LETT Å MISTE MOTET: Å ikke få jobben du hadde ønsket deg, kan være veldig skuffende. Men ekspertene mener det er mulig å snu skuffelsen til noe positivt. Foto: Shutterstock / KieferPix
LETT Å MISTE MOTET: Å ikke få jobben du hadde ønsket deg, kan være veldig skuffende. Men ekspertene mener det er mulig å snu skuffelsen til noe positivt. Foto: Shutterstock / KieferPix
Jobbsøking

Hva gjør du når du ikke fikk jobben du hadde så utrolig lyst på?

Her er ekspertenes beste tips til hvordan du kommer deg videre.

Du fant stillingsutlysningen til selve drømmejobben. Du brukte timevis på å gjøre både søknad og CV perfekt og var overlykkelig da du ble kalt inn til intervju. Du skulle virkelig vise hvor perfekt du var for akkurat denne jobben, og følte du gjorde det bra i møte med din mulige fremtidige arbeidsgiver. Du venter spent.  

Så kommer svaret - noen andre fikk drømmejobben din, rett foran nesa di. Kanskje fikk du beskjed om at «vi hadde svært mange godt kvalifiserte søkere, og denne gangen ble det dessverre ikke deg». Det er sikkert sant, men det hjelper ikke. Denne jobben var alt. Det svir. Og hva gjør du når du må gå videre? Vi har fått ekspertene til å dele sine beste tips. 

- Å få avslag på jobbsøknaden kan være litt det samme som å gå på visning. Du ser for deg hvor sofaen skal stå, hvor gardinene skal henge, og så taper du budrunden. Det er nok mye av den samme følelsen. Og det å erkjenne det at «nå er jeg skuffet» er lov, sier Helene Tronstad Moe, førsteamansuensis ved Høyskolen Kristiania, til KK.no. 

Tidligere har hun jobbet blant annet som rekrutterer i Adecco og som konsulent og har dermed god erfaring på området. 

- Mange tar det personlig. Du sitter der og snakker med andre mennesker mens du forsøker å si det du tror er riktig og fremstille deg selv i et godt lys. Men det er ikke en venn du har blitt dumpet av. Selv om du kan få følelsen av at noen ikke vil være sammen med deg. 

Helene Tronstad Moe, jobbekspert og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Foto: Privat
Helene Tronstad Moe, jobbekspert og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Foto: Privat Vis mer

Hun poengterer at du har lov til å bli lei deg når du ikke fikk en jobb du hadde veldig, veldig lyst på. 

- Det er uansett menneskelig å bli skuffet hvis du har veldig lyst på noe. Vi bruker mange timer i uken på jobben. Men blir du skuffet, er det også lov å tolke dette som at du er motivert for jobben og bruke dette som motivasjon senere. 

LES OGSÅ: 5 tegn på at det er på tide å bytte jobb

Spør om tilbakemelding

- Når du skal komme deg videre, handler det ikke om at de ikke nødvendigvis ikke likte deg som person. I en profesjonell rekrutteringsprosess er det en stillingsbeskrivelse med kriterier som legges til grunn, og den som treffer på flest punkter, blir valgt, fortsetter Tronstad Moe. 

Hun oppfordrer til å ta en prat med personen som har ledet rekrutteringsprosessen og spørre på hvilke punkter du scoret bra, middels og dårlig. 

- Du kan rydde opp og ta ordentlig tak i dette ved å spørre ærlig: «Hvordan synes du jeg fremsto?» og så stille konkrete spørsmål og ta til deg det som sies i tilbakemeldingen. Kanskje du er uenig, men det handler om hvordan andre opplevde deg, sier Tronstad Moe. 

Neste gang du er på intervju, kan du ta utgangspunkt i tilbakemeldingen du fikk på CV-en, søknaden og hvordan du fremsto i intervjuet. 

- Mange søker samme jobber senere også, og da er det fint å be om tilbakemeldinger. Kanskje er det en bransje du ikke kjenner så godt, og da bør du bruke tipsene aktivt videre. 

- Jeg tror det er mange som tenker at de bør ta kontakt etterpå, men som ikke gjør det. Da jeg jobbet med rekruttering selv, var det få som ringte. De er kanskje skuffet over seg selv og synes det er litt flaut å ringe. Men dette er noe man må trene på, både å skrive søknader og gå på jobbintervjuer, fortsetter Tronstad Moe. 

LES OGSÅ: Bli tøffere på jobben 

Gjør en vurdering av deg selv 

- Du får god bruk for erfaringene du får når du søker jobb fordi du lærer masse. Du leser jobbannonsen, skriver CV og søknad. Særlig hvis du kommer til intervju får du lære masse om bedriften og bransjen og du får gjennomføre intervju. Bruk all informasjon videre. Det er ikke bortkastet selv om du ikke får jobben. Kanskje har du gjort en hodejeger, virksomhet eller bedrift oppmerksom på deg til senere, sier førsteamansuensisen. 

Karriererådgiver ved Karrierehuset, Marit Gangås Halvorsen, råder alle som får avslag på søknadene sine om å gjøre en vurdering av seg selv i etterkant. 

Marit Gangås Halvorsen, karriererådgiver ved Karrierehuset. Foto: Privat
Marit Gangås Halvorsen, karriererådgiver ved Karrierehuset. Foto: Privat Vis mer

- Når du har fått et avslag, må du gjøre en vurdering på om du fyller kravene og er kvalifisert, og om du har klart å selge deg inn riktig for stillingen. Der har veldig mange veldig mye å jobbe med - om de har klart å formidle kompetansen sin og seg selv på en god måte, sier hun til KK.no. 

Dersom du var kvalifisert for jobben, tipser hun om å reflektere i etterkant over om det var noen spørsmål som var vanskelige og om du kunne gjort noe annerledes. 

- Det å få et avslag betyr ikke at du ikke er god nok, men at noen andre har truffet bedre, fortsetter Gangås Halvorsen. 

Snakk med noen 

Karriererådgiveren poengterer at konkurransen i arbeidslivet er høy, og at det nødvendigvis ikke er noe galt med deg når du får jobbavslag, men at noen har truffet bedre enn deg. 

Hun råder derfor til å være åpen for tilbakemeldinger og se på det hele som en læringsprosess. 

- Kjenner du at det er vanskelig og er langt nede, trenger du kanskje noen å sparre med. Da går det både an å snakke med venner, familiemedlemmer eller en profesjonell rådgiver.

Spør om hjelp og se fremover

Er du usikker på om du klarte å formidle kompetansen din og gjennomføre intervjuet på en bra måte, finnes det altså profesjonelle som kan hjelpe deg. 

- Vi kan gjøre en vurdering av CV og søknad, se på hvordan du presterer på intervju, og hjelpe til med spissingen. Vi kan hjelpe deg med hvordan du trener deg på å formidle kompetansen din på riktig måte, formidler de riktige tingene og være der i etterkant når avslagene kommer.

Karriererådgiveren advarer mot å henge seg opp i avslag og mulighetene som det ikke ble noe av - fordi dette kan gjøre det lettere å bli defensiv senere.

- Det er klart at det er lett å ta det personlig dersom man har fått mange avslag, og spesielt hvis de kom overraskende. Det varierer veldig hvor fort folk kommer seg på beina igjen, er proaktive og søker nye stillinger. I våre prosesser må vi ta tid til å bearbeide skuffelsene, og så må vi også etter hvert oppmuntre til å se fremover og begynne å ta grep. Blir du liggende for lenge nede og sørge over tapte muligheter, blir det vanskelig å komme seg fremover, sier hun. 

LES OGSÅ: Tenk deg oppover 

Ha flere henvendelser ute og se på det som en jobb

Som et siste generelt tips kan det også være lurt å ha flere henvendelser ute samtidig. 

- Er du arbeidssøker, bør du se på det som en 8-16-jobb. Du bør ha din egen arbeidsplass, om det så er en avgrenset del av stua, og ikke være redd for å fortelle andre at du er på utkikk etter jobb. 

- Det er veldig fort gjort, hvis man har lyst på en stilling og venter på tilbakemelding, å ikke søke på andre jobber. Da blir fallhøyden veldig stor. Har man mange henvendelser ute, blir man mindre sårbar, tipser Gangås Halvorsen. 

LES OGSÅ: Slik lykkes superkvinnene

 

Til forsiden