Kjendis

Hva skjedde med Maria Amelie?

Den papirløse ungjenta ble tvangsutsendt fra Norge i 2011. Sjekk hvordan det gikk med henne!

MARIA AMELIES NYE LIV: 12. januar 2011 ble Maria Amelie arrestert og fengslet. 24. januar ble hun deportert. Hun forteller om sin herlige, nye hverdag i ukens KK. Foto: Rolf-Ørjan Høgset
MARIA AMELIES NYE LIV: 12. januar 2011 ble Maria Amelie arrestert og fengslet. 24. januar ble hun deportert. Hun forteller om sin herlige, nye hverdag i ukens KK. Foto: Rolf-Ørjan Høgset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hun hadde tatt en mastergrad ved NTNU uten et eneste identifikasjonspapir. Nå skulle hun sendes ut av landet hun elsket.

Maria var 25 år, redd, trist – og nyforelsket. Ved siden av henne på flyet fra Oslo til Moskva satt hennes norske samboer Eivind Trædal.

LES OGSÅ: - Jeg er så glad for at vi kysset farvel

NYTT LIV: Maria Amelie har endelig id-papirene i orden og kan reise og oppleve hva hun vil.
NYTT LIV: Maria Amelie har endelig id-papirene i orden og kan reise og oppleve hva hun vil. Vis mer

Kjærligheten tålte alt

Maria Amelie hadde kommet til Norge fra Russland sammen med sine foreldre som 15-åring og fått avslag på asyl. Derfor levde hun i skjul i åtte år.

– Vi hadde akkurat flyttet sammen da alt dette startet. Jeg satt på flyet og visste ikke om jeg noensinne kunne reise tilbake til Norge, men jeg hadde kjærligheten ved min side, og da var det liksom greit, forteller Maria Amelie til KK i dag.

Hun ler. To år etter ser hun komikken i den romantiske forestillingen hun hadde. Det unge parets første utenlandstur sammen kunne vel knapt ha vært mindre romantisk. Men til tross for den tøffe starten, har forholdet vart.

– Mange er sammen i flere år uten å våge å ta utfordringer, uten engang å diskutere om de skal flytte sammen eller få barn. Jeg tenker at de har det sikkert hyggelig, men de unngår jo mye som er stort. Forholdet vårt begynte med en stor prøvelse, men livet er jo fullt av prøvelser. Og det finnes tross alt verre ting, det finnes sykdom og død, sier Maria Amelie til KK.

LES OGSÅ: Nå snakker Fredrik Skavlan om Marias eks

(Saken fortsetter under bildet)


Hva skjedde med Maria Amelie?

Jobber for By:Larm

– Historien min er gladsak på en måte, jeg er jo glad for at jeg fikk bli. Men samtidig har det vært vanskelig for meg å akseptere at jeg fikk bli, mens mange papirløse barn har en uviss fremtid.

– Jeg har slitt med dårlig samvittighet overfor dem som ikke får bli. Overfor dem føler jeg meg hjelpeløs, sier hun trist.

Som student fylte hun dagene med frivillig arbeid. Fortsatt legger hun ned mangfoldige arbeidstimer for Slottsfjellfestivalen og By:Larm, der hun er ansvarlig for alle de frivillige som jobber under musikkfestivalen. Men det er altså i tillegg til jobben som journalist i Teknisk Ukeblad.

Maria Amelies situasjon fikk massiv medieomtale og skapte et enormt engasjement i folket. Hennes sak førte til en endring i regelverket.

Hele det store portrettintervjuet med Maria Amelie kan du lese i KK 10 som er i salg fredag.

LES OGSÅ: Husker hvert minutt av tsunamien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer