Finne kjærligheten:

– Hun var jo bare en liten drittunge!

Da Sille var åtte år var Michael den skumle storebroren til venninna - på hele 13 år! Ti år senere flyttet de til Tromsø, og da sørget mødrene for at de fikk møtes igjen.

FANT HVERANDRE: Hun var den lille drittungen og venninna til søsteren, han var den skumle storebroren og ungdommen. Nå er de gift. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
FANT HVERANDRE: Hun var den lille drittungen og venninna til søsteren, han var den skumle storebroren og ungdommen. Nå er de gift. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

Det var cirka et kvarter å kjøre mellom barndomshjemmene til Sille Kingsrød-Kristoffersen og Michael Kingsrød-Hovden. Sille er attpåklatten i familien, og vokste nærmest opp som enebarn.

Hun fikk tidlig hestedilla, og selv om ingen andre i familien delte denne interessen, fulgte foreldrene henne opp med kjøring til hestesenteret nesten daglig. Der møtte hun Emilie, som er lillesøsteren til Håkon og Michael. Foreldrene deres var også der, og hele familien, bortsett fra Michael, red.

– Jeg var med innimellom fordi jeg ville se hva familien min drev med, men jeg var lite interessert i å ri selv, sier Michael og ler.

– Bortsett fra den gangen jeg fikk være James Bond og følge alle Bond-pikene til midten av banen under et juleshow. Derfra skulle de ri videre uten meg. Ellers styrte jeg stort sett lyset under slike arrangementer.

Husker kattekostymet

Sille forteller at hun knapt var åtte år da hun begynte på ridesenteret. Der traff hun blant annet Emilie, som er to år yngre. Hennes mamma, pappa og storebror red også, og Sille ble godt kjent med hele familien.

Av og til var den eldste broren også med for å se på, men han så voksen og litt skummel ut, syntes Sille. Michael var da 13 år. Sille likte lillebroren mye bedre.

– Jeg husker spesielt 10 års dagen til Emilie. Jeg var gjest her på Børth gård på Børtevann, og syntes det var stas. Dette var i mai 2005, så jeg var altså her som 12 åring første gang, sier Sille og smiler.

– Det var invitert til karnevalbursdag, og alle hadde kledd seg ut. Jeg var katt. Vi så Idolfinalen og jeg husker at Michael sto ved siden av meg da jeg satt i sofaen. Vi vekslet ikke et eneste ord.

Michael ler igjen og sier han husker det satt et barn i kattekostyme ytterst på sofaen, men han ante ikke hvem det var.

Ikke hadde han interesse av å bli kjent med Emilies venninner heller. De var jo bare drittunger.

BARNA: Sammen har Sille og Michael fått barna Saga og Tian, her er det Saga som skaper liv og røre. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
BARNA: Sammen har Sille og Michael fått barna Saga og Tian, her er det Saga som skaper liv og røre. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Ble venner på Facebook

I årene som fulgte ble Sille godt kjent med Michaels familie, den eneste hun ikke kjente var ham. Hun fikk flere ponnier og hester av foreldrene, og fortsatte på ridesenteret. Den siste hesten ble solgt like før Sille bestemte seg for å flytte hjemmefra. Hun var 19 år og klar for å utforske verden.

– Mamma var kanskje ikke fullt så klar, sier Sille og ler.

– Da jeg bestemte meg for å studere i Tromsø, var hun bekymret for hvordan jeg skulle klare meg der helt alene. Hvor skulle jeg bo? Hvordan skulle jeg bli kjent med folk? Var det trygt for unge jenter der? Mamma hadde et hav av spørsmål.

Sille forteller at moren ba henne kontakte Emilies storebror, som hun visste bodde og studerte i Tromsø.

Sille fant Michael blant Emilie venner på Facebook, men skvatt litt da hun så profilbildet. Det viste Michael sittende naken på en huske, og var tatt på familiehytta Huskestua i Trysil. Likevel var det ikke noe typisk nakenbilde, så Sille lot seg ikke skremme. Hun la ham til som venn, og han aksepterte.

– Jeg svarte på noen meldinger når det gjaldt praktiske ting, var rimelig godt kjent i Tromsø etter å ha bodd der i tre år. Sille fikk allikevel hjelp av foreldrene til å skaffe seg bolig. Hun skulle bo alene, mens jeg bodde i kollektiv med fire andre, sier Michael.

– Det var ikke mer enn tre kilometer mellom boligene våre.

– Mamma maste om at jeg måtte gjøre noe hestejenta syntes var hyggelig, hun kjente tross alt ingen i Tromsø. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
– Mamma maste om at jeg måtte gjøre noe hestejenta syntes var hyggelig, hun kjente tross alt ingen i Tromsø. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

Misforståelser

Sille kom til Tromsø 9. august 2013 og Michael fortsatte å sende noen meldinger. De avtalte å møtes på et av byens mange utesteder. Da Sille kom dit, ble hun stoppet i døra på grunn av 20 års aldersgrense. Litt slukøret ruslet hun hjem. Michael tok kontakt senere på kvelden, og han og kompisene flyttet seg til et sted med 18 års grense. Da gadd ikke Sille å gå ut igjen.

– Mamma maste om at jeg måtte gjøre noe hestejenta syntes var hyggelig, hun kjente tross alt ingen i Tromsø. Og selv om hun ikke kjente meg heller, kjente hun i hvert fall familien min, og det var grunn nok, mente mamma, forteller Michael.

Dermed inviterte han Sille hjem til kollektivet for å se film. En av kompisene var også hjemme, men han holdt seg på rommet sitt.

– Da Sille sa hun ville komme, gikk jeg i butikken og kjøpte taco, som jeg lagde før hun kom, sier Michael.

– Jeg spurte henne flere ganger om hun ville ha, men hun takket nei og sa hun hadde spist. Da jeg satt frem popcorn kastet hun seg imidlertid over bollen, så jeg trodde hun var spesielt glad i popcorn.

Så filmer i ti timer

Sille og Michael ler av minnet. Sannheten er at Sille ikke ville spise opp maten til Michael. Hun skjønte ikke at han hadde kjøpt nok til to, og tenkte at han sikkert var en fattig student.

– Vi så filmer hele ettermiddagen og kvelden. Det begynte med Project X, som vi begge likte. Vi lo av de samme tingene og praten gikk lett, sier Sille.

– Da jeg kjørte deg hjem ved tretiden om natta, hadde du vært hos meg i ti timer. Jeg fikk en klem før du forsvant ut av bilen, minnes Michael. Datoen var fredag 13. september.

BRYLLUP: I 2016 stod bryllupet - med Tian på armen til pappa. FOTO: Privat
BRYLLUP: I 2016 stod bryllupet - med Tian på armen til pappa. FOTO: Privat Vis mer

Flytting, barn og bryllup

Etter det første møtet begynte Sille og Michael å henge mer og mer sammen. De har ingen dato for når de ble kjærester, det skjedde bare helt naturlig. På Silles 20 års dag hadde foreldrene hennes kommet fra Sarpsborg for å feire minstejenta.

– Jeg var også med på bursdagsmiddagen på Egon, det var mitt første møte med mine supre svigerforeldre, forteller Michael.

De forelskede studentene bodde etter hvert hos hverandre. De sa opp den ene hybelen, så den andre og leide en leilighet sammen i to år. Sille ble med på besøk til Vesterålen, der farsslekta til Michael kommer fra. Og de er mange.

– Jeg var mye hos besteforeldrene mine på morssiden da de drev her, og mine foreldre flyttet hit i 2001, sier Michael.

–14 år senere flyttet Sille og jeg hit første gang, da minnet hun meg på jenta i kattekostymet.

Men da Sille var sju måneder på vei med Tian i 2016, valgte den lille familien å leie en leilighet i sentrum. De giftet seg 2. juni 2019, begge i bunad i kirkeruinene på Borgarsyssel museum.

Det var et drop in bryllup, og brudeparet sendte ut invitasjoner én uke før vielsen. Mange kom, og det ble en minnerik dag på alle måter, helt i brudeparets ånd. Begge har studert arkeologi og er interessert i historie. Tre måneder etter bryllupet kom Saga til verden.

Flyttet tilbake og renoverer

I mellomtiden slet Sille og Michael litt økonomisk, og de var lettet da Michaels foreldre spurte om de ville flytte tilbake til Børth for tre år siden. Michael trodde aldri drømmen om å ta over småbruket skulle gå i oppfyllelse, da moren er nummer 13 og han nummer 14 i odelsrekken.

Likevel fikk de muligheten til å ta over sammen i 2020, og nå bor de tre generasjoner i samme hus. Sille og Michael er takknemlige for hvordan Michaels foreldre hjalp dem i en tung periode, og så kom med tilbudet om å drive gården sammen med dem. Det er moren som har odelen, Michael overtar senere. Både Michael og Sille har deltidsjobber og studerer idrettsvitenskap ved siden av. Michael har videre planer om pedagogikk- og agronomutdanning.

– Det er enormt mye å gjøre nå som vi både restaurerer huset, stallen og driftsbygningen, sier Michael.

– Vi hadde ikke hatt mulighet til å gjøre det alene, og samarbeider kjempegodt med mine svigerforeldre. Dette er et fremtidsprosjekt både for oss og barna våre, legger Sille til.

Hun sier at Tian og Saga får et naturlig forhold til dyr, når de har dem så nært innpå. Det er en kilometer til nærmeste nabo, og 500 mål tomt tilhører gården. Nok plass å boltre seg på.

GENERASJONSBOLIG: Sille og Michael bor nå på gård med hans foreldre, hvor de totalrestaurerer. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
GENERASJONSBOLIG: Sille og Michael bor nå på gård med hans foreldre, hvor de totalrestaurerer. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer

«Arrangert ekteskap»

– Hadde det ikke vært for at vi begge, uavhengig av hverandre, valgte å studere på den andre kanten av landet, ville jeg nok ikke oppdaget hvor snill, morsom og inkluderende den skumle storebroren til Emilie er, sier Sille og ler.

– Og hadde ikke foreldrene, i hvert fall mødrene, på begge sider mast om at vi skulle kontakte hverandre, hadde jeg ikke funnet ut hvor nydelig, blid og spøkefull Sille er, legger Michael til og kysser kona på kinnet.

Paret spøker om at de er lurt inn i et arrangert ekteskap, men at de ikke har noe imot det. De trives sammen og er ikke redde for å gyve løs på alle arbeidsoppgavene som venter. De er løsningsorienterte og synes det er meningsfullt å jobbe sammen mot felles mål.

– Jeg har utrolig trivelige svigerforeldre, og det er fint for barna å vokse opp med dem her. Veien blir til mens vi går, og selv om det er mye jobb, har vi det artig mens vi holder på, sier Sille med et stort smil.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer