Samlivsterapeut

Hva gjør du når barnet ditt nekter å møte din nye kjæreste?

Skilte foreldre kan oppleve at barna nekter å forholde seg til en ny partner. De vil ikke møte vedkommende eller opptrer avvisende. Går slikt over?

SAMVÆRSPROBLEMER: Barnet ditt nekter å møte far eller mors nye partner. Les samlivsterapeuten Solveig Venneslands råd til foreldre. Foto: NTB-Scanpix
SAMVÆRSPROBLEMER: Barnet ditt nekter å møte far eller mors nye partner. Les samlivsterapeuten Solveig Venneslands råd til foreldre. Foto: NTB-Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor vil ikke store barn møte og bli kjent med sine foreldres nye samlivspartnere?

- I vår tid der det er vanlig med samlivsbrudd og nye parforhold, skulle man tro det ikke er mye motstand mot introduksjon av nye kjærester i familien. Små barn har ikke noe valg, men store barn bryr seg og mener ofte mye om hva foreldrene gjør på samlivsfronten, sier Solveig Vennesland, samlivsterapeut og fast spaltist i Allers. 

– En vanlig grunn er barnas støtte og lojalitet til den av foreldrene som ble forlatt ved bruddet, og behovet for å straffe. 

– En annen grunn er at bruddet kan komme helt uventet og som et sjokk på barna. Barna takler bruddet på en måte så lenge begge er single i hvert sitt hus, men når den ene får ny kjæreste, blusser følelsene opp på nytt. Og hvis den forelderen som får ny kjæreste, ikke greier å forklare seg godt og tydelig nok til barna om sitt nye liv, øker problemet. Husk at mange familie- og samlivsproblemer kommer av misforståelser. Når barn ikke forstår og savner forklaringer, skaper det uro, og foreldrene klarer ikke å sette seg i respekt hos barna.

PARTERAPEUT: Solveig Vennesland er utdannet ­sosionom og familieterapeut. Hun har tidligere jobbet i det offentlige ­familievernet, men har nå egen ­praksis i Oslo og i Sandefjord.
PARTERAPEUT: Solveig Vennesland er utdannet ­sosionom og familieterapeut. Hun har tidligere jobbet i det offentlige ­familievernet, men har nå egen ­praksis i Oslo og i Sandefjord. Vis mer

– En tredje grunn er at skilte foreldre ofte har lett for å føye sine barn etter samlivsbrudd. De har dårlig samvittighet og vil skåne dem. Dermed blir det vanskelig å si fra og være bestemt. 

For utenforstående kan det virke helt meningsløst å se store barn bruke så mye følelser og krefter på å motarbeide mamma eller pappa. Men bare de som har skoen på, vet hvor den trykker.

Ofte tror jeg store og voksne barn ikke er bevisst sitt sterke engasjement mot sine skilte foreldre, før de eventuelt selv opp­søker en hjelper/rådgiver. 

LES OGSÅ:Forelsket i en annen enn samlivspartneren din?

Solveig Vennesland fikk en dag besøk av Petter, som ble skilt for tre år siden. Han og ekskona Mette har to barn på 16 og 18. De bor likt hos sine foreldre, to uker i slengen. Petter fikk ny kjæreste for et år siden. Barnas mor er singel. Mette og Petter har et greit samarbeid. Problemene oppsto derimot da Petter fikk ny kjæreste. Petters barn nekter nemlig å møte henne. Som regel ender de opp med å få faren sin til å føye seg etter deres ønsker. Petter sier han gjør så godt han kan, men innrømmer at han ofte føler seg presset mellom barna og kjæresten. Han ser at barna har fått makt, men han klarer ikke å gjøre noe med det.

Det store spørsmålet er: Går slikt over?

Ja, vanligvis går slikt gradvis over, de fleste klarer å tilpasse seg. Men det kan ta år. Og noen vil aldri godta sine foreldres nye samlivspartnere. Selv om de slutter å bråke, kan de fastholde en kald og avvisende holdning når de må møtes, for eksempel i konfirmasjoner og brylluper.

LES OGSÅ: Kan du tilgi utroskap?

Gode tips:

  • Ikke la problemet flyte.
  • Forklar barna at du ikke vil ­gjengiftes med mamma/pappa.
  • Et nytt kapittel er begynt. Gjenta stadig at du alltid være pappa/mamma for barnet – uansett.
  • Fortell at du vil leve ditt liv, og ikke føy deg etter barnas urimelige krav om å jage den nye kjæresten på dør når barna kommer eller er hos deg.
  • Åpen og tydelig beskjed skaper ofte et bedre klima.
  • På sikt kan det bli verre for barna å ha hatt veike foreldre som ikke tør si sannheten rett ut. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer