Endometriose

Hva er forskjellen på endometriose og adenomyose?

Begge tilstandene kan gi store smerter, og føre til at det blir nødvendig å fjerne livmoren. Karoline (29) er forberedt på at det skal skje, men håper på å kunne gi datteren en søster eller bror først.

ENDOMETRIOSE OG ADENOMYOSE: Karoline (29) har både endometriose og adenomyose.  Foto: Privat
ENDOMETRIOSE OG ADENOMYOSE: Karoline (29) har både endometriose og adenomyose. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss har hørt om endometriose, men hva med adenomyose? Tilstandene kan virke ganske like – begge deler er slimhinnekjertler (livmorslimhinne) på feil plass.

– Men det finnes også forskjeller: Ved adenomyose ligger slimhinnekjertlene i muskelveggen til livmor, mens de ved endometriose ligger utenfor livmor – i bukhulen, bak livmoren på bukhinnen, på blæren, eggstokkene eller helt andre steder, sier Tina Tellum som er gynekolog ved Oslo Universitetssykehus, og ekspert på adenomyose.

Både endometriose og adenomyose er hormonavhengige og lager inflammasjon, altså en betennelse i bekkenet som fører til smerter.

– En annen forskjell er at adenomyose ikke er syklisk, slik endometriose er. Ved endometriose svinger disse feilplasserte cellene sammen med syklus, bygger seg opp og blør inn i bukhulen, synkront med livmorslimhinnen i livmorhulen.

LES OGSÅ: Mange har endometriose uten å være klar over det

Adenomyose er hyppigere enn endometriose

Omtrent 2-3 prosent av alle kvinner utvikler symptomgivende endometriose i løpet av livet, men det er sannsynligvis mange som har det uten å være klar over det. Det er faktisk rundt 20 prosent av alle kvinner som har adenomyose. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer