Autisme

- Hun var jo likevel den samme jenta

Da Adalheidur Sigurdardottirs datter fikk autisme-diagnosen, ble hun både redd og lei seg. Men så åpnet det seg en ny verden.

SER MULIGHETER: Da Adalheidur Sigurdardottirs datter fikk autisme-diagnosen, åpnet en ny verden seg etterhvert opp for henne. FOTO: Astrid Waller
SER MULIGHETER: Da Adalheidur Sigurdardottirs datter fikk autisme-diagnosen, åpnet en ny verden seg etterhvert opp for henne. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Adalheidur Sigurdardottir (40) minnes den første graviditeten. Spent og stolt strøk hun hånden over magen og så for seg den lille jenta hun snart skulle bli mamma til.

- Jeg var full av forventninger og reflekterte over hva slags mamma jeg ønsket å bli. Først og fremst håpet jeg at jenta mi var frisk og at hun ville bli lykkelig. Jeg forestilte meg at hun tok de første skrittene, jeg håpet at hun ville få venner, at hun ville like seg på skolen, finne noen fritidsaktiviteter å bli glad i – og ikke minst håpet jeg at hun ville bli en blidere tenåring enn hva jeg var, sier Adalheidur og smiler varmt.

Hun glemmer aldri stoltheten og lykkefølelsen som fylte henne da datteren ble født.

- Jeg var lykkelig over å ha fått ei frisk og velskapt jente - og tenkte at hun måtte være det vakreste barn som noen sinne hadde åpnet øynene på denne jord, forteller Adalheidur.

LES OGSÅ: Autisme: - Det er en stor ensomhet

Annerledes

Jenta utviklet seg til å bli en liten sjarmør full av humor og omsorg, samtidig som hun kunne bli veldig sint.

- Jeg reagerte ikke på noe da hun var baby, men det slo meg at det var ett eller annet, da hun var mellom to og tre år. Jeg forstod henne ikke alltid. Var vi på vei til lekeplassen, og hun så at det var andre barn der, kunne hun nekte å gå dit. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å snu. Vi fikk en del blikk … Jeg syntes jeg hadde verdens herligste barn, samtidig som jeg ofte følte meg mislykket og utilstrekkelig som mamma.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer