflix-serien «Tiger King» er full av overraskelse. FOTO: Netflix
UTROLIG...: Netflix-serien «Tiger King» er full av overraskelse. FOTO: Netflix Vis mer

Polygamist

Et arsenal av «samarbeidspartnere» kommer snart til i det allerede brokete bildet. Vi møter polygamisten Doc Antle som driver «The Institute for Greatly Endangered and Rare Species» (T.I.G.E.R.S.) i South Carolina, der de unge kvinnene som jobber der kaller ham Baghavan, hindi for konge eller fyrste. Noen mener han har fire koner. Andre mener han har fem. Eller flere.

Vi møter Jeff Lowe som påstås smugle tigerunger i kofferter inn på gambling-hotellene i Las Vegas for å lokke kvinner til sengs sammen med seg og hans kone.

Vi møter TV-produsenten Rick Kirkham som har regien på TV-serien om Jo Exotic, og har bakgrunn som krimreporter.

I FYR OG FLAMME: Produsenten bak Joe Exotics reality-serie, Rick Kirkham, som fotfulgte Joe og tigrene over flere år i parken. Opptakene brant senere opp. FOTO: NETFLIX
I FYR OG FLAMME: Produsenten bak Joe Exotics reality-serie, Rick Kirkham, som fotfulgte Joe og tigrene over flere år i parken. Opptakene brant senere opp. FOTO: NETFLIX Vis mer

Vi møter Joe Exotics to ektemenn, den ene med en heller grisgrendt tanngard, og får være med på trippelvielsen mellom de tre.

Se dette innlegget på Instagram

🤣 #netflix #tigerking #quarantine

Et innlegg delt av Tiger King (@tigerkingnetflix)

Vi er i det hele tatt midt i et galleri av mennesker med brokete historier, og med en over middels hang til ekstreme tatoveringer, våpen og bandanas for å skjule hårtap.

Og vær på vakt, (ikke mot tigrene, de styrker seg langs gjerdet og fortærer bare en hånd og nesten en fot i løpet av serier), men mot menneskene. Som det heter, den enes død er den andres brød.

Kos med tigerunger

I serien ser vi nyfødte tigerunger som blir fisket ut av buret mens moren fortsatt ligger og føder, for så å flaskes opp av mennesker og bli klappet av fremmede hender allerede bare et par timer gamle.

Er det noe man sitter igjen med etter å ha sett serien så er det dette: Klapp aldri en tigerunge. Uansett om noen trykker den lodne pelsen opp i ansiktet på deg. Og ta hvert fall ikke bilde av det og legg det ut!

Grunnen er enkel: Tigerungekosing kan bare bedrives frem til tigrene er fem-seks måneder gamle. Etter det er de for farlige. Tigerunger er med andre ord ferskvare, og man må hele tiden avle frem nye. Serien går langt i å antyde hva som kan skje med overskuddslageret av tigre, etter hvert som de blir for store og farlige til å møte publikum.

LILLEKATTEPUS: En av tigrene får flaske av matfar. I «Tiger King» kommer det frem at nærkontakten med tigrene ikke alltid har heldig utfall. FOTO: Netflix.
LILLEKATTEPUS: En av tigrene får flaske av matfar. I «Tiger King» kommer det frem at nærkontakten med tigrene ikke alltid har heldig utfall. FOTO: Netflix. Vis mer

Flyttet til Bodø!

Hvordan ender det? Vi kan si så mye som at noen havner bak murene. Eller i bur, om du vil. Andre flytter til Bodø (!), ifølge Variety.com. Andre igjen bygger videre, på ruinene av andres undergang.

Det som er helt sikkert er at ingen av dyrene i fangenskap i løpet av serien får et liv i frihet.

Spekulativt

Carole Baskin uttalte etter premiere at hun fant serien spekulativ og sensasjonspreget. Hun tar avstand fra seriens antydninger om at hun skal har noe med sin manns sporløse forsvinning å gjøre. Hun hevder at hun hjemme hos seg kun hadde en liten kjøttkvern, mens serien skal ha vist bilde av en mye større kjøttkvern.

På parkens Instagram sier Baskin at de jobbet med skaperne av «Tiger King» med de beste intensjoner, men er skuffet over resultatet. Videre skriver hun at de jobber ufortrødent videre «for disse majestetiske dyrene». Enkelte av kommentarene under stiller spørsmål ved hva Baskin og parken bidrar med for å øke tigerpopulasjonen i naturen.

Glad for oppmerksomheten

Serien tok fem år å lage. Til LA Times forteller serieskaperne Eric Goode og Rebecca Chaiklin at Joe Exotic skal ha vært over seg av begeistring for oppmerksomheten som serien nå gir ham. Og han skal ikke ha noe imot at det nå også planlegges en spillefilm over historien.

Vi venter i spenning på neste utfall.

Kanskje blir det at man ser med nye øyne på store kattedyr i fangenskap for egen vinning?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer