Kroppspress

- Husk at stranda er for alle, og at sommerkroppen er noe du har hver gang det blir sommer

Vi spurte noen av de råeste damene i bikini hvordan vi alle kan føle oss bedre med den kroppen vi har.

KROPPSPOSITIV: Wilde Siem kaller seg kroppspositiv og legger gjerne ut bilder av seg selv i badetøy på Instagramkontoen "Happykropp! - Stranda er for alle kropper, sier hun til KK. Foto: Privat
KROPPSPOSITIV: Wilde Siem kaller seg kroppspositiv og legger gjerne ut bilder av seg selv i badetøy på Instagramkontoen "Happykropp! - Stranda er for alle kropper, sier hun til KK. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lettkledde sommerdager er noe de aller fleste nordmenn lengter mot gjennom en lang, sørpete mørketid. Likevel er det å vise seg i badetøy noe mange gruer seg til på grunn av komplekser over eget utseende. Og slett ikke bare tenåringer.

- Det er dessverre alt for mange, i alle aldre, som gruer seg til dette, og det gjelder også guttene, sier Kari Mogstad Løvendahl, fastlege og spesialist i allmennmedisin, og forfatter av boken «Kroppsklemma» til KK.

Hun tror det er lettere sagt enn gjort å bare "blåse i det", og at det kan framstå som et urealistisk ideal at alle skal være fri og fornøyd til enhver tid.

SKRIVER OM KROPPSKLEMMA: Altfor mange sliter med med komplekser rundt egen kropp, noe som selvsagt er synd, mener lege og forfatter Kari Mogstad Løvendal. Foto: Privat
SKRIVER OM KROPPSKLEMMA: Altfor mange sliter med med komplekser rundt egen kropp, noe som selvsagt er synd, mener lege og forfatter Kari Mogstad Løvendal. Foto: Privat Vis mer

- Det høres så fint ut, og sånn skulle vi gjerne hatt det. Men som mennesker er vi skapt til å drive med sammenligning, gjøre oss attraktive for hverandre, og til å følge moter og impulser. Derfor er det en hard jobb å klare å føle seg fri fra alt dette rundt oss. Når det er sagt, hadde det vært både fint og godt for mange, om vi kunne vært mer fornøyde slik vi er, påpeker fastlegen.

Noen sliter så mye med komplekser at det hindrer dem fra å dra på stranda i det hele tatt.

- Det å ta en strandtur sammen med folk man er trygg på først, og velge steder med litt mindre folk, kan være en fin start, sier Mogstad som også påpeker at det å jobbe med eget tankesett over tid er det som hjelper.

Kroppspositivster tar ansvar

Mens sosiale medier flommer over at perfekte kropper på perfekte strender der man ofte har retusjert vekk alt fra egne skavanker til andre irriterende strandturister, finnes det heldigvis kvinner som byr på noe annet, og langt mer oppløftende.

Wilde Siem er en av dem. Hun deler bilder på Instagram under navnet happykropp, og ønsker å få flere til å slappe av med den kroppen de har.

Se dette innlegget på Instagram

Deiliiiiii ☀️

Et innlegg delt av Wilde | Happy body (@happykropp)

- Jeg startet «happykropp» fordi jeg selv fikk det så mye bedre når jeg ble eksponert for forskjellige, uretusjerte kropper gjennom sosiale medier. Kroppspositivismen og aktivismen ble startet av tjukke, svarte damer og de endret livet mitt til det bedre. Det er dessverre ikke så mange norske kontoer, så etter et par år startet jeg en egen. Og vi trenger fortsatt flere, sier Wilde til KK.

Hennes beste tips for en mer avslappa sommer der vi alle kan puste med magen, også i badetøy - er blant annet å forsøke å blokke ut tanker om hva andre måtte tenke. Og kjøpe akkurat så mange badedrakter du har lyst på.

- Jeg kjøper fargerike badedrakter hele året og gleder meg alltid til å bruke dem. Jeg har aldri shoppestopp på badetøy, og kjøper også nye klær med en gang noe ikke passer lenger, sier Wilde som mener at fine klær er både er viktig for å føle seg vel, og for å føle seg som en del av samfunnet.

Se dette innlegget på Instagram

Fat is not a feeling.

Et innlegg delt av Wilde | Happy body (@happykropp)

- Husk at stranda er for alle, og har plass til alle kroppstyper. Og sommerkroppen er noe du har hver gang det blir sommer, sier Wilde.

Når vi spør om råd om hvordan vi kan føle oss bedre, råder hun oss til alt fra å slutte å vitse om egne valker, til å si fra til venner og familie at mat og kropp ikke skal være et tema. I tillegg anbefaler hun å avfølge eller "mute" influencere og venner som kan gi deg dårlig magefølelse.

Og selv om Wilde "tar jobben" med å legge ut bilder som skal få oss alle til å føle oss litt bedre, ønsker hun ikke å påføre andre press om å gjøre det samme.

- Kroppen din er bare din og du trenger aldri å eksponere den på noe vis, men et godt tips er å ta mye bilder av deg selv, i mange ulike vinkler, for eget bruk. Og da er det ikke lov til å si stygge ting når du ser bildene, tipser Wilde som tror mange av oss trenger å øve oss på å se bilder av kroppen vår.

SMIL TIL FOTOGRAFEN: Å ta bilder av deg selv i badetøy, kun til eget bruk - er en fin øvelse å bli vant til hvordan kroppen ser ut, mener Wilde. Foto: Privat
SMIL TIL FOTOGRAFEN: Å ta bilder av deg selv i badetøy, kun til eget bruk - er en fin øvelse å bli vant til hvordan kroppen ser ut, mener Wilde. Foto: Privat Vis mer

- Men det beste tipset jeg har for å føle seg bedre, er å jobbe med seg selv. Det er du som styrer tankene dine og hva du tenker om deg selv. Hvis du klarer å tenke at hva andre mener ikke er viktig, så kan du kose deg veldig mye mer på stranda og i livet generelt, mener Wilde.

Kanskje kropp kan bli litt mindre viktig?

En annen kvinne som bruker sosiale medier til å framsnakke kvinnekropper i alle fasonger, er Camilla Lorentzen, som også er utdannet PT. På Instagram ble hun kjent for å bruke emneknaggen #fitnok, for understreke poenget om at man er god nok, sprek nok og fin nok, selv om man ikke nødvendigvis har sixpack.

- Mine beste tips for en deilig sommer med så lite fokus på kropp som mulig er blant annet å rydde i klesskapet, sier Camilla.

- Kast ut de klærne, bikiniene og badedraktene som passet for femten år siden. Kroppene våre forandrer seg gjennom livet, og det å bruke tid og energi på å tenke på at man «burde-skulle-kunne» vært slik som man var for noen år siden, vil ikke føre med seg noe godt, mener Camilla.

- Kjøp sommerklær som passer den kroppen du har nå, tipser Camilla. Hun mener de færreste trives i store gensere når det er tredve varmegrader ute, men ikke alle er komfortable i magetopp heller.

- Forsøk å utfordre deg litt, men husk at det viktigste er at du skal ha det bra, sier Camilla. Og understreker i likhet med Wilde, viktigheten av fint badetøy.

- Det finnes badetøy der ute som både dekker, løfter, heiser og viser frem. Bruk litt tid på å finne fram til noe du føler deg vel i, framfor å raske med deg noe fra et stativ fordi du ikke orker tanken på å se kroppen din i et prøverom. Du vil bli så mye mer fornøyd, framholder PT-en som ofte deler bilder av seg selv i nettopp badetøy.

På Instagram har hun flere ganger skrevet at å dele slike bilder ikke er lett for henne, men at det nettopp er derfor hun gjør det.

Camilla tror mange ønsker å føle seg bedre med seg selv, men at idealet om å elske seg selv fra topp til tå, kan framstå som ganske uoppnåelig for de aller fleste.

- Du behøver ikke å se på valkene dine med et forelska blikk! Jeg tror vi heller bør minne oss selv på at det ikke er så forbanna viktig hvordan kroppen ser ut. Javel, så henger det litt her og der, men skal du la det stoppe deg fra å ha en god sommer? Skal du la det stoppe deg fra å gjøre de tingene du har lyst til? Jeg håper svaret er nei, og at du sakte, men sikkert tør å utfordre deg selv litt . Målet er at du skal, komme til det punktet hvor du klarer å trives i den kroppen du har, mener Camilla.

- Og så trenger du ikke poste et bilde av den på Instagram når du har kommet så langt, det holder at du smiler litt for deg selv!

Blokkerer negativt selvsnakk

Gisella Franscisca jobber som retail manager for Mac Cosmetics og som stylist, modell og influencer. Hun har over 20 000 følgere på Instagram der hun blant deler mote-tips for alle med former, og personlige tekster om selvfølelese, kroppsidealer og "de andres blikk".

Gisella tror det er lettere sagt enn gjort, å føle seg helt fri fra alt som heter komplekser.

- Å slutte å lytte til usikkerheten og negativiteten i oss selv, det krever mye arbeid, sier Gisella.

- Det er umulig å være glad og full av selvtillit til enhver tid. Men det er mulig å trene opp selvtilliten og hjernen din til å tenke og snakke godt om deg selv, forklarer Gisella.

Selv er hun bevisst på egne tanker, og blokkerer negativt selvsnakk når det dukker opp.

- Det hjelper også å ha et fellesskap av mennesker som virkelig forstår deg. Noen ganger er nettmiljøer tryggere enn i det virkelige liv, og det kan være godt å dele med andre, mener Gisella.

For umiddelbar godfølelse på stranda har hun følgende råd:

- Ta turen med gode venner du slapper av sammen med, og dropp de stedene der folk viser fram resultatet av alle timene på treningsstudioet, sier Gisella spøkefullt.

Hun anbefaler å bunkre opp med alt som gjør deg glad, godt lesestoff, deilig musikk, og gjerne flere sett med badetøy.

- Tenk så kort sommeren er, og hvor deilig det er å føle sola på huden, sier Gisella, og mener i likhet med Wilde og Camilla at stranda, sola og sommeren er for alle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer