True crime:

Hva skjedde med lille Marianne?

Familien og hele Risør sitter fortsatt uten noen svar på hva som skjedde 28.august 1981.

SPORLØST FORSVUNNET: Marianne Rugaas Knutsen forsvant i Risør i 1981. 38 år etter forsvinningen vet forsatt ingen hva som skjedde med den lille jenta. FOTO: NTB Scanpix
SPORLØST FORSVUNNET: Marianne Rugaas Knutsen forsvant i Risør i 1981. 38 år etter forsvinningen vet forsatt ingen hva som skjedde med den lille jenta. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den hvite by ved Skagerrak, bedre kjent som Risør, begynte akkurat å komme tilbake til hverdagen etter en vellykket og varm sommer. Skolene hadde begynt, folk gikk tilbake til jobbene sine og turistene hadde stort sett reist hjem.

Fredag 28. august begynte som en vanlig fredag. Barna hadde kommet seg hjem fra skolen og foreldrene gikk innom butikkene på vei hjem for å handle inn til helga. Det lille Risør ikke viste var at denne fredagen kom til å bli helt spesiell. En dag som fortsatt huskes i Risør.

Sporløst forsvunnet

Denne ettermiddagen sent i august kunne man fortsatt føle varmen fra sommeren som hadde satt sine spor i Risør. Marianne Rugaas Knutsen bodde kun noen hundre meter fra Frydendal Varehandel og bestemte seg for å kjøpe is den varme fredagen i 1981.

Kledd i kjolen hun også hadde hatt på seg noen uker før på sin første skoledag, gikk hun nedover gaten og mot varehandelen, en vei hun hadde gått mange ganger før.

En mann var på vei ut av varehandelen og holdt døren åpen for henne mens hun gikk inn. Inne var det en dame som satt bak disken og en annen som ekspederte en kunde.

Det var ikke noe uvanlig i at en liten jente skulle komme inn å kjøpe is alene. Det var tross alt lille Risør. Marianne var så å si naboen til denne varehandelen og hadde mest sannsynlig blitt sett der en del ganger før.

Syv år gamle Marianne kjøpte det hun skulle og vendte hjem igjen, men kom aldri så langt. Etter at døren i varehandelen lukket seg bak henne var det ingen som noen gang så henne igjen.

FØRSTE SKOLEDAG: Marianne Rugaas Knutsen hadde sin aller første skoledag bare noen uker før hun forsvant. FOTO: NTB Scanpix
FØRSTE SKOLEDAG: Marianne Rugaas Knutsen hadde sin aller første skoledag bare noen uker før hun forsvant. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Hun var som en vanndråpe som bare fordampet

Frydendal Varehandel startet opp i 1935. I 1981 var det Erik Hassel som var sjef og eier av butikken. Varehandelen til Hassel lå i innfartsveien til Risør, og var mest brukt av dem som bodde i nærheten, men også folk som var på vei ut og inn fra byen.

Fredag 28. august var en helt vanlig arbeidsdag for Erik Hassel. Han hadde akkurat blitt ferdig med vareleveringen, og var på vei ut fra butikken i det han møtte en liten jente i døra. Han møtte blikket hennes og holdt døren åpen for henne.

- Hun skjelte litt, og vi så på hverandre i noen sekunder derfor husker jeg henne spesielt godt, sier Hassel til KK.

1981: På utsiden av denne varehandelen ble Marianne Rugaas Knutsen sist sett. FOTO: Stein Harald Øigård/Agderposten
1981: På utsiden av denne varehandelen ble Marianne Rugaas Knutsen sist sett. FOTO: Stein Harald Øigård/Agderposten Vis mer

For Hassel og resten av betjeningen i varehandelen gikk dagen som vanlig. Ingenting uvanlig var å se eller høre. Også resten av den fredagskvelden var normal.

Det var ikke før dagen etterpå at Hassel fikk med seg at en jente var savnet. Han kom på jobb til vanlig tid, og fikk vite fra ekstrahjelpen at en jente var meldt savnet.

- Når jeg senere så bilde av henne i avisen viste jeg med en gang at det var jenta som hadde vært inne hos oss den fredagen, forteller han.

Resten av den helga og senere ville bli en veldig tøff og spesiell tid både for Hassel, resten av Risør og selvfølgelig Mariannes familie.

- Hun var som en vanndråpe som bare fordampet. Det er uvirkelig at ingen vet eller har sett noe, sier Hassel.

Et mysterium for hele generasjonen og byen

Rolf Røisland var journalist i lokalavisa «Aust Agder Blad» i 1981. Han beskriver Risør som et veldig godt og trygt sted hvor alle kjenner alle.

- Det ble ikke offentliggjort at en jente hadde forsvunnet før på lørdag. Det var da man begynte å ta ting seriøst og letingene i byen begynte, forteller Røisland.

I tillegg til å samarbeide tett med politiet og opplyse befolkningen om saken, var han selv med på å lete etter den lille jenta.

- Leteaksjonene i samarbeid med Røde Kors ble holdt både til lands og vanns. Helikopter med varmekamera fløy over hele byen, og det var folk ute til alle tider. Det meste ble sjekket og gravd opp, til slutt måtte også Kripos bli kontaktet. Allerede uka etter at hun hadde forsvunnet var byen full av ukjente, forteller han til KK.

Politiet, Kripos og letemannskap var å se i byen til alle døgnets tider. Journalister fra de største mediehusene befant seg plutselig på Sørlandet og jobbet på spreng for å dekke denne saken.

Den lille byen føltes ikke lenger trygg og varm, i løpet av en helg ble den åstedet for en av de største, uløste, norske krimsakene.

LETEAKSJON: Det ble satt i gang store leteaksjoner etter den lille jenta forsvant. Øverst kan man også se bilde av synske Anna Elisabeth Westerlund som forsøker å hjelpe i letingen. Disse bildene er fra Agderpostens arkiv i august-oktober 1981. FOTO: Stein Harald Øigård/Agderposten
LETEAKSJON: Det ble satt i gang store leteaksjoner etter den lille jenta forsvant. Øverst kan man også se bilde av synske Anna Elisabeth Westerlund som forsøker å hjelpe i letingen. Disse bildene er fra Agderpostens arkiv i august-oktober 1981. FOTO: Stein Harald Øigård/Agderposten Vis mer

Delte byen i to

Ikke nok med at redselen la seg som en mørk sky over byen den gangen, nå fylte ukjente mennesker gatene i Risør. Journalistene fra de største mediehusene jobbet hardt for å få små kommentarer fra de skremte beboerne i Risør. Samtidig begynte man plutselig å tvile på folk rundt seg.

- Det var mange teorier om hvem som kunne ha bortført henne. Det var naturlig å peke ut folk som ikke oppførte seg helt A4, sier Røisland.

På grunnlag av disse spekulasjonene ble en mann fra nabokommunen Vegårshei tatt inn til avhør. En mann som virket litt annerledes enn alle andre.

- Han ble dømt for mange ting. Blant annet hadde han misbrukt folk, vært inne og ute fra forskjellige institusjoner og han mente selv at han ikke hadde bremser på noe, sier Røisland.

JOBBET TETT MED FORSVINNINGEN: Rolf Røisland var den som dekte saken lokalt i Risør i 1981. FOTO: Alexandra Mieszkowska
JOBBET TETT MED FORSVINNINGEN: Rolf Røisland var den som dekte saken lokalt i Risør i 1981. FOTO: Alexandra Mieszkowska Vis mer

Vegårshei-mannen ble likevel aldri knyttet til Marianne-forsvinningen, og ble dømt på grunnlag av andre forbrytelser.

Ifølge vitneutsagn og politiarbeidet kunne han ikke ha vært i Risør på det tidspunktet det ble antatt at Marianne ble bortført. Likevel tilsto han flere ganger og satt inne i 10 måneder. Røisland tror dette var fordi han ville ha oppmerksomhet.

- Han ringte flere ganger til politiet i Risør og mente at han hadde noe mer å si om saken. Politiet fra Risør reiste derfor til fengselet i Arendal for å hente ham, og høre hva han hadde å si. Hver gang var det likevel bare oppdiktede historier, sier han.

Denne spekulasjonen delte likevel byen i to. Halvparten mente han måtte ha gjort det, og den andre mente at han ikke hadde gjort det.

Flere av familiemedlemmene til Marianne ble også mistenkt, noe som gikk hardt utover familien.

Mariannes far forteller i 2017 i sitt aller første offentlige intervju til Agderposten at politiet mistenkte han en liten stund.

- De trodde jeg holdt henne gjemt i en hytte et sted, sier Mariannes pappa til Agderposten.

- Få frem hvor fin denne lille jenta var

Turid Broderstad var kontaktlærer ved første klasse på Risør barneskole i 1981. Hun forteller KK om sitt første møte med Marianne:

- Jeg har et sterkt minne fra den dagen. Foreldrene var med barna sine på skolen siden det var første skoledag. Moren til Marianne kom med Marianne, og hennes lillesøster i vogn. Marianne var veldig opptatt av å vise frem lillesøsteren sin og insisterte på at jeg skulle hilse på henne. Jeg husker henne som en glad og fin, liten jente.

Broderstad fikk telefon fra moren til Marianne den dagen hun forsvant. Moren fortalte at Marianne ikke hadde kommet hjem, og lurte på om lærerinnen visste hvor hun var. Hun svarte med at hun ikke visste, men at hun helt sikkert hadde gått hjem med noen av klassevennene sine.

- Da jeg dagen etterpå fikk vite at hun var savnet, stivnet jeg helt, den følelsen jeg hadde da sitter i minnet mitt bestandig, sier hun.

Den gangen var det ikke noe krisepsykologi eller kriseteam som tok seg av pårørende. Broderstad forteller om politiet som plutselig ville dukke opp på skolen for å ta prøver av pulten til Marianne og tingene hennes.

RISØR BARNESKOLE: Her jobbet Turid Broderstad som kontaktlærer i mange år. FOTO: Stein Harald Øigårds/Agderposten.
RISØR BARNESKOLE: Her jobbet Turid Broderstad som kontaktlærer i mange år. FOTO: Stein Harald Øigårds/Agderposten. Vis mer

- Barna ble veldig redde da politiet kom. De sa ingenting spesielt, gjorde det de skulle og gikk igjen. Vi som jobbet på skolen fikk ikke noen veiledning på hvordan vi skulle snakke med barna om dette. Foreldrene ringte også til skolen og fortalte om at barna var redde. Foreldremøtene ble også en plass hvor foreldrene fortalte om at barna tok det ganske tungt. Det var flere av venninnene til Marianne som ble utspurt, de var jo bare barn på den tiden.

Den nå pensjonerte lærerinnen skulle ønske det hadde blitt tilbudt mer krisepsykologi, både for dem som sto Marianne nærmest og dem rundt.

- Jeg husker da vinteren kom og det begynte å snø ute, så var det et barn på skolen som sa: «nå fryser nok Marianne i skogen». Jeg var veldig berørt av hele saken, og den kommentaren gikk veldig inn på meg. Jeg skulle bare ønske at det var noen som hadde satt seg ned med oss på skolen for å snakke om hva som hadde skjedd, på en forståelig måte for barna også. Men det var ikke sånn, det var ikke stor åpenhet på den tiden, man viste ikke helt hva man skulle si fordi ingen hadde noen konkrete svar eller spor, forteller hun til KK.

Opplever at folk er redde til den dag i dag

Det var et stort sjokk for hele byen. En liten jente har forsvunnet og ingen har sett eller hørt noe. Hvordan er det mulig?

- Jeg spurte meg selv ofte: «Hvorfor lille Risør?», hvorfor ikke lille Kragerø eller Tvedestrand, sier den tidligere sjefen av Frydendal Varehandel, Erik Hassel.

Etter forsvinningen arrangerte foreldrene det slik at barna ikke skulle gå alene noen steder.

- Tiden etter forsvinningen var ganske ekstrem. Det var utenkelig at noe sånt skulle skje i lille Risør. Jeg opplever faktisk til den dag i dag at folk er redde for å snakke om hva som skjedde i 1981. Jeg tror det er fordi den generasjonen nå har sin egen familie, og er redde for å gå ut med navn med tanke på sikkerheten til familien. Det er jo ingen som er dømt for det som skjedde, forteller Rolf Røisland.

FEBRUAR 2019: I dag er det en elektrobutikk der Frydendal Varehandel var før. FOTO: Alexandra Mieszkowska
FEBRUAR 2019: I dag er det en elektrobutikk der Frydendal Varehandel var før. FOTO: Alexandra Mieszkowska Vis mer

- Vi får fortsatt tips og meldinger

Odd Holum er i dag lensmann i Holt lensmannsdistrikt, som omfatter flere kommuner i distriktet, blant annet Risør.

I 1984, tre år etter forsvinningen begynte han sitt arbeid i Gjerstad politidistrikt, men jobbet senere som lensmann i Risør i 12 år.

- Jeg husker godt at denne saken ble snakket mye om på den tiden jeg begynte i Gjerstad. Det var fortsatt mye aktivitet og politiet i Risør og Kripos jobbet rundt området støtt og stadig.

I løpet av sin tid i Risør politidistrikt har Holum fått flere tips og meldinger i året om Marianne saken. Den dag i dag kan folk ringe og sende meldinger om tips.

- Jeg husker ikke hvor mange ganger i løpet av mine år i Risør jeg var med på å grave og lete i brønner. Det var flere saker vi fulgte opp så godt vi kunne, men vi fant aldri noe relevant. Det var alt fra at folk hadde gravd i hagen og funnet noe mistenkelig, eller utenbys folk som ringte inn og ville fortelle noe, forteller Holum.

Holum har gått gjennom saken mange ganger i løpet av sin tid som politi, og mener at politiet i 1981 gjorde alt de kunne.

- Saken ble behandlet på en bra måte sett i forhold til de ressurser man hadde på den tiden. I dag hadde man selvsagt gjort ting annerledes, men selv om man nå har nyere metoder for etterforskning, er det vanskelig å ta saken opp igjen siden det ikke er mye å gå etter.

Han tror at om man skal komme til bunns i denne saken, er det noen som må tilstå, og da med troverdige opplysninger tilkoblet saken.

- Gjerningsmenn tilstår ofte ved dødsleie, men man kan ikke stole på det før man har ordentlige bevis. I dette tilfelle er det lite man kan gå etter, sier han.

Lager true crime serie

I 2017 mente privatetterforsker Grete Strømme at hun hadde funnet klare feil og mangel i etterforskningen. Det ble derfor krevd at saken skulle bli gjenåpnet, men Agder politidistrikt valgte å avslå forespørselen.

Produksjonsselskapet Novemberfilm røpte i januar i år at de skal stå bak tv-serien om Marianne-saken.

- Vi har et tett samarbeid med familien til Marianne gjennom hele innspillingen. Innspillingen har startet smått, og vi er i kontakt med flere personer i Risør som kan si noe om denne saken, forteller Inger-Lill Persett, produsent i Novemberfilm.

Persett vil ikke avsløre til KK når serien kommer eller hvilken tv-kanal som skal selge den, men sier at det fortsatt er en god stund til.

True crime har i løpet av de siste årene blitt en populær sjanger. I serieverden finner vi internasjonale dokumentarer som «The Ted Bundy Tapes» og «The Staircase» på Netflix. De siste årene har vi også sett flere norske true crime serier om for eksempel Birgitte Tengs og drapene på Orderud Gård.

Agderposten opplyser om at begge foreldrene kommer til å stille opp i serien. Mariannes mor Torunn kommenterer følgende til Agderposten om det nye prosjektet:

- Jeg synes det er flott at dette skjer, og gleder meg til filmen blir ferdig. Vi har ikke lenger så stort håp om at saken løses, men en slik serie kan skape noen ringvirkninger og i alle fall bidra til at saken ikke blir glemt. Det er viktig for oss.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer