Endometriose

Hva er forskjellen på endometriose og adenomyose?

Begge tilstandene kan gi store smerter, og føre til at det blir nødvendig å fjerne livmoren. Karoline (29) er forberedt på at det skal skje, men håper på å kunne gi datteren en søster eller bror først.

ENDOMETRIOSE OG ADENOMYOSE: Karoline (29) har både endometriose og adenomyose.  Foto: Privat
ENDOMETRIOSE OG ADENOMYOSE: Karoline (29) har både endometriose og adenomyose. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss har hørt om endometriose, men hva med adenomyose? Tilstandene kan virke ganske like – begge deler er slimhinnekjertler (livmorslimhinne) på feil plass.

– Men det finnes også forskjeller: Ved adenomyose ligger slimhinnekjertlene i muskelveggen til livmor, mens de ved endometriose ligger utenfor livmor – i bukhulen, bak livmoren på bukhinnen, på blæren, eggstokkene eller helt andre steder, sier Tina Tellum som er gynekolog ved Oslo Universitetssykehus, og ekspert på adenomyose.

Både endometriose og adenomyose er hormonavhengige og lager inflammasjon, altså en betennelse i bekkenet som fører til smerter.

– En annen forskjell er at adenomyose ikke er syklisk, slik endometriose er. Ved endometriose svinger disse feilplasserte cellene sammen med syklus, bygger seg opp og blør inn i bukhulen, synkront med livmorslimhinnen i livmorhulen.

LES OGSÅ: Mange har endometriose uten å være klar over det

Adenomyose er hyppigere enn endometriose

Omtrent 2-3 prosent av alle kvinner utvikler symptomgivende endometriose i løpet av livet, men det er sannsynligvis mange som har det uten å være klar over det. Det er faktisk rundt 20 prosent av alle kvinner som har adenomyose. 

– Begge tilstandene er tett beslektede sykdommer, og de forekommer ganske ofte samtidig. Adenomyose er litt hyppigere, tror vi, og det kan være fordi det i noen tilfeller kan være årsak til endometriose, sier Tellum.

Symptomene ligner, men ved adenomyose vil man ofte ha enda kraftigere blødninger og ekstreme smerter under menstruasjon. Ved endometriose er det vanligere med smerter noen dager før menstruasjon og under eggløsning.

LES OGSÅ: Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savn

Ved adenomyose kan smertene forverres etter fødsel

Adenomyose kan forverres ved bruk av østrogen (for eksempel p-piller), mens endometriose kan stabiliseres med østrogen.

– Smerter kan oppleves svært forskjellig, avhengig av hvor endometriosen sitter. Blir man ikke bedre i det hele tatt ved bruk av p-piller, heller dårligere, bør man undersøke om det foreligger en oversett adenomyose, sier Tellum.

Ved endometriose vil kvinnen få mindre plager etter et svangerskap, mens ved adenomyose vil det ofte bli mye verre etter fødsel. 

– Adenomyose kan føre til infertilitet, men i hvor stor grad, vet vi ikke – vi har altfor lite forskning på det. Men en studie fra Kina og Japan viser at man fant adenomyose hos omtrent 30 prosent av kvinnene som ble behandlet med IVF, et tall som sannsynligvis stemmer for Norge også.

Livskvaliteten kan synke betraktelig

Begge tilstandene omtales som «lavstatus-sykdommer», og noen kvinner får høre at det er vanlig at man blør og har smerter, at man rett og slett skal skjerpe seg. 

– Mange kvinner klarer ikke å gjennomføre samleie på grunn av smerter, ekteskap blir ødelagt, man kan føle seg som en elendig mor fordi man ikke klarer å ta seg av ungene og så videre, forklarer Tellum. 

Livskvaliteten kan synke betraktelig, og noen kvinner er nødt til å fjerne livmoren og aldri få mulighet til å få barn, for å klare å håndtere smertene. Dette kan være svært belastende.

– Jeg har jobbet med kreftpasienter på Radiumhospitalet, og jeg var så glad for at det fantes et godt system rundt dem, hvor man fikk masse hjelp av for eksempel sexolog eller psykolog uten lang ventetid. Jeg skulle ønske det samme gjaldt for våre endometriose- og adenomyosepasienter, men helsesystemet er dessverre ikke bygd opp slik. 

LES OGSÅ: - Muskelknutene er ikke livstruende farlige, men kan vokse og gi økende plager

Har både endometriose og adenomyose

Karoline Rognan (29) var en av mange ufrivillige barnløse. Hun og mannen hadde prøvd å bli gravide en god stund før de oppsøkte hjelp, og det ble tatt en lapraskopi. Prøveresultatene viste at Karoline hadde endometriose i buken, eggstokkene og i blæren.

Til slutt, etter tre og et halvt år, med to operasjoner, tre AIH-forsøk og tre IVF-forsøk, lyktes paret. De fikk en datter som nå er fire år gammel, og de håper så inderlig på å kunne gi henne en søster eller bror.

ØNSKER SEG FLERE BARN: I dag har Karoline en datter på 4 år.  Foto: Privat
ØNSKER SEG FLERE BARN: I dag har Karoline en datter på 4 år. Foto: Privat Vis mer

– Jeg går til kontroller på Ullevål på grunn av endometriosen. Under en slik kontroll ble det for halvannet år siden funnet adenomyose også. 

Blir ikke kvitt smertene før livmoren fjernes

Karoline vil ikke få en helt sikker diagnose før livmoren blir fjernet, slik at den kan undersøkes grundigere.

– Jeg fikk beskjed om at de sannsynligvis ikke kunne klare å hjelpe meg med å bli helt kvitt smertene før livmoren fjernes, og jeg er forberedt på at det skal skje en dag. Men vi vil jo gjerne ha flere barn først, så jeg prøver å holde ut litt til.

29-åringen har måttet gjennomgå tre kikkhullsoperasjoner og hormonell behandling. Hun ble satt i kunstig overgangsalder for å holde endometriosen i sjakk, og måtte ta sprøyte hos legen hver tredje uke.

– Jeg fikk østrogenpiller for å unngå noen av bivirkningene, men jeg ble dessverre alvorlig deprimert og måtte slutte med de. Nå bruker jeg Visanne, som er godt egnet ved endometriose. 

Karolines siste operasjon var sommeren 2015, men smertene ble ikke merkverdig bedre.

– Smertene varierer fra dag til dag, men jeg tar smertestillende hver dag for å fungere.

Usikkert om datteren vil få søsken

Før Karoline prøvde å bli gravid var hun en frisk, ung dame, som jobbet fulltid i barnehage og så å si aldri var borte fra jobben. Smertene kom gradvis da hun sluttet på p-piller, og hun ble etter hvert sykemeldt. Ett år senere måtte hun få hjelp fra NAV.

– Nå er jeg på arbeidstrening gjennom NAV, hvor jeg jobber én dag i uka. Jeg er også styremedlem i endometrioseforeningen i Norge.

Det er uvisst om Karoline hadde adenomyose før hun ble gravid med datteren, noe som gjør at hun bekymrer seg for at det skal bli enda vanskeligere å bli gravid med nummer to.

– Til tross for disse bekymringene har jeg en frisk og fin jente på fire år. Det er ingen selvfølge at jeg skulle få henne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer