Juleevangeliet

Hva skulle Jesusbarnet med gull, røkelse og myrra?

Verdens mest berømte babyshower bød som kjent på tre gaver, men hva var poenget med dem?

BARSELVISITT I BETLEHEM: Hvor praktiske var gavene for en nybakt mor? Illustrasjonsfoto: NTB
BARSELVISITT I BETLEHEM: Hvor praktiske var gavene for en nybakt mor? Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forestill deg et øyeblikk at det var tre vise kvinner, ikke menn, som dro på barselvisitt til Betlehem. I sin visdom ville de forhåpentlig skjenket mor og barn et arsenal med Pampers, sinksalve og babypudder. Det var neppe praktisk sans som slo inn da et trekløver av mannfolk heller valgte edelt metall, tungt parfymert røkelse og det mange av oss knapt nok husker hva er: myrra.

Eller?

Tja. Tanken bak Jesusbarnets første gaver har vært gjenstand for ulike tolkninger, og ingen av dem finnes i Bibelen. Tolkningene har kommet til etter hvert, og i lys av rollen Jesus ble gitt. Den første gaven er dermed ikke så mye å klø seg i hodet over: Gullet var alkymistenes våte drøm, et oppskattet og dyrt metall som typisk ble gitt til konger. Og som kjent hadde de tre vise menn kommet frem til at krybbenurket var jødenes konge, det hadde de en profeti som helsikker kilde på.

Barnemordene i Betlehem

Det kan selvfølgelig være at gaven hadde flere funksjoner enn statusanerkjennelse. En slump med gull kunne komme godt med for et ungt og fattig par som måtte ta seg fra Betlehem til Egypt da kong Herodes, enehersker av Judea, bestemte seg for å drepe den nyfødte gutten deres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer