Sonja Wigert:

Hun var mellomkrigstidens norske femme fatale - så ble hun hanket inn av svensk etterretning

Skuespiller Ingrid Bolsø Berdal portretterer dobbeltspion Sonja Wigert i ny film.

MODIG: Da Ingrid Bolsø Berdal begynte å gjøre research til Sonja Wigert-rollen i 2017, ble hun overrasket over hva historien bak filmen Spionen egentlig handlet om. FOTO: Oslo Museum og Astrid Waller
MODIG: Da Ingrid Bolsø Berdal begynte å gjøre research til Sonja Wigert-rollen i 2017, ble hun overrasket over hva historien bak filmen Spionen egentlig handlet om. FOTO: Oslo Museum og Astrid Waller Vis mer
Publisert

«Natten til den 11. november 1913 la vinterens første snø seg på Notodden, og ga den nye Telemarksbyen et tynt slør av renhet før hestetransportene trampet opp igjen de sølete gatene og alt søppelet som lå og fløt like under den hvite overflaten. (...) I likhet med de fleste andre av sine medsøstre i dette året da kvinner fikk stemmerett i Norge, fødte også Carmen sitt barn hjemme. På foreldrenes luftige soverom kom lille Sonja til verden, og ble lagt til å sove i en silkekurv ved siden av sin mor.». (Utdrag fra boken «Sonja Wigert - et dobbeltliv» (2010), ført i pennen av Iselin Theien)

Nesten syv tiår etter at den aller første snøen hadde lagt seg på Notodden i Telemark, kom en liten jente til verden på Utøy - en liten bygd på Inderøya, nesten innerst i Trondheimsfjorden. Terminen var satt til selveste kvinnedagen, men den lille tulla lot ikke vente på seg og én uke før termin meldte hun sin ankomst.

Den natten hun blir født er det fullmåne utenfor vinduet på fødestuen på Levanger sykehus i Trøndelag - en fire mil lang kjøretur unna der familien Bolsø Berdal holdt hus. Mamma Sigfrid Sofie minnes at hun ble grepet av en overstrømmende lykkefølelse da hun fikk datteren på brystet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer