Ghosting:

«Hva skal du i helga?» spurte han før han forduftet

Etter å ha datet mr. gentleman i tre måneder, satt Ingjerd (31) igjen med tusen spørsmål.

GHOSTING: Det kriblet i magen og jeg begynte å bli skikkelig forelsket, forteller Ingjerd om mannen som plutselig forduftet. FOTO: Privat
GHOSTING: Det kriblet i magen og jeg begynte å bli skikkelig forelsket, forteller Ingjerd om mannen som plutselig forduftet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Han hadde alt. Kjemien stemte, og de hadde mange felles interessert. De hadde sine røtter fra hver sin kant, men begge bodde i Oslo og hadde gode jobber. Etter noen dater kriblet det i magen. Ingjerd Leiros var forelsket og følelsene ble gjengjeldt, trodde hun. Inntil den dagen mannen ble tyst og utilgjengelig på alle arenaer.

– Viste jeg for mye følelser siste gang vi var sammen, slik at jeg skremte ham bort, tenkte Ingjerd.

Det tok flere måneder å komme seg over bruddet, grublingen i etterkant var det verste. Ingjerd ønsker å dele sin historie, hun skjønner nå at hun ble ghostet, og at dette har blitt en relativt vanlig måte å gjøre det slutt på. Hun tror også det er mulig å se enkelte tegn underveis.

FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Alt stemte med gentlemannen

Ingjerd er nordfra, men flyttet til Oslo for å studere for snart 11 år siden. Hun har bachelor i helseledelse og helseøkonomi, mastergrad i empowerment og helsefremmende arbeid, og en god jobb innen velferdsteknologi.

– Jeg regner meg selv som relativt oppegående, men alle kan gå i fella. Mannen jeg traff i 2021, hadde utdannelse og en høy stilling. Vi var på bølgelengde med en gang, og hadde alltid noe å snakke om, sier Ingjerd.

– At han var høy og kjekk, høflig og omsorgsfull, var selvsagt også et stort pluss.

Ingjerd hadde et langt samboerforhold bak seg da hun lastet ned Tinder-appen. Hun datet et år, traff mange hyggelige menn, men ingen hun ønsket å gå videre med som annet enn venner.

Da Ingjerd ble singel etter samboerskapet, fikk hun en idé om å dele tanker og følelser om livet og kjærligheten på Instagram og i podcasten @s.i.m.p.l.e_l.o.v.e. Hun mener det er viktigere enn noen gang å snakke om følelser, ikke minst å være bevisst på hvordan egen oppførsel kan påvirke andres følelser, nå som mye skjer på nett.

– Jeg har lært og forstått at kommunikasjon ikke bare er veldig viktig, men at det også kan være svært vanskelig, sier Ingjerd. Gjennom disse kanalene ønsker jeg derfor å inspirere og trygge andre i alle faser av par-relasjoner, sier Ingjerd.

– Da jeg traff mannen jeg begynte å date, syntes jeg alt klaffet. Det var han som tok initiativ til en date, han var tydelig interessert, men ikke pågående. Han berørte meg respektabelt med et stryk over armen i ny og ne, han var interessert, holdt blikket og han gjorde absolutt alt rett på første date, slik at jeg følte meg verdsatt og spesiell. Han snakket heller ikke om at vi skulle dra hjem sammen på første date.

Ingjerd satte pris på mannens personlighet og holdninger, og mente hun hadde møtt en skikkelig gentleman. Det var også det hun kalte ham i sine kanaler, der mange fulgte henne på veien.

Ble mer private

Både Ingjerd og denne mannen hadde travle liv med jobb og egne interesser. De snakket ikke sammen dagene etter den første daten, og Ingjerd var litt irritert. Samtidig var det greit å ta det rolig, hun ville bare ha tydelig kommunikasjon. Da hun tok det opp, sa han at alt var i orden og at han selvfølgelig ville treffe henne igjen. Det var fredag og Ingjerd pyntet seg med kjole - han var utrolig flott i dress.

– Jeg falt nok litt for oppvartningen. Han booket bord, holdt opp dører og ga meg følelsen av virkelig å bli sett, innrømmer Ingjerd.

Hun skjønte at hun ikke hadde noen grunn til å være irritert på denne mannen, som var så snill og spennende på alle måter. De lo av de samme tingene og hadde det gøy i hverandres selskap.

Etter dette snakket de på snapchat hver eneste dag, det ble flere dater, også hjemme hos hverandre, og samtalen ble etter hvert mer fortrolig.

Til jul reiste de hver til sitt på juleferie, og Ingjerd savnet ham veldig, selv om det var koselig å besøke familien på hjemstedet i nord. Datens ferieopphold ble lenger enn planlagt, han fikk covid, og var også i karantene på hjemplassen før han kunne reise tilbake til Oslo.

– Da vi endelig møttes på nyåret, følte jeg at det var oppriktig gjensynsglede fra begge to. Han åpnet seg veldig, noe jeg tok som et tegn på at han begynte å bli trygg på både mine og egne følelser, sier Ingjerd.

– Det kriblet i magen og jeg begynte å bli skikkelig forelsket.

GRUBLET: – Det var skikkelig tøft, og det verste var all grublingen, forteller Ingjerd om tida etter ghostinga. FOTO: Privat
GRUBLET: – Det var skikkelig tøft, og det verste var all grublingen, forteller Ingjerd om tida etter ghostinga. FOTO: Privat Vis mer

Sjokkert, trist og sint

Paret fortsatte å date, men han var småsyk fremdeles da Ingjerd var på besøk i midten av januar. Det var en søndag, med jobb dagen etter, og hun syntes ikke det var noe rart at det ikke ble overnatting.

– Si fra når du har kommet trygt hjem, sa den omsorgsfulle gentlemannen.

Det gjorde Ingjerd.

Det ble stille et par dager, men Ingjerd la ikke så stor vekt på det, for alt var fint da de snakket sammen igjen. Han sa imidlertid at han følte seg litt merkelig om dagen, og Ingjerd tenkte at det kunne være ettervirkninger av covid-sykdommen.

En fredag spurte han:

– Hva skal du i helgen?

– Jeg har ingen store planer. Hva skal du, spurte Ingjerd tilbake.

Den meldingen ble aldri åpnet og Ingjerd ble bekymret da hun ikke fikk svar. Kunne det ha skjedd ham noe? Hun syntes det var for drøyt å dra hjem til ham, men hun prøvde ellers å se etter aktivitet på alle kanaler.

– En venninne viste meg hvordan jeg kunne se om han åpnet andre meldinger. Det er ikke sånt jeg liker å gjøre, men akkurat her gjorde jeg et unntak, fordi jeg var oppriktig bekymret, sier Ingjerd.

– Da jeg fant ut at aktiviteten hans økte, forsto jeg at jeg var blitt ghostet. Jeg ble både sjokkert, sint og lei meg over den feige måten han valgte å gå ut av relasjonen på.

Lettere å være feig i den digitale verden

Petter Bae Brandtzæg er professor i medieinnovasjon ved UiO og sjefforsker ved SINTEF Digital. Han har forsket på digitale kommunikasjonsformer i 20 år, og sier at ghosting er vanlig, og kanskje særlig jo yngre du er. Det er også økende fordi vi kommuniserer med stadig flere gjennom digitale kanaler. I digitale kanaler trenger vi ofte ikke å stå til ansvar for eller se den andre igjen. Ghosting kan derfor virke som den enkleste måten å avslutte en relasjon eller et forhold på, spesielt når man ikke ønsker å konfrontere personen man har hatt kontakt med.

– Dette kan skyldes flere ting, som frykt for konfrontasjon eller for å skade den andres følelser, eller mangel på interesse. I tillegg kan det være lettere å unngå å svare på meldinger eller samtaler, enn å være ærlig om ens egne følelser og tanker, sier forskeren.

– Vi mennesker er jo ofte feige, og denne feigheten får større utløp på det digitale. Det er altså ikke bare av vond vilje man gjør dette. Men noen kan også ha flere ting gående på en gang på digitale flater, noe som også gjør at ghosting nok blir vanligere. Da er det nok mer et resultat av et kynisk spill.

Brandtzæg forklarer at tegn som kan indikere at en person kan være tilbøyelig til å ghoste, inkluderer uklare eller inkonsekvente meldinger, mangel på interesse for å planlegge fremover, lite tilgjengelighet og mangel på følelsesmessig tilknytning. Disse tegnene betyr ikke alltid at personen vil ghoste deg, men det kan være verdt å vurdere forholdet.

– Det er ikke nødvendigvis spesielle personligheter som har lettere for å ghoste enn andre, da ghosting kan være et resultat av en rekke faktorer, som nevnt over, sier Petter Bae Brandtzæg.

VANLIG: Petter Bae Brandtzæg er professor i medieinnovasjon ved UiO og sjefforsker ved SINTEF Digital. Han har forsket på digitale kommunikasjonsformer i 20 år, og sier at ghosting er vanlig. FOTO: Sintef
VANLIG: Petter Bae Brandtzæg er professor i medieinnovasjon ved UiO og sjefforsker ved SINTEF Digital. Han har forsket på digitale kommunikasjonsformer i 20 år, og sier at ghosting er vanlig. FOTO: Sintef Vis mer

Koblet helt ut

For Ingjerd ble det enda mer viktig å snakke om følelser og kommunikasjon etter at hun ble ghostet. Hun slettet Tinderprofilen og bestemte seg for bare å gjøre ting som kjentes bra for henne selv, inntil hun ble sterkere igjen.

– Det var skikkelig tøft, og det verste var all grublingen. Det tok lang tid for jeg selv trodde på at det ikke var meg det var noe galt med, sier Ingjerd.

– Etter omtrent tre måneder, kjente jeg meg klar for å prøve igjen. Jeg kjenner imidlertid andre kvinner som har blitt ghostet, og som har slitt mye lenger enn det.

Vips, så var Ingjerd på Tinder igjen, mer bevisst på tydelighet i kommunikasjonen enn noen gang før. Hun liker å date, kanskje begynner det med en tur, eller de finner på aktiviteter. Men hun er også mer bevisst på hvilke signaler hun selv sender ut. Hun datet flere menn, uten at noe ble seriøst.

– I november 2022 hadde jeg en hyggelig opplevelse, og jeg dater fremdeles ham jeg traff da, forteller Ingjerd strålende.

– Han er helt rå på kommunikasjon, og tar vel så mye initiativ som meg.

Ingjerd poengterer hvor viktig trygghet er, ingen skal gå rundt og være redde. Han hun dater nå ringer hver kveld, og hun føler en helt annen gjensidig bekreftelse med ham.

På spørsmål om hva hun vil gjøre hvis hun tilfeldig møter ghosteren igjen, sier hun at hun vil snakke med ham og si hva hun mener, men ikke være sint.

– Jeg har lært en lekse, og håper andre kan lære av min erfaring. Man kan selvfølgelig aldri forsikre seg, men det kan være smart å legge merke til personlige egenskaper og tegn hos den du dater, sier Ingjerd.

– Jeg kommer til å fortsette å dele på min Instagram-kanal @s.i.m.p.l.e_l.o.v.e og ha podcast-episoder om denne viktige tematikken om følelser, tydelighet og kommunikasjon, som gjelder oss alle og som jeg virkelig brenner for.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer