Hvis Jeg Dør

Hvem får ansvaret for barnet ditt hvis du dør?

Nei, du kan ikke velge det selv.

TRENGER OMSORG: Dersom ingen ønsker å overta ansvaret, vil barneverntjenesten overta omsorgen og finne et hjem for barnet. Foto: Shutterstock / vlavetal
TRENGER OMSORG: Dersom ingen ønsker å overta ansvaret, vil barneverntjenesten overta omsorgen og finne et hjem for barnet. Foto: Shutterstock / vlavetal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle foreldre synes det er vondt å tenke på at de kan dø fra barna sine, spesielt når barna er små og helt avhengig av dem. Mange er også usikre på hva som vil skje med barna, særlig dersom de er alene om omsorgen, eller dersom begge foreldrene dør.

LES OGSÅ: - Hva skjer hvis jeg dør, mamma?

- Hvis foreldrene har felles foreldreansvar og begge dør, har ingen foreldreansvar for barnet. Retten må da avgjøre hvem som skal ha foreldreansvaret i fremtiden, sier Anders Henriksen, fungerende seksjonssjef i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Foreldrene kan ikke alene avgjøre hva som skal skje med barnet i tilfelle én av dem eller begge dør. 

Før i tiden var det barnets fadder som skulle overta ansvaret dersom foreldrene døde, men slik er det ikke i dag. Fadderne, slektninger eller andre nærstående har ingen juridiske plikter eller rettigheter i slike tilfeller.

- Dersom ikke spørsmålet om hvem som skal ha foreldreansvar etter et dødsfall avgjøres direkte av loven, skal domstolen ta stilling til hva som vil være den beste løsningen for det konkrete barnet, sier han.

Andelen barn som bare bor med én av sine biologiske foreldre eller adoptivforeldre, har økt. I dag bor 25 prosent av barna med bare mor eller bare far. Det gjør spørsmålet om hvem som skal overta omsorgen ved et eventuelt dødsfall enda mer relevant. 

I 2015 døde det 40 727 personer i Norge, rundt 19 700 menn og nesten 21 000 kvinner. Mange av disse var selvfølgelig eldre, men noen var unge mennesker som etterlot seg små barn. 

LES OGSÅ: Hva er en god mor?

MEDBESTEMMELSE: Fra barnet har fylt 7 år skal det få si sin mening før avgjørelsen blir tatt.  Foto: Shutterstock / KonstantinChristian
MEDBESTEMMELSE: Fra barnet har fylt 7 år skal det få si sin mening før avgjørelsen blir tatt. Foto: Shutterstock / KonstantinChristian Vis mer

LES OGSÅ: Maria (25) mistet moren i kreft

Kan ikke bestemme selv

Mange foreldre inngår avtaler med venner eller familiemedlemmer om å passe på barna dersom uhellet skulle være ute.  Noen skriver også en erklæring om hva som skal skje med barnet dersom de selv skulle dø. Slike avtaler er ofte veiledende, men ikke bindende.

- Foreldre kan ikke bestemme hvem som skal ta over ansvaret for barnet deres dersom de selv skulle dø.  Det er tingretten der barnet bor som avgjør dette, og det er barnets beste som er styrende for avgjørelsen, sier Sissel Bergh-Jacobsen, advokat i Advokatfirmaet DA NorJus.

LES OGSÅ: Min datter Ida døde fra meg

Retten vil vurdere flere elementer av saken, og finne den beste løsningen for barnet.

Hvis foreldrene har etterlatt seg et skriftlig ønske om hvem som skal overta foreldreansvaret, skal retten i utgangspunktet legge vekt på dette.

- Hvis foreldrene har etterlatt seg et skriftlig ønske om hvem som skal overta foreldreansvaret, skal retten i utgangspunktet legge vekt på dette.  Foreldrenes ønske er likevel bare ett av flere momenter i vurderingen, sier hun.

LES OGSÅ: - Da mamma døde mistet jeg meg selv

Skriv en skriftlig erklæring

Har foreldrene laget en skriftlig erklæring sammen, vil denne ha større vekt enn en erklæring fra én av foreldrene.  En nyere erklæring vil også ha større vekt enn en eldre erklæring. Er erklæringen godt begrunnet, vil det være lettere for retten å avgjøre hva som er det beste for barnet.  

- Foreldrene kan ikke alene avgjøre hva som skal skje med barnet i tilfelle én av dem eller begge dør. Men hvis foreldrene skriftlig har gitt uttrykk for hvem de ønsker skal ha foreldreansvaret, bør retten legge vekt på det, sier Henriksen.

En erklæring kan likevel være en forsikring for foreldrene, og er ofte veiledende for domstolen. Derfor kan det være en god idé å skrive en erklæring om hvem du ønsker at skal overta barnet dersom det verste skulle skje. Erklæringen er ikke et bindende juridisk dokument, og dere trenger derfor ikke vitner. 

LES OGSÅ: Vet du hvor lenge du kan vente med å få barn?

Hvem får ansvaret?

Dersom dere har felles foreldreansvar og kun den ene av dere dør, vil den andre automatisk få foreldreansvaret alene. Ellers tar retten utgangspunkt i å finne den beste løsningen for barnet. 

- Dersom ingen har meldt seg eller retten gir avslag på alle krav om foreldreansvaret, skal retten melde fra til barneverntjenesten, som vil overta omsorgen og finne et hjem for barnet, sier Henriksen.

Retten tar hensyn til barnets forhold til søsken, besteforeldre og andre omsorgspersoner. Barnets egen mening blir også hørt etter at det har fylt 7 år. Etter at det har fylt 12 år blir meningen tillagt stor vekt i avgjørelsen. 

LES OGSÅ: - Å være åpen om hvordan han døde, har hjulpet meg videre

Disse faktorene avgjør hvem som får ansvaret for barnet hvis foreldrene dør:

  • En erklæring fra en av foreldre blir lagt vekt på i retten, selv om den ikke er bindende. En erklæring fra begge foreldrene som viser at de har et felles ønske, blir ofte tillagt mye vekt.
  • Hvor barnet selv gir uttrykk for at det ønsker å bo.
  • Biologisk tilknytning tillegges vekt, men er ikke avgjørende.
  • Hensynet til barnets beste (Barneloven § 48). Det er ikke gitt at besteforeldre alltid overtar, det kan også være for eksempel en tante eller en nær venn av familien.


LES OGSÅ: «Tvinger og lurer» menn til å få barn

Dersom besteforeldrene, tanter, onkler eller andre ønsker å overta ansvaret, må de reise sak for domstolen innen seks måneder etter dødsfallet. Domstolen skal legge vekt på den biologiske tilknytningen, men det skal legges avgjørende vekt på barnets beste.

Retten kan bare gi foreldreansvaret til noen som kan gi barnet god omsorg. Det er heller ikke noe i veien for at noen kan få foreldreansvaret alene, dersom domstolen finner at det er til beste for barnet.

- De som ønsker å overta foreldreansvaret for et barn der begge foreldrene er døde, må selv henvende seg til tingretten. Kommer det bare inn ett krav om foreldreansvar, skal tingretten gå med på dette, bortsett fra når det er fare for at barnet ikke vil få forsvarlig stell og omsorg, eller det vil lide overlast på annen måte, sier Bergh-Jacobsen.

LES OGSÅ: Behandler du barna dine likt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer