Karriere

Hun var Norges første kvinnelige detektiv

- Ingen mistenkte at småbarnsmoren med trillevogn var privatetterforsker, forteller Mary (84).

AVSLØRERNE: Mary Reklev jobbet som detektiv i 40 år. Også datteren Maria var med og løste oppdrag. Foto: Geir Dokken
AVSLØRERNE: Mary Reklev jobbet som detektiv i 40 år. Også datteren Maria var med og løste oppdrag. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mary Reklev (84) jobbet som privatetterforsker i 40 år. Datteren Maria var hennes hjelper.

«Skygger vi nå, mamma?» Maria er ikke mer enn 4-5 år, og sitter i vognen mens Mary triller henne langs fortauet.

- Hun var så tålmodig, det var aldri noe problem å ha henne med. Og ingen mistenkte at småbarnsmoren med trillevogn var en privatdetektiv, sier Mary, som er TV 2-aktuell i dokumentaren «Skyggen.»

Sammen med mannen Gunnar Reklev startet hun Oslo Private Etterforskningsbyrå i 1965. Hun ble dermed Norges første kvinnelige privatetterforsker, og hun ga seg først som 75-åring.

Den elegante Mary møter KK hjemme hos datteren Maria. Vi kan ikke annet enn å kommentere at hun nok har hatt en mer spennende karriere enn de fleste andre.

LES OGSÅ: Derfor valgte hun morsrollenPå mannejakt

Etterforskningsbyråets tjenester var etterspurte. Mary var en kameleon som endret utseende og stil fra dag til dag. Hun kunne gli inn i omgivelsene og unngå å bli lagt merke til, hadde lett for å komme i prat med folk, og var god til å fortelle småskrøner for å få informasjon. Hun var spesielt flink til å gjenkjenne ansikter, og fikk rykte på seg for å kunne finne hvem som helst.

Og oftest handlet det om ektemenn eller fedre som hadde stukket av, eller ikke visste at de hadde barn.

Mary skulle en gang hjelpe en pike å finne faren. Hun fikk et bilde, og spurte rundt etter ham med påskudd om at hun skyldte ham penger.

- Jeg fant ham, viste bildet og spurte om det var ham. Så sa jeg: «Du har en datter som er veldig lik deg.» Det nektet han for. Da moren til piken hadde sagt at hun var gravid, sa han at han skulle ut og kjøpe sjokolade for å feire. Han kom aldri tilbake. Han ble felt på DNA i retten.

LES OGSÅ: Hun fikk sjokkbeskjeden: - Samboeren din har et forhold på si

UVANLIG OPPVEKST: Marias mor hadde ingen vanlig jobb, men trass i at detektiven Mary var mye borte, mener Maria ballasten hun fikk i oppveksten har vært god.  Foto: Geir Dokken
UVANLIG OPPVEKST: Marias mor hadde ingen vanlig jobb, men trass i at detektiven Mary var mye borte, mener Maria ballasten hun fikk i oppveksten har vært god. Foto: Geir Dokken Vis mer

Utroskap og svik

Underslag, utroskap og menn som ikke vedkjenner seg farskap. Det har preget Mary å jobbe med slikt i 40 år.

- Jeg skygget en mann som besøkte horestrøket, og så ham vende hjem og bli møtt i døra av to barn og en gravid kone. Da satt jeg og bannet i bilen, så sint var jeg.

- Men utroskapssakene var ikke i flertall. Likevel var de viktige. Om du mistenker partneren over tid, lurer du til slutt på om du er gal. Om klientene fikk bekreftet mistanken, kunne de ta et reelt valg, sier datteren Maria.

Hun har selv påtatt seg slike oppdrag. Da hun ble ti år avanserte hun fra å være spaningspartner til å gjøre sjekkjøp i butikker der eierne mistenkte underslag. Da hun ble eldre tok hun saker selv om foreldrene var opptatt.

- Jeg var i begynnelsen av 20-årene da jeg en gang dro opp på et høyfjellshotell for å finne ut om kona til en klient var utro. Hun var der på seminar. Jeg satt alene i baren hele kvelden og strevde med å holde innpåslitne menn på avstand. Det var lite trivelig.

LES OGSÅ: Det koster å være utro

Hun var Norges første kvinnelige detektiv

Krevende karriere


Ifølge Mary var ikke det å jobbe som detektiv bare lett. Mye av det hun så og opplevde gikk inn på henne.

- I ettertid ser jeg at jeg ikke skulle latt jobben gå så inn på meg. Jeg måtte ikke skuffe klientene, og glemte meg selv oppi det hele. Jeg er ekstremt perfeksjonist, og det har jeg jobbet mye for å bli kvitt, forteller hun.

Denne perfeksjonismen kan forklare hvorfor en sterk kvinne som Mary aldri tok fatt i problemene på hjemmebane. Mannen hennes Gunnar, en tidligere politietterforsker, var til tider uberegnelig. Dette lot Mary passere. Selvoppofrelsen gjennomsyret både privatlivet og karrieren. Men det kostet.

I dokumentaren «Skyggen», som vises onsdag 23. oktober på TV 2, kan du bli bedre kjent med Mary og prisen hun betalte for å være virkelighetens Frøken Detektiv.

Du kan lese hele intervjuet med Mary og Maria Reklev i KK 42, som er i salg fra fredag 18. oktober.

ET LIV PÅ FILM: Mary Reklevs karriere var ikke som andres. Onsdag 23. oktober kan du se dokumentaren om henne på TV 2. Foto: Medieoperatørene
ET LIV PÅ FILM: Mary Reklevs karriere var ikke som andres. Onsdag 23. oktober kan du se dokumentaren om henne på TV 2. Foto: Medieoperatørene Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer