Anni-Frid Lyngstad:

Hun var «tyskerungen» fra Ballangen som ble verdensstjerne med ABBA

– Jeg er et produkt av mine foreldres forelskelse. Det var ikke populært i Norge å omgås med tyskerne, men jeg kan forstå forholdet deres.

FOTO: NTB Scanpix
FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi nordmenn har alltid følt et spesielt eierskap til Anni-Frid, den «norske» jenta i ABBA. Moren var fra Ballangen, faren tysk soldat. Det var ikke gitt at Frida, som er navnet hun brukte i dag, skulle klare seg. Men Frida ikke bare klarte seg, hun ble verdensstjerne og stilikon. Og prinsesse.

Slik hadde det kanskje ikke gått om ikke mormor hadde tatt med seg den to år gamle jenta og flyttet til Sverige?

– Jeg er et produkt av mine foreldres forelskelse. Det var ikke populært i Norge å omgås med tyskerne, men jeg kan forstå forholdet deres. Man søker jo alltid kjærlighet, sier Frida, som ble tatt med av mormoren til Sverige ved slutten av krigen for at hun skulle slippe mobbingen som «tyskerunge». Frida ble foreldreløs da faren forsvant til Tyskland og moren døde to år etter, og mormoren ble hennes omsorgsperson.

Hun vokste opp i den tro at faren druknet da skipet han var om bord på tilbake til Tyskland, sank. Men det stemte ikke. I 1977, på høyden av ABBAs popularitet, møttes de to i Sveits. Møtet var hjertelig, men førte ikke til noe nærmere forhold.

– Det hadde vært annerledes om jeg hadde vært et barn. Men det er vanskelig å få en far når du er 32 år gammel, har Frida sagt.

KOSTYMENE: Alle fire i ABBA briljerte i scenekostymer som ikke alltid kunne kalles stilig. Men dette enkle og elegante antrekket er fra en konsert i Canada i 1979. (Foto: NTB Scanpix)
KOSTYMENE: Alle fire i ABBA briljerte i scenekostymer som ikke alltid kunne kalles stilig. Men dette enkle og elegante antrekket er fra en konsert i Canada i 1979. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Frida i korthet

Anni-Frid Synni Lyngstad (74) ble født i Ballangen, i Norge i 1945. Moren var derfra, faren tysk soldat. Hun vokste opp i Sverige med mormor, og debuterte på scenen som 11-åring i forbindelse med et Røde Kors-arrangement. To år senere, som 13-åring, ble hun vokalist i et lokalt danseband. De neste åtte årene jobbet hun som sanger i danseband rundt om i Sverige. Bare 18 år gammel giftet hun seg første gang med musikeren Ragnar Fredriksson, som er far til de to barna hennes.

POP-DRØMMEN: Hvite dresser ble et slags varemerke for ABBA-gjengen. Frida til høyre.
POP-DRØMMEN: Hvite dresser ble et slags varemerke for ABBA-gjengen. Frida til høyre. Vis mer

Hun giftet seg med Benny Andersson i 1978, hadde en lang rekke verdenshits med ABBA og ble et ikon over hele kloden. Hun har også gitt ut flere soloplater. I 1992 ble hun prinsesse da hun giftet seg med den sveitsiske prins Heinrich Ruzzo of Reuss, i hans familieslott i Fribourg.

Hun ble enke i 1999, og bor nå forholdsvis enkelt i en leilighet i Zermatt sammen med britiske Henry Smith, britisk greve og arving til bokimperiet W.H. Smith. Hun har fått to barn, en datter som døde i 1998 og en sønn.

Musikken mitt liv

– Når man kommer fra enkle kår bruker man sitt talent for å komme videre, forteller Frida.

– Musikken har vært mitt liv i over 60 år. Den har vært med meg på veien til lykke, og den har hjulpet meg gjennom sorger. Det er interessant hvordan musikk påvirker folk og hvordan den kan hjelpe i mange situasjoner.

Da Frida var 14, hadde hun sitt eget band, og før 18-årsdagen kom gjennombruddet med sangen «En Ledig Dag». Senere møtte hun Benny Andersson, og fikk med ABBA og «Waterloo»-seieren i Melodi Grand Prix sitt internasjonale gjennombrudd i 1974.

Tre år senere var de nummer én i USA, og i Sverige kom ett av høydepunktene da gruppen sang «Dancing Queen» i bryllupet til Kungen og Silvia. Gjennom 1970- og 80-tallet var ABBA noe av det mest hverdagsglamorøse popen hadde å by på. To gifte par, og med et visuelt uttrykk så sprekt at en pre-MTV-verden aldri hadde sett maken. Og hver ny plate ble lansert med en ny look.

DYREPRINT: Kult i 1980 - også. (Foto: NTB Scanpix)
DYREPRINT: Kult i 1980 - også. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer
MØRK SKJØNNHET: Frida på scenen i 1982. (Foto: NTB Scanpix)
MØRK SKJØNNHET: Frida på scenen i 1982. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Motepopdronning

70-tallsmoten hun briljerte i, er mer aktuell enn på lenge.

– Mote har alltid interessert meg, forteller Frida, som sto på scenen i alt fra slangeskinnskostymer og platåsko, til pels, glitter og utringede lycratrikoter. Luksussigøynerstilen fra «Waterloo» ble senere avløst av hvite, Courrèges-inspirerte minikjoler med dyrefigurer og futuristisk preg, og asymmetriske turndrakter i blanke stoffer med matchende kapper og øyenskygger. De fleste sceneantrekkene ble skapt av de svenske designerne Owe Sandström og Lars Wigenius, og mange av dem kan ses på ABBA-museet i Stockholm.

Lyse Agnetha og mørke Anni-Frid. Stemmene deres utfylte hverandre perfekt, og lag på lag med lydspor ble til den fyldige Abba-sounden som alle har et forhold til. Frida var kanskje den mest eksperimentelle, hun hadde røtter i jazzen og hang til nye frisyrer som matchet hennes stil i endring. Men fotografene fanget også den moteinteresserte Frida privat, i klær fra kjente designere.

LEGENDARISK: En hel generasjon husker dette antrekket fra den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 1974, da ABBA vant og slo igjennom med "Waterloo". (Foto: NTB Scanpix)
LEGENDARISK: En hel generasjon husker dette antrekket fra den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 1974, da ABBA vant og slo igjennom med "Waterloo". (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Hvis jeg ikke var blitt sanger, var jeg nok blitt noe innenfor mote eller interiørdesign, tror Frida, som også har designet skiklær for J. Lindeberg. Skiklær er ofte upraktiske og kjedelige, synes Frida.

Livet en berg- og dalbane

Hun vet hva hun snakker om. De siste 35 årene har hun bodd i de sveitsiske Alpene, halvparten av tiden i Zermatt. Her står hun mye på ski, noen ganger off piste fra helikopter, og hun har gått Haute Route fra Verbier til Zermatt – en sju dager lang rute hvor man både klatrer med skiene på ryggen og går med skifeller.

– Når man har nådd toppen av fjellet, tar man fellene av og står ned på urørt snø – da føler man lykke. Så kommer det en ny fjelltopp som man skal klatre opp på. Sånn er det med livet også. Mellom øyeblikk av glede og lykke er det sorger og skuffelser og nye fjell å bestige, filosoferer Frida.

Hun har mye erfaring med det. I 1999 mistet sin hun tyske mann i lymfekreft – han var 49 år gammel – bare ett år etter at hennes datter Ann Lise-Lotte omkom i en trafikkulykke i New York, 30 år gammel. Barnebarnet Jonathan (29), som nå bor i USA, er sønnen til Ann Lise-Lotte, og var bare en liten gutt da moren brått gikk bort. Anni-Frid har også en sønn, Hans Ragnar (56).

LES OGSÅ: Slik gikk det med norske Lance fra Falcon Crest

STIL: Frida med mannen prins Heinrich Ruzzo von Reuss og en av hans døtre på 1990-tallet. (Foto: NTB Scanpix)
STIL: Frida med mannen prins Heinrich Ruzzo von Reuss og en av hans døtre på 1990-tallet. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Ny kjærlighet

Sorgen var knusende. Men Frida har funnet ny kjærlighet i Henry Smith, greve og arving til et britisk bokimperium. Og hun har også syslet med en selvbiografi, som kanskje kommer, kanskje ikke, i form av en musikal eller en film – eller bok.

Midt i ABBAs internasjonale gjennombrudd gikk Frida i gang med soloplaten «Frida Alene», som var på hitlistene i 38 uker. Da ABBA ble oppløst i 1982, og hun og Benny skilte seg i likhet med Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus, spilte hun inn plate med Phil Collins.

NY MANN: Frida og Henry Smith viste seg som et par for første gang i 2004, da musicalen Mamma Mia feiret fem år i London. Her Henry med døtre, Frida med ryggen til helt til høyre. (Foto: NTB Scanpix)
NY MANN: Frida og Henry Smith viste seg som et par for første gang i 2004, da musicalen Mamma Mia feiret fem år i London. Her Henry med døtre, Frida med ryggen til helt til høyre. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Musikken styrer Fridas liv den dag i dag. Hun lytter til opera, klassisk, pop, jazz og hiphop.

Og noen ganger bare til stillhet. Til å være en stjerne med hang til eklektiske kostymer, virker Frida overraskende kontrollert. Den klassiske fremtoningen står i kontrast til hennes flamboyante ungdom. Frida lytter, og hun gjør seg flid med svarene.

– Jeg er et pedantisk og ærlig menneske. Men det er ikke alltid jeg liker den pedantiske siden av meg selv.

Samlet på tiøringer

Frida må kunne kalles steinrik. I 2004 kunne den sveitsiske avisa Bilanz melde at den hun var blant landets 300 rikeste, og i pressen verserer opplysninger om at hun er god for mellom 200 og 300 millioner kroner. Formuen kommer som følge av millioner av solgte plater, både solo og med ABBA. I tillegg skal hun ha arvet en del etter ektemannen prins Heinrich Ruzzo von Plauen.

Så blir hun lei av det kjølige klimaet i Sveits, kan hun reise til eiendommer hun har i Mallorca, eller hjemme i Sverige. Uansett hvor hun er, lever hun nokså diskret. Hun handler i lokale butikker, går turer og hilser på naboene sine. Hun og Henry viser seg sjelden offentlig, men har tidvis dukket opp på veldedighetsarrangementer og i andre offentlige sammenhenger.

Formuen til tross:

Mitt forhold til penger er at jeg er like forsiktig som jeg var som barn. Det handler om å være redd for å miste det jeg har fått. Som barn samlet jeg på tiøringer. I dag lever jeg et enkelt, men behagelig liv.

ROM MED UTSIKT: I dette leilighetskomplekset i Zermatt bor Frida sammen med Henry Smith, forholdsvis enkelt i forhold til hva hun kunne hatt råd til. (Foto: NTB Scanpix)
ROM MED UTSIKT: I dette leilighetskomplekset i Zermatt bor Frida sammen med Henry Smith, forholdsvis enkelt i forhold til hva hun kunne hatt råd til. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Venninne med dronning Silvia

Frida har engasjert seg i å hjelpe barn som har fått en tøff start på livet. Kanskje fordi hun selv vokste opp som foreldreløs?

– Jeg beundrer barn som til tross for en vanskelig barndom, bruker sin indre styrke og drivkraft til å skape seg et fint liv, forteller hun. For Frida er det viktigste å elske seg selv og sine omgivelser. Hvis hun kunne forandre noe ved seg selv, så ville hun faktisk ikke gjøre det.

– Det er motsetningene som gjør en til det menneske man er. Det mest sexy er en person som føler seg tilfreds med seg selv.

Hennes syn på verden har ikke forandret seg fra hun var ung.

– Jeg hyller alle de som forsvarer annerledes tenkende, sier Frida – tyskerbarnet fra Ballangen. I dag er dronning Silvia en av hennes nære venninner, og Frida selv har fortsatt tittelen prinsesse etter ekteskapet med prins Reuss von Plauen.

– Jeg savner ikke ABBA. Det er 40 år siden vi begynte, og det var en annen tid. Når man blir eldre, får man lyst til å ta det med ro. Jeg opptrer aldri og jeg har ikke lyst til å stå i rampelyset. Vi var unge den gang og hadde drive – det ville aldri fungert nå. Det er bedre at folk husker oss som vi var, fastslår Anni-Frid Lyngstad.

LES OGSÅ: Mamma Mia! Abba slipper ny musikk!

NORSK MØTE: ABBA møter det norske kronprinsparet da bandet åpner sin konsertturné i Ekeberghallen i januar 1977. Stilmessig er det ingen match. (Foto: NTB Scanpix)
NORSK MØTE: ABBA møter det norske kronprinsparet da bandet åpner sin konsertturné i Ekeberghallen i januar 1977. Stilmessig er det ingen match. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer