Jerry Hall

Hun kom fra ingenting, vant verden og Mick Jagger

– Jeg hadde mye moro med Mick, men han er jo litt av en pikenes jens.

SUPERSTJERNE: Jerry Hall var toppmodell og stjernen i mote-, musikk- og jetset-miljøet gjennom tre heftige tiår før årtusenskiftet. FOTO: NTB Scanpix
SUPERSTJERNE: Jerry Hall var toppmodell og stjernen i mote-, musikk- og jetset-miljøet gjennom tre heftige tiår før årtusenskiftet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en alder av snart 64 er Jerry Hall like vakker og går fortsatt gjeve røde løpere. Men det var ikke slik det begynte.

– For høy og for eksentrisk, var beskjeden Jerry Hall fra Texas fikk da hun prøvde seg som modell i sørstatene i tenårene. Vel, la oss bare konstatere at det utsagnet plasserer seg i klasse med «internett – jeg gir det maks to år». Jerry Halls spektakulære liv som supermodell, trendsetter og kunst-muse skulle bli intet mindre enn et eventyr, bare med en mer spennende prinsesse og en kulere prins.

LES OGSÅ: Hadde gruppesex med Grace Jones

HOLLYWOOD: På Oscar-party i fjor. Jerry Hall holder seg fantastisk. FOTO: NTB Scanpix
HOLLYWOOD: På Oscar-party i fjor. Jerry Hall holder seg fantastisk. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men la oss først ta Jerry Hall i kortform: Hun er 63 år, og er nå gift med mediemogulen Rupert Murdoch (88). Fra det 20 år lange forholdet med Rolling Stones’ frontfigur Mick Jagger har hun fire barn: Elizabeth «Lizzie» (36), James «Jimi» (35), Georgia May (28) samt Gabriel (23). Har fire søstre, hvorav en tvillingsøster, Terry. Hun har en lang karriere som modell og skuespiller bak seg. På 1970-tallet ble hun altså en av de første supermodellene, og har de siste årene også gjort modelloppdrag sammen med datteren Georgia May, dessuten medvirket i flere filmer og teateroppsetninger, og skrevet to bøker.

Men starten var beintøff. Faren drakk, slo og skremte vettet av moren og de fem døtrene. Jenta med de lange beina og den sterke viljen fikk nok og flyttet hjemmefra da hun var 16.

Hun landet i Paris med en veske fylt av hjemmesydde klær og et ønske om å bli modell. Derfra dro hun til Saint Tropez, kjøpte en rosa heklebikini og platåsko i sølv, og promenerte på stranden som en overjordisk amazone. I løpet av en time ble hun plukket opp av en agent som skjønte at han hadde oppdaget noe virkelig stort. Og simsalabim, så forandret livet seg for alltid for Jerry Faye Hall fra lille Gonzales i Texas.

LES OGSÅ: Den norske Hollywoodtsjerna Jon Erik Hexum skjøt og drepte seg ved en feil

TOPPMODELL: På catwalken i Paris for Issey Miyake i 1980. FOTO: NTB Scanpix
TOPPMODELL: På catwalken i Paris for Issey Miyake i 1980. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Overgikk fantasien

Ikke i sin villeste fantasi hadde hun forestilt seg hva som ventet. Jerry kom til å bli en av tidenes første supermodeller, med alt det medførte av glamour og cash. Hun skulle også feste og jobbe med samtidens mest interessante kunstnere, fotografer, moteskapere og artister.

Dessuten kom hun til å få fire barn og leve et sensasjonelt jetsetliv sammen med Mick Jagger og verdenshistoriens mest innflytelsesrike musikkmaskin, The Rolling Stones. Hun har satt evige avtrykk i musikkhistorien ved at uforglemmelige låter ble skrevet til henne, som megahiten «Miss You». Det er som det blir rent for mye for et filmmanus, for urealistisk.

– En film? Jo, kanskje det. Jeg ble faktisk nylig kontaktet av en produsent som ville filmatisere min første bok, «Tall Tells». Jeg er for gammel for å spille rollen som meg selv som ung, men den hadde passet min datter Lizzie. Det hadde vært morsomt, sier Jerry Hall på avslepent sørstatsamerikansk.

LES OGSÅ: Bo Derek var 16, han var 46

Star quality

Jerry Hall framstår som selve inkarnasjonen av glamorøs kvinne. Hun er fortsatt uforskammet veldreid, og når vi møter henne er hun i tillegg elegant antrukket i ettersittende kjole, perlekjede, flate Chanel-sko og solbriller fra Prada. Smilet er blendende og poseringene foran kamera helprofesjonelle. Stjernekvaliteten ligger i tjukke lag.

COVER GIRLS: Mor og datter på coveret av brasilianske Elle i 2013.
COVER GIRLS: Mor og datter på coveret av brasilianske Elle i 2013. Vis mer

Samtidig skinner noe uanstrengt og realt gjennom glamourfasaden. Hun sipper av et glass rødvin, røyker en sigarett, spøker og bryter ofte ut i en hes, litt raspende latter. Hun har ingen problemer med å fortelle at hun røyker, liker vin, elsker å sole seg, drikker kaffe. Rett og slett «gjør alt sånt som jeg ikke burde gjøre».

Jerry Hall er ingen bimbo. Hun har en IQ på 146 og liker å lese vitenskapelige tidsskrifter som New Scientist og Scientific American. Hun insisterer på at det flotte utseendet er naturlig, og at ansiktet hennes aldri har stiftet bekjentskap med Botox: «Jeg er veldig imot det. Jeg synes det ser dumt ut.»

LES OGSÅ Slik gikk det med «norske Lorenzo» Lamaz fra Falcon Crest

Vil eldes med verdighet

Selv om modellkarrieren ikke er noen fulltidsbeskjeftigelse lenger, tikker det fortsatt inn oppdrag.

– Jeg tror det er et økt behov for å se kvinner på min alder i motesammenheng. Det er jo ikke gøy at ansiktet blir rynkete og endres med årene. Men jeg er imot plastisk kirurgi fordi jeg synes det alltid ser skremmende og rart ut. Da er rynker bedre, og jeg vil eldes med verdighet, sier hun.

Selv om Jerry Hall har levd i rampelyset i mange tiår, er det som om en del av den livlige 16-åringen som kom til Frankrike med mammas hjemmesydde klær, fortsatt er der. Hun har jobbet med moteverdenens mest anerkjente og største profiler: Helmut Newton, Richard Avedon, Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld – for bare å nevne noen.

Hun har vært på coveret av de fremste motemagasinene, hun har regjert catwalken på visninger for Chanel, Lanvin, Paco Rabanne og Thierry Mugler. Hun ble Saint Laurents ansikt utad for parfymen Opium og senere for Chanels no. 5.

– Visst har jeg jobbet hardt, men på den tiden var det litt mer avslappet i moteverdenen, alle kjente alle. I dag jobber jentene mye hardere, stresser mer, men tjener til gjengjeld mer penger enn vi gjorde. Da jeg begynte som modell fikk jeg høre at karrieren min ville vare i maks fem år. Men den ble jo ganske mye lenger …

STUDIO 54: Det sagnomsuste diskoteket i New York var stedet der «alle» festet. Mick og Jerry også. FOTO: NTB Scanpix
STUDIO 54: Det sagnomsuste diskoteket i New York var stedet der «alle» festet. Mick og Jerry også. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig barndom

Suksessen i forklarer hun med sin vanskelige barndom:

– Pappa led av posttraumatisk stress etter krigen, og det gjorde ham til en streng og lunefull person. For min del innebar det at jeg lærte meg å takle vanskelige personer, og det har jeg hatt nytte av – ikke minst i motebransjen. Jeg leser fort andre mennesker og forstår hvordan de tenker. Det var en måte å parere pappas følelsesutbrudd. Dessuten ville jeg for alt i verden ikke reise hjem til Texas. Det gjorde at jeg stadig var på tå hev og kanskje jobbet litt mer enn andre, jeg var rett og slett nødt til å lykkes.

Om faren var vanskelig, var moren desto mer støttende. Hun heiet på sine fem døtre og skapte samhold. Sammen så de på gamle svarthvit-filmer med Hollywood-stjerner som ble Jerrys stilforbilder.

LAAANGE BEIN: På catwalken i 1979. FOTO: NTB Scanpix
LAAANGE BEIN: På catwalken i 1979. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun øvde foran speilet for å lære seg de rette poseringene og uttrykkene. Glamour med røde lepper, svulmende hårmanke, høye hæler, skreddersydd, figurnært og ultrafeminint med mye hud er også en stil som Jerry Hall perfeksjonerte. Blant annet ved hjelp av mentoren og moteillustratøren Antonio Lopez, som hadde som hobby å forvandle unge jenter til superstjerner.

Hall er fortsatt et moteikon, og hennes femme fatale-look fikk sin renessanse, blant annet i mange av antrekkene i filmen «American Hustler», som var kopi av hennes 70-tallsklær.

LES OGSÅ: - Vi var ufattelig dumme som lot løven bo i huset med oss

Rockens muse nr. 1

På slutten av 70-tallet ble Jerry Hall en betydningsfull person også i musikkverdenen. Hun var forlovet med Bryan Ferry i Roxy Music, frontet gruppens album «Sirens» og medvirket i musikkvideoer. Så traff hun Mick Jagger – som fortsatt var gift med Bianca Jagger – i en middag i New York og dumpet Ferry, som i kjærlighetssorg skrev de uforglemmelige låtene «Cry, cry, cry» og «Kiss and Tell» og albumet «Avalon», alt sammen inspirert av Jerry.

BARBADOS-FERIE: Lykkelig og forelsket, Mick og Jerry på stranda på Barbados i 1983. Jerry er gravid med deres første barn, Elizabeth. FOTO: NTB Scanpix
BARBADOS-FERIE: Lykkelig og forelsket, Mick og Jerry på stranda på Barbados i 1983. Jerry er gravid med deres første barn, Elizabeth. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mick Jagger og Jerry Hall ble mote- og musikkverdens mest berømte par og levde et spektakulært jetsetliv. De festet på diskoteket Studio 54 i New York, var omgangsvenner med andre kjendiser og reiste verden rundt. Men berømmelsen hadde sine baksider. Jagger og Hall måtte stadig ha politieskorte for å beskyttes mot paparazzi, fans og groupies. «Vi levde som gullfisker i en glassbolle» skriver Jerry Hall i sin bok «My life in Pictures».

LES OGSÅ: Linda reddet sjimpansen Swing fra fangenskap

Giftet seg med Murdoch

Forholdet til Mick Jagger tok slutt med bulder og brak i 1999, da hun oppdaget at han ventet barn med den brasilianske modellen Luciana Gimenez. «Jeg hadde holdt ut med utroskapen hans i mange år, men da han ventet barn med en annen kvinne ble det for mye, og jeg tok ut skilsmisse. Det var ikke lett etter å ha levd sammen i 23 år», skriver hun i boken.

FAMILIEN JAGGER: Mick og Jerry Hall med barna Elizabeth Scarlet (til høyre) og James. Året er 1987. FOTO: NTB Scanpix
FAMILIEN JAGGER: Mick og Jerry Hall med barna Elizabeth Scarlet (til høyre) og James. Året er 1987. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I dag er Hall gift med den australske-amerikanske mediemogulen Rupert Murdoch (88) og lever et betydelig roligere liv. De giftet seg i 2016, og hun flyttet fra London til Murdochs herskapelige eiendom i Bel Air utenfor Los Angeles. Der pleier paret omgang med filmstjerner, mediefolk og politikere – de har vært omgangsvenner med Trump-familien. Samtidig bruker hun statusen sin til å engasjere seg for lovfesting av likestilling og like rettigheter. Hun er også engasjert i veldedighet, spesielt kreftsaken og kreftsyke barn.

Med ekteskapet med Rupert Murdoch endret livet hennes seg.

– Rupert er en fantastisk ektemann. Han er så avslappet, og oppfører seg så bra. Jeg er så lykkelig, fortalte hun i et intervju med Bazaar før jul.

MURDOCH: i 2016 giftet Jerry Hall seg med den aldrende mediemogulen Rupert Murdoch. De to bor nå i Bel Air utenfor Los Angeles. FOTO: NTB Scanpix
MURDOCH: i 2016 giftet Jerry Hall seg med den aldrende mediemogulen Rupert Murdoch. De to bor nå i Bel Air utenfor Los Angeles. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Da det begynte å gå rykter om Jerrys forhold til den steinrike Murdoch, var det mye hvisking om hva hun kunne se i en 25 år eldre mann.

– Jeg hadde mye moro med Mick, men han er jo litt av en pikenes jens. Nå føler jeg meg trygg og elsket, og det er det beste jeg har opplevd.

GIRL POWER: Familie er viktig for Jerry Hall. Her med døtrene Elizabeth Jagger, og Georgia May Jagger på et arrangement i New York til fordel for kampanjen for like rettigheter. FOTO: NTB Scanpix
GIRL POWER: Familie er viktig for Jerry Hall. Her med døtrene Elizabeth Jagger, og Georgia May Jagger på et arrangement i New York til fordel for kampanjen for like rettigheter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Familien viktig

Familie er viktig for henne. Og den er stor. Mick Jagger har åtte barn, fire av dem med Jerry, og Rupert Murdoch har seks. Jerry Hall forsøker å sikre at alle føler seg inkludert, og glemmer aldri bursdager og gaver til jul. Etter skilsmissen med Mick var hun sint og bitter; helt normalt, mener hun.

– Men det er 20 år siden, og vi er gode venner nå, sier hun til Bazaar.

Og så fyrer hun av en sterk melding som like gjerne kan tolkes som hennes motto i livet.

– Blir du budt opp til dans, må du alltid danse i Texas der jeg kommer fra. Sier du nei, kommer ingen andre til å ville danse med deg, og så blir du sittende og kjede deg resten av kvelden. Si aldri nei!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer