<strong>REDDENDE ENGEL:</strong> Unn har hatt flere hunder, men ingen som Mia. – Jeg har aldri opplevd en hund som har vist så mye omsorg og kjærlighet. Hun er veldig spesiell. Foto: Sverre Chr. Jarild
REDDENDE ENGEL: Unn har hatt flere hunder, men ingen som Mia. – Jeg har aldri opplevd en hund som har vist så mye omsorg og kjærlighet. Hun er veldig spesiell. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

Reddet Av Hunden

Hunden skjønte at Unn var alvorlig syk

Frisk luft vil hjelpe mot den dundrende hodepinen, tenkte Unn. Men hunden Mia ville ikke la henne gå tur.

Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: En lørdag i begynnelsen av august våkner Unn Jensen (51) med dundrende hodepine. Hun bestemmer seg for å gå en tur. Frisk luft ville helt sikkert hjelpe, og hunden Mia (5) blir garantert med.

Unn bestemmer at de skal gå langs kyststien på Jeløya, som ligger bare et steinkast unna hjemmet. Men da Unn står og kler på seg, vil ikke Mia være med. Ute gjør Mia seg fort ferdig og vil inn igjen. Ikke engang da Unn finner ballen, som Mia elsker å leke med, er det interessant å være med på tur.

For hver benk de passerer, setter Mia seg ned. Da Unn gjør det samme, legger Mia seg over henne for at hun ikke skal gå videre. «Er Mia blitt syk? Bør hun en tur til dyrlegen?» Mia går foran og ser konstant på Unn. Når Unn setter seg ned med henne, vil hun bare kose. Reiser hun seg opp igjen, hopper Mia opp for å få henne til å sette seg igjen.

– Jeg innså at dette ikke kom til å bli noen lang tur og fant ut at det beste var å dra hjem. Mia hadde åpenbart en dårlig dag.

<strong>TRENER IHERDIG:</strong> Flere ganger 
i uken er Unn hos fysioterapeut Anders Fægri og trener. – Jeg merker stadig framskritt.  Foto: Sverre Chr. Jarild
TRENER IHERDIG: Flere ganger i uken er Unn hos fysioterapeut Anders Fægri og trener. – Jeg merker stadig framskritt. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

LES OGSÅ: Bea reddet livet vårt

Følger matmor

Turen tilbake, som vanligvis tar 15 minutter, bruker de nesten en time på. Vel hjemme legger Unn seg ned på sofaen. Hun føler seg ikke helt i form.

I sofaen legger Mia seg over henne. Selv da Unns samboer Jan Erik (54) kommer hjem, nekter Mia å flytte seg. Hun, som vanligvis løper til døra for å hilse på og få kos av alle som kommer innom, blir liggende. Overalt hvor Unn går resten av dagen, følger Mia etter.

Utover kvelden blir hodepinen bare verre. Da Unn går og legger seg, følger Mia, som vanligvis sover i en kurv på stua, etter.

Midt på natten våkner Unn og kjenner en iling gjennom hele venstre side. Idet hun står opp, kjenner hun at den ene siden svikter. Hun segner om og slår hodet i skapdøra i fallet.

Mia legger seg sporenstreks ved siden av henne. Jan Erik våkner av et brak og skjønner først ikke hva som skjer. Unn vet ikke hva som har skjedd, bare at hun har ligget veldig lenge i samme stilling og at det begynner å gjøre vondt. Jan Erik hjelper Unn, som tror hun bare er nummen, opp i sengen igjen. Ingen av dem tror det er så alvorlig.

Skjev i ansiktet

Etter en time, uten å ha fått sovet, føler Unn seg så merkelig i ansiktet. Da hun begynner å røre på seg, går alvoret opp for henne. Hun er lammet i høyre side. Jan Erik ringer etter sykebilen. Da kommer frykten: Hva skjer nå?

– Jeg skjønte ikke at jeg hadde hatt slag, ikke da, sier Unn.

Da Unn forlater huset, blir Mia urolig. I ettertid har Unn tenkt mye på at Mia må ha fanget opp at noe var i gjære lenge før hun selv skjønte det.

– Jeg har hatt flere hunder, men ingen som Mia. Ingen som har vist så mye omsorg og kjærlighet.

På sykehuset finner legene ut at Unn har hatt en blødning i hjernen, trolig forårsaket av for høyt blodtrykk.

«Dette skjer da ikke en 50-åring», tenkte Unn.

– Slag var noe som rammet eldre, ikke meg, som var midt i livet.

<strong>SAMBOERE:</strong> Jan Erik og Unn møttes i voksen alder og ble samboere for ett år siden. Paret møttes på byen. – Vi falt umiddelbart for hverandre, sier Unn. Foto: Sverre Chr. Jarild
SAMBOERE: Jan Erik og Unn møttes i voksen alder og ble samboere for ett år siden. Paret møttes på byen. – Vi falt umiddelbart for hverandre, sier Unn. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

LES OGSÅ: Dyriske helsegevinster

Sjeldent tilfelle

Det viste seg raskt at tilfellet til Unn var sjeldent. Hun har fått noe som svært få slagrammede får, kalt «alien hand». Derfor må hun være obs på å ikke trigge armen for mye. Da kan den – helt uten at Unn kan kontrollere det – begynne å leve sitt eget liv.

– Samboeren min filmet meg en gang jeg lå og sov og armen begynte å bevege seg. Det er veldig spesielt og det har tatt tid å venne seg til det, sier Unn.

– Men fordi jeg er obs på hva jeg kan og hva jeg ikke kan gjøre, går det heldigvis lengre tid mellom hver gang det skjer.

Med én gang det gikk opp for Unn at hun hadde hatt slag, bestemte hun seg for en ting: Å ikke gi opp. Hun skulle tilbake til livet, sånn det var før. Legen mente det var umulig og sa at hun måtte forberede seg på et liv som pleietrengende. Men å være avhengig av andres hjelp, var ikke et liv Unn ønsket seg.

– Jeg bestemte meg for å kjempe og trene. Viljen velger virkelighet, sier hun.

Som tidligere aktiv håndballtrener visste hun hvilken effekt trening hadde.

– Jeg har alltid hatt mye energi, noen vil kanskje mene for mye. Jeg har aldri vært en stillesittende person og har alltid hatt mange baller i luften samtidig.

<strong>LEK OG MORO:</strong> Da hunden Mia ikke en gang ville leke med ballen skjønte Unn at noe var galt. Men hun skjønte ikke at det var henne det var noe galt med. Foto: Sverre Chr. Jarild
LEK OG MORO: Da hunden Mia ikke en gang ville leke med ballen skjønte Unn at noe var galt. Men hun skjønte ikke at det var henne det var noe galt med. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

LES OGSÅ: Sunn med hund

Mot alle odds

Legens dystre spådommer ble gjort til skamme da Unn raskt ble bedre.

– Legene hadde aldri sett et tilfelle som mitt, hvor noen var blitt så raskt bra igjen.

Etter mange timer med tålmodig trening kunne hun allerede etter en uke løfte foten. Mindfulness er en øvelse som har hatt stor betydning for Unn under rekonvalesensen. Øvelsen er en form for meditasjon som handler om å være oppmerksom og til stede.

– Mange mennesker har så lett for å leve i fortiden eller framtiden. Mindfulness handler om å være til stede her og nå. Det hjelper meg å holde fokus.

For å få fart på armen og foten igjen, kunne Unn begynne med å fokusere på den friske delen. Hun jobbet seg nedover hele kroppsdelen, før hun gjentok akkurat det samme på den lammede delen.

– Etter hvert – ved siden av iherdig trening – merket jeg at førligheten kom tilbake, sier Unn, som tilbrakte seks uker på opptreningssenteret Jeløy Kurbad.

Det er ikke lenge siden hun kom hjem igjen til leiligheten i Moss sentrum. Langs den ene veggen står rullestolen. Unn trenger den ikke med mindre hun skal gå veldig langt. Går hun tur, er det helst rullatoren hun bruker. Inne går hun stort sett på egne bein.

– Jeg fikk livet snudd på hodet og har vært nødt til å tilpasse meg.

<strong>ALIEN HAND:</strong> Unn har fått noe som svært få slagrammede får kalt «alien hand». Dette innebærer at armen tidvis lever sitt eget liv. – Det har tatt tid å venne seg til det, sier hun. Foto: Sverre Chr. Jarild
ALIEN HAND: Unn har fått noe som svært få slagrammede får kalt «alien hand». Dette innebærer at armen tidvis lever sitt eget liv. – Det har tatt tid å venne seg til det, sier hun. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

LES OGSÅ: Hjelp, jeg har 20 hunder!

Må roe ned

Noe av det tøffeste for Unn, har vært å roe ned tempoet.

– Jeg blir fortere sliten og må hvile mye oftere. Det har vært en tøff omstilling.

Å bli rammet av alvorlig sykdom, har lært Unn hvor sårbart livet er.

– Alt jeg tok for gitt, alle hverdagslige oppgaver, tar lengre tid enn før. Jeg har måtte lære alt på nytt. Men jeg er glad jeg lever og merker stadig framskritt.

Kort tid etter at hun ble rammet av slag, la hun ut en melding på Facebook: «Mitt mål innen en måned er å gå en tur med Mia igjen». Da hun skjønte at det ikke var mulig, skrev hun i stedet: «Før jul skal jeg klare å gå med Mia igjen». For kort tid siden gjennomførte hun målet.

– Det var en seier. Mia og jeg, side om side. Vår første tur etter slaget. Det føltes bra!

<strong>REDDENDE ENGEL:</strong> Unn har hatt flere hunder, men ingen som Mia. – Jeg har aldri opplevd en hund som har vist så mye omsorg og kjærlighet. Hun er veldig spesiell. Foto: Sverre Chr. Jarild
REDDENDE ENGEL: Unn har hatt flere hunder, men ingen som Mia. – Jeg har aldri opplevd en hund som har vist så mye omsorg og kjærlighet. Hun er veldig spesiell. Foto: Sverre Chr. Jarild Vis mer

LES OGSÅ: Er hunden din deprimert?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer