Kampanje mot abortforbud

Hun tok abort som 15-åring. Nå leder hun #youknowme-kampanjen

Skuespiller Busy Philipps (39) synes det er skammelig at menn uten livmor skal få bestemme over andres livmor.

PROTEST: Allerede en uke før abortloven ble stemt gjennom, snakket Philipps åpent om sine egne aborthistorier i tv-programmet «Busy Tonight». Nå leder hun en sosiale medier-kampanje som kvinner fra hele verden kaster seg på. FOTO: NTB Scanpix
PROTEST: Allerede en uke før abortloven ble stemt gjennom, snakket Philipps åpent om sine egne aborthistorier i tv-programmet «Busy Tonight». Nå leder hun en sosiale medier-kampanje som kvinner fra hele verden kaster seg på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har flere amerikanske delstater drevet harde diskusjoner rundt abortlovgivning. Sist ute var Alabama, og i starten av forrige uke kom nyheten som har skapt stor oppstandelse verden over.

Da ble nemlig det som kan bli USAs strengeste abortlov stemt gjennom i Senatet i Alabama. Guvernør Kay Ivey skrev under på lovforslaget - men det betyr ikke nødvendigvis at loven vil tre i kraft.

Som protest mot lovforslaget har kvinner over hele verden delt sine aborthistorier i sosiale medier og tagget med hashtaggen #youknowme - for å vise kvinner som har tatt abort at de ikke er alene. Store stjerner som blant andre artistene Rihanna og Lady Gaga har støttet kampanjen på Twitter.

LES OGSÅ: - Det var ikke før jeg selv fikk utført en abort, at jeg innså hvilken kamp kvinnene før meg har kjempet

- Disse mennene er idioter

«Det er forferdelig å forby abort i Alabama. Enda mer heslig er det at denne loven også gjelder de stakkars kvinnene som er blitt voldtatt eller blitt utsatt for incest. I tillegg er det altså høyere straff for leger som utfører abort enn det er for flere av mennene som har begått voldtekt? Dette er en tragedie, og jeg ber for alle kvinnene og de unge jentene som vil lide på grunn av dette», skriver Lady Gaga på sin konto.

«Se på disse! Disse mennene er idioter som tar avgjørelsene for KVINNER i Amerika. Governor Kay Ivey... Skam deg!», skriver Rihanna.

Fortalte sin historie

Det var skuespiller Busy Philipps, kjent fra blant annet «Freaks and Geaks» og «Cougar Town» som først startet denne trenden og engasjerte seg i abortsaken. Allerede en uke før abortloven ble stemt gjennom, snakket Philipps åpent om sine egne aborthistorier i tv-programmet «Busy Tonight».

Da fortalte 39-åringen blant annet at hun selv tok abort som 15-åring - som et nødvendig valg i livet, og som hun ikke angrer på i dag. I tillegg viste hun til en statistikk som viser at én av fire kvinner under 45 år i USA har gjort det samme som henne.

Og etter en oppfordring fra skuespillerkollega Tina Fey, ble Philipps historie forvandlet til #youknowme-trenden. Til avisa New York Times sa nemlig Philipps at hun selv fortalte ideen om å starte hashtaggen til noen venner av seg, som umiddelbart responderte med «Ja, gjør det nå! Dette er riktig tidspunkt å gjøre det på».

LES OGSÅ: Ønsker mer åpenhet rundt abort: - Sorgen føltes bunnløs der og da

Det skulle vise seg å bli en god idé, for nå har tusenvis av kvinner gjort det samme.

Norsk protest

Det er heller ikke bare amerikanske kvinner som engasjerer seg i den opphetede abortdebatten som foregår. Den norske bloggeren Christine Fraas har vakt stor oppsikt med et sterkt bilde på sin Instagramprofil. Med sine nærmere 10 000 følgere deler hun et bilde hvor hun sitter i trusa med to strikkepinner og demonstrerer en grotesk abort med kunstig blod fra underlivet.

View this post on Instagram

Frem med strikkepinnene, jenter! Det er ikke ofte jeg blander politikk inn i Kirsebærhagen, men nå vil jeg ikke tie. ✋🏻✋🏼✋🏽✋🏾✋🏿 Idag sitter vi "trygt" i stuene våre og rister på hodet av galskapen i Alabama, hvor de innfører nærmest totalforbud for abort. Når en 12 år gammel jente blir seksuelt misbrukt av pappaen sin, skal hun bære frem barnet. Når en kvinne blir voldtatt, tvinges hun til en livslang relasjon med overgriperen! 😶 Kvinner fratas all rett til å bestemme over egen kropp, av middelaldrene menn med penis trygt plassert i buksa. En fin regel: Har du ikke egen livmor, bør du ikke ha rett til å bestemme over en. 💣 Samtidig har vår egen regjering et stille møte om endring i vår abortlov. Din og min. Lovforslaget ble sluppet samme dag som Sylvi-Monster-Listhaug gjorde comeback, høringen finner sted 16. Mai når vi er opptatte med Pavlova og bunadskjorte. 🎂 Regjeringen vil ikke at vi skal vite, bry oss og protestere. @erna_solberg har folket og fagnemndene imot seg, men å beholde makten er viktigere. 🤷🏼‍♀️ Store og skumle USA der borte, lille trygge Norge her hjemme. Eller? Det handler om å frata meg, min mulighet til å gjøre MITT valg. Sammenligningen med USA er viktig fordi det er en fellesnevner; innskrenking av kvinners rettigheter til eget valg. Punktum. Hvorfor kan ikke jeg og livmoren min bestemme at menn må klippe strengen, og stå foran en nemd på 5 kvinner om de vil sy den sammen igjen? 🍆🔪 #ikkeminregjering #youknowme @stortinget 📸: @kristine.slyngstad

A post shared by Christina Fraas (@kirsebaerhagen) on

«(...) Dette handler om å frata meg og min mulighet til å gjøre MITT valg. Sammenligningen med USA er viktig fordi det er en fellesnevner; innskrenking av kvinners rettigheter til eget valg. Punktum. Hvorfor kan ikke jeg og livmoren min bestemme at menn må klippe strengen, og stå foran en nemd på 5 kvinner om de vil sy den sammen igjen?», skriver Fraas og fortsetter:

«Samtidig har vår egen regjering et stille møte om endring i vår abortlov. Din og min. Lovforslaget ble sluppet samme dag som Sylvi-Monster-Listhaug gjorde comeback, høringen finner sted 16. Mai når vi er opptatte med Pavlova og bunadskjorte (...)». Fraas bruker helt til slutt hashtaggen #youknowme.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer