Kamala Harris:

– Hun så noe i meg jeg ikke visste var der

Da Doug Emhoff gikk ned på kne for kjæresten Kamala Harris, tok frieriet en høyst uventet vending.

UVENTET UTFALL: Da Douglas Emhoff fridde til Kamala Harris i 2014, gikk det ikke slik han hadde trodd. FOTO: Skjermdump Instagram
UVENTET UTFALL: Da Douglas Emhoff fridde til Kamala Harris i 2014, gikk det ikke slik han hadde trodd. FOTO: Skjermdump Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når Kamala Harris tar fatt på sin nye jobb som visepresident i USA, etter Donald Trumps valgnederlag, er det som den første kvinnelige visepresident i Det hvite hus. Øyeblikket er historisk, og helt siden tellingen viste at Joe Biden blir USAs 46. president, har medieoppslagene vel så mye handlet om Kamala Harris.

FESTNATT: Tidligere visepresident Joe Biden og senator Kamala Harris på scenen under Democratic National Convention i august 2020. Til venstre Bidens kone Jill Biden og lengst til høyre Harris' ektemann Doug Emhoff. FOTO: NTB
FESTNATT: Tidligere visepresident Joe Biden og senator Kamala Harris på scenen under Democratic National Convention i august 2020. Til venstre Bidens kone Jill Biden og lengst til høyre Harris' ektemann Doug Emhoff. FOTO: NTB Vis mer

For gitt 78 år gamle Joe Bidens alder, kan det nemlig tenkes at Kamala Harris på et eller annet tidspunkt vil måtte overta roret som president i USA, noe som vil gjøre henne til den første kvinnelige presidenten i Amerikas historie.

Siden amerikanske medier utropte Biden til valgvinner i 2020, har sosiale medier flommet over av gratulasjoner fra stjerner verden over, som har vist Kamala Harris og demokratene sin støtte.

Morens drøm

En som ikke vil få oppleve å se USA bevege seg inn i fremtiden med en farget kvinne ved roret, er Kamalas mor, Shyamala Gopalan. Hun ble født inn i en tamilsk familie i India i 1938 og var flink til å synge tradisjonelle sørindiske sanger.

Da hun var 19 år, fikk hun et stipend ved prestisjetunge Berkeley University i USA, og foreldrene brukte oppsparte pensjonspenger for å gi Shyamala muligheten til å reise til USA.

AKTIVIST- MOR: Kamalas mor Shyamala under er menneskerettighetsdemonstrasjon ved Berkeley University i California. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB
AKTIVIST- MOR: Kamalas mor Shyamala under er menneskerettighetsdemonstrasjon ved Berkeley University i California. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB Vis mer

Lite visste de at da datteren la ut på den lange reisen, var det første skritt mot at familienavnet deres skulle risses inn i historiebøkene, og at barnebarnet Kamala skulle bli en historisk brikke i amerikansk politikk.

Svartes rettigheter

På Berkeley engasjerte unge Shyamala seg for seg for svartes rettigheter, og under en studentsamling møtte hun jamaicanske Donald J. Harris, som var avgangsstudenten i økonomi.

I 1963 giftet paret seg, uten å ha fulgt indiske tradisjoner om å presentere brudgommen for foreldrene, og de fikk døtrene Kamala og Maya med to års mellomrom.

MOR OG FAR: Kamala i armene til mamma Shyamala Gopalan Harris, da 25. Til venstre sitter hun på armen til pappa Donald Harris. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB
MOR OG FAR: Kamala i armene til mamma Shyamala Gopalan Harris, da 25. Til venstre sitter hun på armen til pappa Donald Harris. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB Vis mer

På 70-tallet gikk imidlertid paret hver til sitt, og Shyamala levde som alenemor, parallelt med jobben som kreftforsker ved prestisjetunge Berkeley.

Tomannsbolig

Kamala vokste opp i en tomannsbolig i et typisk farget område i West Berkley, og ble tatt opp i et integreringsprogram, der hun begynte på offentlige Thousand Oaks Elementary School, i et mer velstående nabolag. En nabo tok henne med på jevnlige møter i Africa-American church, og moren introduserte Kamala og Maya for hinduismen.

Kamala har tidligere fortalt at når hun og søsteren besøkte faren i Palo Alto i helgen, fikk de ikke leke med barna i nabolaget, ettersom de selv var fargede.

Stolt av opphav

Kamala har gitt moren sin æren for å ha gjort henne stolt av sitt opphav.

– Moren min forsto veldig godt at hun oppdro to fargede døtre, skrev Harris i sine memoarer fra 2009, The Truths We Hold.

– Hun visste at hennes nye hjemland ville se på Maya og meg som svarte jenter, og hun satte seg som mål at vi skulle vokse opp til å bli selvsikre, stolte svarte kvinner.

Aktivist

Begge foreldrene var aktive i Civil rights movement. Da Kamala var 12 år, flyttet hun og søsteren med moren til Canada, i forbindelse med hennes nye jobb på Jewish General Hospital, og Kamala gikk her på fransktalende skole. Siden studerte hun fire år ved Howard University i Washington D.C.

Det for mange fremmedlydende navnet Kamala har opp gjennom årene i medienes søkelys blitt offer for misforståelser. Så mange uttale-varianter var en stund i omløp at Kamala en video på Twitter i 2016 lot #KidsForKamala demonstrere.

Og navnet uttales altså Kåmmala, som et komma etterfulgt av et la.

FOTO: Skjermdump Twitter
FOTO: Skjermdump Twitter Vis mer

Overgrep

Under skoleårene skal Kamala ha begynt å engasjere seg for barn og kvinner, stekt inspirerte av moren:

I et intervju på CBS i november 2020 fortalte en venninne av Kamala at hun skal ha blitt utsatt for overgrep, og at hun i ungdomsårene betrodde seg til bestevenninnen Kamala. Kamala skal da ha gått til moren sin, som på sin side insisterte på at venninnen måtte flytte inn hos dem og bo der til hun var ferdig med skolen.

Støtter de utsatte

Kamala tok juristutdannelse i San Francisco, og var statsadvokat i San Francisco fra 2004 til 2011. Samme år ble hun valgt til den første svarte, kvinnelige regjeringsadvokat i California, hvor hun satt frem til 2017, da hun ble valgt inn i senatet. I 2019 stilte hun til valg som det demokratiske partiets presidentkandidat, men trakk seg i desember samme år, og stilte seg siden bak Joe Bidens kandidatur.

STØTTE: Kamala Harris stilte selv som presidentkandidat, men trakk seg og stilte seg siden bak Joe Bidens kandidatur. FOTO NTB:
STØTTE: Kamala Harris stilte selv som presidentkandidat, men trakk seg og stilte seg siden bak Joe Bidens kandidatur. FOTO NTB: Vis mer

Hun er blitt beskrevet som uredd, selvsikker og banebrytende, og en som tar de utsattes parti i spørsmål om seksuelle overgrep, kvinner og barns rettigheter, samt LHBT-spørsmål.

Beskyldt for feighet

Men det betyr ikke at Harris er uten kontroverser. Hennes kritiske utspørringer fra årene som aktor har tidvis vekket oppsikt og hun har blitt kritisert spesielt fra den liberale siden. Harris har sagt at hun ikke angrer å ha startet karrieren som aktor, og i et intervju med Time skal hun ha sagt:

– Jeg vet at vi var i stand til å endre ting, men det var virkelig ikke nok, skriver People.

I en meningsytring i New York Times blir Harris beskyldt av jussprofessor Lara Bazelon for å ha kjempet for å opprettholde dommer som var blitt idømt feilaktig gjennom manipulering av bevis, falske vitnesbyrd og undertrykkelse av viktig informasjon av aktor.

KRITISERERT: Kamala Harris har måttet tåle kritikk for blant annet påstander om unnfallenhet, feighet og utspørringsteknikker som aktor. FOTO: NTB
KRITISERERT: Kamala Harris har måttet tåle kritikk for blant annet påstander om unnfallenhet, feighet og utspørringsteknikker som aktor. FOTO: NTB Vis mer

I en artikkel i New York Times beskyldes hun for å ha tatt en passiv holdning til politivold. Journalistene hevder at hun siden hun ble regjeringsadvokat i California i 2011, har unngått å involvere seg i saker som omhandler drap begått av politiet. Demonstranter i Oakland skal ha delt ut flygeblad med påskriften: «Be regjeringsadvokat Kamala Harris om å tiltale killer cops. Det er jobben hennes!».

Kamala Harris skal ifølge New York Times ha takket nei til å la seg intervjue i artikkelen.

Frieriet

Kamala har siden 2014 vært gift med jurist Douglas Emhoff. Paret møttes på en blinddate i 2013, arrangert av venner, og i et TV-intervju på CBS i januar 2021 innrømmet en lattermild Kamala å ha googlet Doug før daten, noe som tok Doug på senga.

Da Doug i 2014 fridde til Kamala, var det imidlertid Kamala som ble tatt på senga. Kamala gjenkjente nemlig ikke kjærlighetserklæringen hans som et frieri, og Doug fikk dermed en litt annen reaksjon enn han forventet.

I et intervju med Now This Politics i oktober 2020 røpet Douglas Emhoff detaljene fra da han møtte Kamala første gang:

– Hun så noe i meg jeg ikke visste var der, men det var der.

Han fortalte at Kamala på daten hadde hatt på seg brun skinnjakke, og sine etterhvert berømte sneakers.

– Det var kjærlighet ved første blikk. Det var det virkelig, sa Doug

Stemor

Når Kamala tiltrer som visepresident, blir Doug historiens aller første «second gentleman». Kamala har ikke egne barn, men er stemor til Dougs to barn, Cole (25) og Ella (21) som kaller henne Momala. I en tale i 2020 snakket Kamala varmt om stebarna, og omtalte dem som our kids:

– Jeg har hatt mange titler i min karriere. Å bli visepresident blir fantastisk, men tittelen Momala vil alltid være den som betyr mest, sa Kamala.

MOMALA: Kamala Harris er gift med jurist Doug Emhoff. Han er far til to fra et tidligere forhold, og vil etter alt å dømme bli historiens første «second gentleman». FOTO: NTB
MOMALA: Kamala Harris er gift med jurist Doug Emhoff. Han er far til to fra et tidligere forhold, og vil etter alt å dømme bli historiens første «second gentleman». FOTO: NTB Vis mer

Ifølge Forbes skal Emhoff og Harris være god for rundt seks millioner dollar.

Farvel med mor

Kamalas mor Shyamala måtte i 2009 gi tapt for kreften. Kvinnen som hadde viet sitt liv til brystkreftforskning, falt offer for tykktarmskreft. Istedenfor blomster til begravelsen ønsket Shyamala pengegaver til Breast Canser Action.

Kamala spredte morens aske i hjemlandet India, i Det indiske hav.

Under et intervju med forkjemper for helsetjenester, Ady Barkan, fikk Kamala i 2020 spørsmålet om morens sykdom. Juristen Barkan som ble diagnostisert med den dødelige sykdommen ALS i 2016 like etter at hans sønn ble født, har blitt kalt «den mektigste aktivisten i Amerika» og sto på Time magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i 2020.

HELESTJENESTER TIL ALLE: Aktivist Ady Barkan (36) intervjuer Kamala Harris om tapet av moren. Det ble et følelsesladd øyeblikk. FOTO: Faksimile CNN
HELESTJENESTER TIL ALLE: Aktivist Ady Barkan (36) intervjuer Kamala Harris om tapet av moren. Det ble et følelsesladd øyeblikk. FOTO: Faksimile CNN Vis mer

Barkin sitter i rullestol og i intervjuet med Kamala er Barkans spørsmål fremført av en datagenerert-stemme. På spørsmål om hvordan hun opplevde å høre om morens diagnose, svarte Kamala:

– Hun tok oss i hendene og fortalte at hun hadde fått tykktarmskreft. Det var en av de verste dagene i mitt liv, sa Harris i intervjuet som er gjengitt på CNN.

I videoen ser man hvordan Kamala må samle seg før hun orket å fortsette.

– Det var en av de verste dagene i mitt liv. Du vet, Ady. Jeg visste at dette ville skje.

Hun ler og tørker øynene med et lommetørkle.

– Jeg som lovet meg selv at jeg ikke skulle begynne å gråte.

Mors verdier

Da Kamala holdt tale etter å ha tatt på seg rollen som visepresidentkandidat, takket hun moren og lovet å føre videre verdiene hun selv hadde vokst opp med:

– Vi er alle velkomne, uansett hvordan vi ser ut, hvor vi kommer fra eller hvem vi elsker, sa Kamala Harris.

MINNER FRA MOR: Mamma Shyamala Gopalan Harris holder Kamala i armene. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB
MINNER FRA MOR: Mamma Shyamala Gopalan Harris holder Kamala i armene. FOTO: Kamala Harris campaign/AP/NTB Vis mer

Denne saken ble oppdatert 19. januar 2021

Kilder: New York Times, CNN, people.com, Forbes, Wikipedia

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer