«Farmen»-Tina:

- Hunden min reddet meg fra sorgen over å miste et barn

Det er nå tre år siden Tina (38) mistet barnet i magen halvveis i svangerskapet og opplevde en stor sorg.

KOS OG KJÆRLIGHET: Tina opplever at hunden Mango gir masse kos og kjærlighet, og for henne er hunden en fullverdig erstatning for barnet hun ikke fikk. Foto: privat.
KOS OG KJÆRLIGHET: Tina opplever at hunden Mango gir masse kos og kjærlighet, og for henne er hunden en fullverdig erstatning for barnet hun ikke fikk. Foto: privat. Vis mer
Publisert

For Farmen-deltaker Tina Kristine Teien (38) er hunden Mango en fullverdig erstatning for barnet hun ikke fikk.

Det er nå tre år siden Tina opplevde å bli gravid. Hun var overlykkelig og gledet seg veldig over barnet i magen, men over halvveis i svangerskapet mistet hun dessverre barnet og opplevde en stor sorg.

- Det var en veldig vond opplevelse. Etter spontanaborten ble det også slutt mellom meg og faren til babyen, og det hele vekket en desperasjon etter å få flere barn. På ett tidspunkt vurderte jeg å reise til Danmark og få et barn alene, forteller Tina åpenhjertig til KK.

Det store vendepunktet ble labradoren Mango.

- Etter at jeg fikk Mango forsvant ønsket om å få barn, det bare gikk over. Hunden min er babyen min på alle måter og jeg får dekket alle omsorgsbehovene mine hos han. Han ligger på ryggen i fanget mitt og har tatt all oppmerksomheten min. Han er som et lite barn som jeg må gi mat, kjærlighet og omsorg, og det er veldig godt, sier Tina.

En ny, amerikansk studie bekrefter at dette er en trend. Mange kvinner velger å få en hund i stedet for å få barn, og ser på det som et lettere og mer givende alternativ.

Studien viser at 70 prosent av barnløse kvinner ser på kjæledyret sitt som barnet sitt, skriver Psychology today. 72 prosent oppgir at de foretrekker selskapet til kjæledyret sitt fremfor selskap med barn.

Men kan kjæledyr virkelig være en erstatning for barn?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

TINA OG MANGO: Tina er så glad i hunden Mango at hun har bestemt seg for å få flere hunder. Foto: Privat.
TINA OG MANGO: Tina er så glad i hunden Mango at hun har bestemt seg for å få flere hunder. Foto: Privat. Vis mer

Lettere å kombinere karriere og kjæledyr

- Det fødes færre barn per kvinne nå enn tidligere, og det skyldes nok at det er utfordrende å kombinere at både mor og far har fulltidsjobb med det å følge opp mange barn. I tillegg er det flere som får barn senere, mange får for eksempel første barn når de er 35 eller 38 år.

Det sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til KK.

Det kan være tungt for både menn og kvinner å opprettholde en karriere samtidig som de har små barn, og i Norge har vi et arbeidsliv som er orientert mot heltidsjobbing.

- Det er også mange som ikke er i parforhold, eller opplever uro rundt parforhold, blant annet på grunn av nettdating og datingapper. Flere bor også alene, forklarer Tryti.

De siste årene har flere og flere skaffet seg kjæledyr, og mange opplever at det gir selskap litt på samme måte som et barn eller en venn. I tillegg kan vi skaffe medisinsk behandling, kjøpe klær til dem og så videre. Dessuten er det flere som har blitt opptatt av dyrs rettigheter helt generelt.

Sterke bånd mellom mennesker og dyr

- Er kjæledyr et fullverdig alternativ til å få barn?

- Det er opp til hver enkelt hvordan det føles, og det kan ikke andre bedømme. Kanskje vi skal prøve å ikke være fordømmende mot andre, og heller tenke at det er positivt om de steller bra med kjæledyrene sine og gir dem mye kjærlighet, sier Tryti.

Det kan dannes sterke bånd mellom mennesker og dyr, og mange som har blitt såret i livet finner trøst og trygghet i dyr. De føler gjerne at dyr ikke lyver, er trofast, blir hos dem og er til å stole på. Noen tenker også på at det er mer arbeid med barn enn med kjæledyr. Dessuten forlater ikke dyret deg til slutt, slik barn gjør.

- Å ha barn er mye arbeid i mange år, frem til de skal frigjøre seg i tenårene. Det blir ikke det samme med hunder og katter, på godt og vondt, sier hun.

De tetteste båndene dannes nok mellom en aleneboer og kjæledyret deres.

- Fysisk kontakt er utrolig viktig og antidepressivt, og et kjæledyr kan være effektivt i den sammenheng. Ikke alle barn er kosete, men kjæledyr kan koses med, sier Tryti.

SOM ET BARN: - Han er som et lite barn som jeg må gi mat, kjærlighet og omsorg, og det er veldig godt, sier Tina. Foto: Privat.
SOM ET BARN: - Han er som et lite barn som jeg må gi mat, kjærlighet og omsorg, og det er veldig godt, sier Tina. Foto: Privat. Vis mer

Kjæledyret erstatter barneønsket

Tina Kristine Teien er ikke barnløs, hun har en 17 år gammel sønn som ikke bor hjemme hver dag. Hun har alltid ønsket seg flere barn, men det ønsket har nå forduftet på grunn av hunden Mango.

- Hunden min har på en måte reddet meg fra sorgen over å miste et barn. Jeg føler at jeg har fått et barn til, sier hun.

Tina bor alene i Oslo, og har bestemt seg for å kjøpe enda en hund innen ett år.

38-åringen var én av deltakerne i høstens sesong av Farmen på TV 2, men forlot gården etter noen få episoder. Hun savnet Mango konstant mens hun var borte.

- Noe av det verste med å være på Farmen var savnet etter hunden min, det var forferdelig å være borte fra han. Jeg savnet han veldig mye og det var godt å komme hjem, sier hun.

GODT SELSKAP: For Farmen-deltaker Tina Kristine Teien (38) er hunden Mango en fullverdig erstatning for barnet hun ikke fikk. Foto: Privat.
GODT SELSKAP: For Farmen-deltaker Tina Kristine Teien (38) er hunden Mango en fullverdig erstatning for barnet hun ikke fikk. Foto: Privat. Vis mer

Kan være et godt alternativ

- Kan hunder og katter virkelig være en erstatning for barn?

- Ja, for en god del personer tror jeg kjæledyr kan erstatte barn. Særlig for de som ikke kan få eller velger å ikke få barn, tror jeg det å vise omsorg for et dyr kan erstatte den omsorgen de ellers ville gitt til et barn.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Velvære-hormonet oksytocin utløses når du koser med en hund eller en katt, på samme måte som når du koser med et barn.

- En hund vil selvfølgelig aldri bli helt som et eget barn, blant annet fordi de ikke lever like lenge, men jeg tror det er et tilnærmet fullverdig alternativ for mange, sier Winther.

Hunder viser ubetinget kjærlighet og hengivenhet til enhver tid, noe Winther tror spiller en viktig rolle.

- Om du er lei deg eller blid, vil hunden din være der for deg. De er veldig tilgjengelige for oss mennesker som en venn. Katter er litt annerledes fordi de er mer selvstendige, forklarer han.

MER GIVENDE: En tredjedel av kvinnene i studien, 33 prosent, sier at omsorg for kjæledyr er mer givende for dem enn tanken på å oppdra et barn.
MER GIVENDE: En tredjedel av kvinnene i studien, 33 prosent, sier at omsorg for kjæledyr er mer givende for dem enn tanken på å oppdra et barn. Vis mer

Dette viser forskning

I en ny studie stilte forskerne spørsmål til 400 kvinner født mellom 1981 og 1996 som har uttrykt at de ikke planlegger å få barn (verken biologisk eller gjennom adopsjon). Målet var å forstå hvorfor disse kvinnene velger bort morskap, og resultatet viser at for mange av kvinnene fungerer kjæledyr som en stand-in for barn.

Ifølge Psychology today viser studien at 72 prosent av barnløse kvinner foretrekker selskapet til kjæledyret sitt fremfor selskap med barn. 69 prosent av kvinnene sier at det er lettere å ha kjæledyr enn å få et barn.

49 prosent av disse kvinnene svarte at personer med barn er mer stresset enn personer uten barn. 41 prosent sier at de ikke ønsker å oppdra et barn under verdens nåværende forhold. 42 prosent synes ikke det er nok ressurser tilgjengelig (for eksempel barnepass) til å hjelpe foreldre med å oppdra et barn.

38 prosent mener at det å oppdra et barn krever for mye energi og tid. 33 prosent mener at det å oppdra et barn ville krenke deres frihet. 32 prosent sier at de prioriterer karrieren eller utdannelsen.

En tredjedel av kvinnene, 33 prosent, sier at omsorg for kjæledyr er mer givende for dem enn tanken på å oppdra et barn. 70 prosent av kvinnene som har valgt å ikke få barn ser på hunden eller katten som deres eget barn.

Undersøkelsen viser altså at de kvinnene som har bestemt seg for å leve en barnefri livsstil, prøver å skape et tilfredsstillende liv på en rekke andre måter, blant annet ved å skaffe seg et kjæledyr.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer