Sosiale Medier

- Husk å informere de nærmeste først

Hvordan skal du informere om skilsmisser og dødsfall i sosiale medier? Ifølge psykologen er det noen kjøreregler vi bør ta hensyn til, både for vår egen skyld - og de rundt oss.

DELE DÅRLIGE NYHETER I SOSIALE MEDIER: Hvordan skal vi formidle triste nyheter som dødsfall og skilsmisser i sosiale medier? Vi spurte psykologen om råd. Foto: NTB Scanpix
DELE DÅRLIGE NYHETER I SOSIALE MEDIER: Hvordan skal vi formidle triste nyheter som dødsfall og skilsmisser i sosiale medier? Vi spurte psykologen om råd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bursdager, morsdag og valentines day - markeringer som skapt for glade statusoppdateringer. Men hva gjør vi når det er et trist budskap vi vurderer å dele? Det kan være alt fra brudd og skilsmisse, til en et nært familiemedlem som har gått bort.

Følelsen av at vi må si «noe», dukker opp, og vissheten om at nyheten sprer seg uansett, kan oppleves stressende. (Psst: Hva skjer med ditt digitale liv når du dør?)

- Dødsfall får stor oppmerksomhet i sosiale medier, det kan være et stort trøkk for de pårørende som er i en allerede sårbar situasjon, sier Hedvig Montgomery, som er psykolog og famileterapeut, med spesialkompetanse på mediehåndtering.

PSYKOLOG: Hedvig Montgomery er psykolog og familieterapeut, og mener vi alle må være varsomme i sosiale medier når det er triste nyheter som formidles. Foto: Presse
PSYKOLOG: Hedvig Montgomery er psykolog og familieterapeut, og mener vi alle må være varsomme i sosiale medier når det er triste nyheter som formidles. Foto: Presse Vis mer

- Og du har ikke så mye tid til å informere, for slike nyheter sprer seg fort, sier psykologen. 

Husk å informere de nærmeste 

Hun ber oss huske på at for en del som står vedkommende nær, vil det være vondt å få et slikt budskap via Facebook, uten å ha snakket med noen først. 

- Lag en liste over hvem som bør få vite det først – og la dem ringe videre. Slik kan informasjonen distribueres. Jo tyngre et dødsfall oppleves for deg – jo mer hjelp trenger du, sier Montgomery.

Hvordan du deler, påvirker støtten du får

Marianne Vinjevoll er psykolog tilknyttet Senter for krisepsykologi, og har jobbet mye med hvordan håndtere dødsfall i sosiale medier. Hun påpeker i likhet med Montgomery, også viktigheten av å informere nære venner og familie først.

- Tenk også gjennom hvorfor du ønsker å dele informasjon på denne måten. Det er ikke lurt å skrive i affekt eller før man har fått fordøyet informasjonen selv. Det kan være andre berørte som kan ha motforestillinger mot at informasjonen blir delt, det kan bli en kilde til konflikt senere, sier Vinjevoll.

Hun ber oss i tillegg tenke over at måten vi informerer på, påvirker hvilken type støtte du får over tid.

- Informerer du via sosiale medier kan det føre til at støtten kommer via sosiale medier, mer enn i direkte personlig kontakt. Noen velger å gi uttrykk for hvilken hjelp eller støtte de ønsker, noe som kan gjøre det enklere for omgivelsene å stille opp. 

PSYKOLOGSPESIALIST: Marianne Vinjevoll fra Senter for krisepsykologi har lang erfaring med sorgarbeid, og hvordan håndtere slikt i sosiale medier. Foto: Foto: Presse
PSYKOLOGSPESIALIST: Marianne Vinjevoll fra Senter for krisepsykologi har lang erfaring med sorgarbeid, og hvordan håndtere slikt i sosiale medier. Foto: Foto: Presse Vis mer

Det er forskjell på hvilke forum man velger å dele informasjonen i.

- I lukkede grupper vil man ha større kontroll over informasjonen, og de andre i gruppen vil ofte ha en gjensidig interesse og nytte av det som blir delt. Noen klienter rapporterer at de har fått viktig støtte og gode råd via sosiale medier i forbindelse med livskriser. De viser da ofte til lukkede grupper eller blogg hvor leserne aktivt ønsker å bidra og delta i en erfaringsutveksling, sier Vinjevoll.

Både Montgomery og Vinjevoll understreker viktigheten av tenke fram i tid når du deler informasjon.

- Tanken bak å dele, henger ofte sammen med et behov for å informere og å få støtte. Du vet ikke på forhånd hvordan informasjonen blir håndtert av andre, og etter hvert mister du kanskje oversikten over hvem som vet. Dette kan skape usikkerhet i møte med mennesker, eller skuffelse over at de ikke tar opp temaet, tar kontakt eller viser empati for den situasjonen du er i, sier Vinjevoll.

LES OGSÅ: Sosiale medier gjør det lettere å avsløre narsissisme

Vær særlig forsiktig med barn og sykdom

Hedvig Montogomery mener det særlig er ett landskap der vi må opptre ekstra forsiktig. Det er dersom barnet ditt rammes av alvorlig sykdom.

- Et sykt barn er fryktelig sårbart. Her skal man være nær, ikke eksponere. Jeg vil si at et sykehusopphold ikke er noe man vise bilder fra. Barna kan oppleve at foreldrenes fokus er et annet sted enn hos dem, og at de må prestere på et vis. Og det er ikke bra.

- Hva med skilsmisse? Når - og hvordan informerer man omverdenen om noe slikt?

- Her er gjelder det også å informere alle de nærmeste først, og dersom det er barn involvert, må skole og nærmeste krets rundt barna også få beskjed, sier Montgomery og understreker at en skilsmisse er tungt, og må behandles med varsomhet.

Kanskje er ikke sosiale medier arenaen du skal bruke i det hele tatt, men heller la informasjonen spre seg mer av seg selv.

- Jeg tenker det er viktig å være bevisst på at det er flere parter involvert i et brudd, både ekspartner og eventuelle barn og familie på begge sider. Her kan det være ulike meninger om hvilken type informasjon som skal deles i sosiale medier, påpeker Vinjevoll.

Det finnes selvsagt skrekkeksempler på foreldre som krangler åpenlyst i hverandres kommentarfelt, og som både lufter frustrasjon og kjærlighetssorg i alles påsyn. Ikke overraskende er dette ikke anbefalt. Så er det ett moment til, som handler om den som deler.

- Dersom du står i en skilsmisse trenger du støtte og trøst av dine nærmeste. En kjærlighetssorg er privatting du må bearbeide. Du trenger trøst, du trenger fysisk tilstedeværelse av noen som står deg nær. Et digitalt liv kan aldri erstatte mellommenneskelige relasjoner, men det kan være en fin ekstrating å ha i livet, sier Montgomery.

LES OGSÅ: Konflikter om husarbeid er skilsmissegrunn nummer 1

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer