Mistet søsteren på Utøya:

«Hvem er jeg om jeg ikke er lillesøster lenger?»

Mens skuddene gjallet, gjemte hun seg i en grotte på Utøya, med hamrende hjerte og ett spørsmål i hodet: Var det Bano som falt nå?

MISTET SØSTER: Lara Rashid mistet storesøsteren Bano på Utøya. Nå kommer hun med boken Hold meg til jeg sovner. FOTO: Astrid Waller
MISTET SØSTER: Lara Rashid mistet storesøsteren Bano på Utøya. Nå kommer hun med boken Hold meg til jeg sovner. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

- Jeg har det egentlig ganske bra. En av de største forskjellene, er at jeg er mye mer ærlig på at jeg ikke har det bra til tider. Det føles ikke som om jeg svikter lenger, om jeg ikke har det bra.

Lara Rashid (26) stopper litt opp før hun fortsetter med et lite smil.

- kampen om å være en god Utøya-overlevende er over for meg.

- Hvordan er en god Utøya-overlever?

- En god Utøya-overlever er politisk korrekt og full av kjærlighet - svarer hat med kjærlighet, svarer med å skrive en kronikk. Svarer med at Breivik ikke vant.

- Men en sånn tankegang er det mye som har stått på spill. Hvis du ikke er det, hva er du da? En taper? En som ikke er en ressurs?

Hun tar igjen en av disse små pausene, som for å vurdere hvor mye hun kan si og ikke.

- Jeg har aldri turt å være helt ærlig om hvor vanskelig jeg har hatt det. Men det har vært ti år i kamp egentlig. Du overlevde, men du lever ikke.

Farvel til Bano

Vi møtte henne utenfor VG-huset i Akersgata i Oslo, der hun satt på toppen av en av veisperringene og snakket med kollegaer. Symboltungt, kjentes det som.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer